SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paatero: Potilastietojen avaaminen poliisille ei ole oikea keino rikosten vähentämiseen

Jaa

Kansanedustaja, SDP:n hallintovaliokuntavastaava Sirpa Paatero näkee riskejä hallituksen suunnitelmissa lisätä poliisin oikeuksia saada potilastietoja. Sisäministeriön laatima esitys on Helsingin Sanomien tietojen mukaan tulossa eduskuntaan pikaisella aikataululla.

- Perusteet rikosten ennaltaehkäisystä poliisitutkinnan helpottamisesta ovat sinänsä ymmärrettäviä, mutta vaativat tarkkaa harkintaa millä keinoilla tätä tehdään. Potilasturvallisuus tai terveydenhuollon toiminta ei saa vaarantua. Myös potilaan ja terveydenhuoltohenkilökunnan väliseen luottamussuhteen merkitykseen on kiinnitettävä huomiota.

Paatero huomauttaa, että turvallisuuteen liittyvissä tietosuojakysymyksissä on äärimmäisen tärkeää löytää tasapaino, jolla perusoikeudet eivät vaarannu.

- Juuri ollaan hyväksymässä tietosuojalakia, jossa on tavoitteena tarkentaa ihmisten tietojen käsittelyn pelisääntöjä, muistuttaa Paatero.


- Terveyttä koskevat tiedot ovat kuitenkin kaikkein arkaluontoisinta informaatiota mitä yksilöstä on.

Paateron mukaan tavoitteet tiedonsaannille voitaisiin toteuttaa terveydenhuoltohenkilöstön ilmoitusvelvollisuutta tai -mahdollisuutta lisäämällä ilman näin järeitä ja riskialttiita toimenpiteitä. Toisaalta kyse on enemmän toimintatavoista kun jo nykyisenkin lain mukaan informointi on mahdollista.  

- Ei pidä ampua tykillä kärpästä, vahingot voivat olla hyötyä suuremmat, toteaa Paatero.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Ihalainen: Hallituspuolueet sivuuttivat eduskunnassa kahdeksan puolueen yhteiset tavoitteet päästökaupan kehittämisestä16.1.2019 16:40Tiedote

Eduskunnassa keskusteltiin tänään laajasti ilmastopolitiikasta kahden keskustelualoitteen pohjalta. Myös päästökauppaa koskevat asiat nousivat esiin keskustelussa. Talousvaliokunta käsitteli tiistaina hallituksen esitystä päästökauppalain muuttamisesta ja antoi asiasta mietintönsä. Asia tulee huomenna (17.1.) eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme