SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paatero: demokratian kanssa ei pidä leikkiä vaalipiirijaoissa

Jaa

SDP:n kaakkoissuomalainen kansanedustaja Sirpa Paatero pitää kummallisena suunnitelmia, joiden mukaan Iitin kunta ei voisi olla osa Hämeen vaalipiiriä, eikä Heinävesi osana Savo-Karjalaa jo eduskuntavaaleissa ensi huhtikuussa, vaan vasta mahdollisten maakuntavaalien yhteydessä – kenties siis jo seuraavassa kuussa toukokuussa.

- Iittiläiset ovat pitkään halunneet kuulua Kymenlaakson sijaan Päijät-Hämeeseen ja Heinävesi Savo-Karjalaan. Nyt vaihdokselle oltaisiin näyttämässä vihreää valoa maakuntauudistuksen yhteydessä. Absurdia kuitenkin on tilanne, jossa iittiläiset olisivat osa Kymenlaaksoa ja heinäveteläiset osana Etelä-Savoa ja molemmat Kaakkois-Suomen vaalipiirissä vielä niitä edeltävissä eduskuntavaaleissa.

Paateron mukaan on ihmeellistä, että perusteluksi kerrotaan vaalien läheisyys.

- Eduskuntavaaleihinhan on vielä kahdeksan kuukautta, mutta mikäli niiden jälkeen muutos toteutuu ja maakuntavaalit pidetään toukokuussa kuten hallitus on suunnitellut, olisi vaalipiirivaihtoon aikaa yksi kuukausi. Katsoisin, että se jos jokin on liian lähellä vaaleja.

Paatero on huolissaan demokratian toteutumisesta ja äänestysaktiivisuudesta.

- Jos maakuntavaalit järjestetään, äänestysaktiivisuus jäänee joka tapauksessa hyvin alhaiseksi ja joka on demokratian kannalta hyvin ongelmallista. Toisaalta ongelmallista on myös se, että eduskuntavaaleissa iittiläiset ja heinäveteläiset antaisivat äänensä Kaakkois-Suomen listalle ja vasta sen jälkeen vaihtaisivat toiseen vaalipiiriin.

Paatero muistuttaa, että sama ongelma koskee myös Kuhmoista ja Joroista, ja kaikki nämä kunnat joutuvat nyt kestämättömään asemaan. Samalla ei maakuntavaalien tulemisesta voida olla edes varmoja.

- Maakuntavaihdos olisi helppoa toteuttaa välittömästi ja jo ennen eduskuntavaaleja erillislailla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Filatov: Työttömän työkyvystä on huolehdittava21.2.2019 13:54:30Tiedote

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Tarja Filatov (sd) puhui tänään työttömien terveydenhuoltoa ja terveystarkastuksia käsitelleessä seminaarissa Helsingissä. – Sosiaalisesti ja eettisesti kestävässä yhteiskunnassa hyvinvointia ja yhteiskunnan tilaa arvioidaan vaikeimmassa tilanteessa olevien näkökulmasta. Työttömyys on kiistatta vaikea tilanne elämässä. Jokaisen ihmisen hyvinvoinnin ja ihmisarvoisen elämän edistäminen on ehjän yhteiskuntapolitiikan päämäärä. Sitä ei voi alistaa muille päämäärille.

Opposition eduskuntaryhmien puheenjohtajien avoin kirje pääministeri Sipilälle21.2.2019 09:35:04Tiedote

Avoin kirje pääministerille Arvoisa pääministeri Sipilä Hallituksenne puolustusministeri Jussi Niinistö on lyhyen ajan sisään esittänyt julkisuudessa kannanottoja, jotka milloin kyseenalaistavat eduskunnan toimintaa perustuslain valvonnassa, milloin hyökkäävät historiallisen tutkimuksen kimppuun, kun se ei tuota puolustusministeriä itseään miellyttäviä tuloksia. Puolustusministeri Niinistö on hyökännyt näkyvästi eduskunnan päätöksiä sekä eräitä valtiosääntöasiantuntijoita vastaan, kun puhemiesneuvosto päätti ottaa käsiteltävänä olevan tiedustelulainsäädännön perustuslain mukaisuuden vielä kertaalleen tarkastettavaksi. Blogissaan 19.2.2019 Niinistö pyrkii hyvin selväsanaisesti puuttumaan eduskunnan toimintaan ja siihen, miten perustuslainmukaisuuden valvontaprosessi eduskunnassa toimii sekä käsittelee hyvin henkilöön käyvällä ja asiattomalla tavalla erityisesti yhtä nimeltä mainitsemaansa perustuslakiasiantuntijaa. Käytännössä Niinistö ohjeistaa eduskuntaa, että tiedustelulait pitäisi v

SDP:n Räsänen: Hallituksen on harkittava sisäministeriön pimeän ulkomaisen työvoiman valvontayksikön uudelleen perustamista20.2.2019 14:45:02Tiedote

SDP:n kansanedustaja Joona Räsänen pitää hallituksen tänään julkaisemaa toimenpidepakettia seksuaalirikosten ja ulkomaalaistaustaisten rikollisuuden torjumiseksi kannatettavana. Räsäsen mukaan on tervetullutta, että hallitus on paketissaan esittänyt toimenpiteitä myös laittomasti maassa oleskelevien hyväksikäytön estämiseksi työmarkkinoilla.

SDP: Kymäläinen aktiivimallin kumoamista vaativasta kansalaisaloitteesta: ”Onko hallitus vihdoin valmis siirtymään rankaisusta rohkaisuun?”19.2.2019 16:06:23Tiedote

Työttömyysturvan aktiivimallin kumoamista vaativa ja yli 140 00 allekirjoittajaa kerännyt kansalaisaloite käsitellään tänään eduskunnan täysistunnossa. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esittää mietinnössään kansalaisaloitteen hylkäämistä, johon valiokunnan sd-edustajat ovat jättäneet eriävän mielipiteen.

Torsti: Ihalaisen aikaisen Nuorisotakuun vaikutus alkaa näkyä - ja sitä pitää heikennyksien jälkeen vahvistaa19.2.2019 14:04:11Tiedote

Tilastokeskuksen tänään julkaiseman tiedon mukaan NEET-nuorten eli kokonaan koulutuksen ja työn ulkopuolella olevien nuorten osuus on vuoden 2018 tilastoissa vähentynyt. Tämä on hyvä uutinen. Tiedostustilaisuudessa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen teki aivan oikean johtopäätöksen siinä, että talouden koheneminen on parantanut myös nuorten työllisyyttä. Sen sijaan varhaiskasvatuksesta puhuminen johtaa harhaan: tämän hetken 25-vuotiaiden elämään eivät nykytoimenpiteet varhaiskasvatuksessa vaikuta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme