SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paatero: Sote-palveluiden vallan ja vastuun vahvaan liittoon sopii huonosti markkina-ajattelu

Jaa

Sote-palveluissa vallan ja vastuun liitto on vahvempi kuin ehkä millään muualla toimialalla. Siksi markkina-ajattelu sopii siihen huonosti, sanoo Sirpa Paatero.

- Ilolla voi tervehtiä viime aikoina on noussutta keskustelua, miten yhteiskunnan vastuulla oleviin tehtäviin yritetään käyttää markkinatalouden oppeja ja kuinka huonosti ne tähän soveltuvat. Professori Markku Kuisma (HS 29.7.) kuvasi ansiokkaasti, miten huolestuttavaa on vallan antaminen markkina-ajattelulle. Tämä on aivan toisenlainen ajattelu kun nykyisellä Sipilän hallituksella, toteaa SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero. 

- Sote-palveluissa vallan ja vastuun liitto on vahvempi kuin ehkä millään muualla toimialalla. Siksi markkina-ajattelu sopii siihen huonosti ja voi toimia vain palveluita täydentävänä toimintana. Ihmisten hyvinvointi ei ole kauppatavaraa eikä sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisvastuu voi perustua kilpailuajattelulle.

Vanha sanonta pitää edelleen kutinsa: markkinat hyvä renki mutta huono isäntä.

- Valta ja vastuu kulkevat soteasioissa tiukasti käsi kädessä. Siksi myös päätöksenteko täytyy tapahtua sillä taholla, jolla on vastuu asiasta. Markkinat eivät koskaan ota kokonaisvastuuta, vaan se on aina julkisella puolella, ja siksi päätöksiä verovaroin tuotettavista palveluista on voitava tehdä kansanvallan mukaisesti. Kun kyse on ihmisten terveydestä ja elämästä, päätöksiin tarvitaan yhä virkavastuulla toimivat työntekijät, muistuttaa Paatero.

Useimmat esimerkit osoittavat tämän niin kotimaasta kuin naapurista.

- Ruotsissa jo luodaan lakia voittojen suitsimiseksi verovaroilla tuotetuissa sote-palveluissa, mutta Suomessa hallitus kieltäytyy edes keskustelemasta asiasta. Ja Ruotsissa on jo nyt esimerkkejä yritysten lopetettua toimintansa, jolloin julkinen joutuu ottamaan potilaat vastuulleen.

- Pihlajalinna Jyväskylässä on kotimainen osoitus vastaavasta. Kun voittoa ei ole näköpiirissä, lopetetaan toiminta. Tällöin jäljet siivoaa julkinen puoli, jonka on oltava valmiudessa ottamaan kaikki omaksi toiminnaksi eli pidettävä huolta kaikesta osaamisesta ja oltava silti tehokas ja tuottava. Ja samalla oltava valmiudessa suuronnettomuuksiin, luonnonkatastrofeihin, epidemioihin ym.

- Useat tutkimukset osoittavat, että julkisella vastuulla toimivat Suomen sote-palvelut ovat tuloksien ja tuottavuuden perusteella maailman parhaimmistoa. Epäkohtia järjestelmässä kiistatta on, mutta jos vastauksia lähdetään hakemaan sokeasti markkina-ajatteluun luottaen, on kuin löisi lekalla hyttystä. Ongelmakohtiin löytyy ratkaisut erottamatta vallan ja vastuun tärkeää symbioosia. Perusajattelua ei siis ole tarvetta muuttaa. Tästä syystä demarien mallissa julkinen puoli vastaisi sote-tuotannosta ja käyttäisi, kuten tälläkin hetkellä, yrityksiä ja järjestöjä palveluiden toteuttajina, sanoo Paatero. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Lindtman: Orpon almanakassa ei ole koskaan köyhän vuoro14.8.2018 12:25Tiedote

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan hyvä suhdannetilanne vaatii päättäjiltä erityistä viisautta. On tärkeää kohdentaa voimavarat oikein, jotta emme hukkaa positiivista talouskehitystä. Hallituksen talouspolitiikasta syntyy vaikutelma, että oli suhdannetilanne mikä tahansa, aina on hyvä aika rikkaiden uusille veroeduille ja aina on huono aika panostaa perusturvaan. - Kun hallituksen alkutaipaleella taloudessa meni huonosti, oli Sipilän mukaan pakko leikata suomalaisten hyvinvoinnista. Kun nyt taloudessa menee paremmin, hallituksen mielestä nyt ei ole oikea hetki lopettaa perusturvaleikkauksia. - Samalla kun pienituloisilta leikattiin, huono taloustilanne oli hallitukselle peruste jakaa uusia veroetuja apteekkareille, suurmetsänomistajille ja miljoonaperinnöistä nauttiville. Ja nyt kun suhdannetilanne on parempi, ei näihin etuihin kuitenkaan saa koskea. Lindtman esittääkin kysymyksen, onko taloustilanne koskaan oikea oikeudenmukaiselle talouspolitiikalle, vai onko

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen: Pääministeri Sipilä. Saako hallituksen ministeri puhua mitä huvittaa?11.8.2018 13:41Tiedote

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen tuomitsee jyrkästi ulkoasiainministeri Timo Soinin naisvihamieliset ulostulot koskien Argentiinan senaatin päätöstä hylätä esitys, joka olisi laillistanut abortin maassa. "Timo Soinin toistuvat kannanotot naisten oikeuksia vastaan eivät voi enää jatkua. Ristiriita ulkoministerin puheiden ja Suomen ulkopoliittisen linjan välillä murentaa mainettamme naisten ja tyttöjen oikeuksia puolustavana maana." "Naisten ja tyttöjen oikeudet tarvitsevat jatkuvasti rohkeita tekijöitä ja puolesta puhujia. Aborttioikeus liittyy olennaisesti lisääntymisterveyteen. Laittomien aborttien seurauksena kuolee vuosittain tuhansia naisia", Haatainen toteaa. Haatainen vaatii pääministeri Sipilältä selkeää vastausta, saako ulkoministeri Soini kulkea puoli vuotta vaaleihin saakka puhumassa maailmalla, mitä huvittaa?

SDP:n Suna Kymäläinen: Kokonaisturvallisuuden parantaminen edellyttää korjausliikkeitä valtion kiinteistöstrategiaan  10.8.2018 13:14Tiedote

Valtioneuvostonkanslian ulkomaalaisten kiinteistöhankintojen turvallisuutta pohtinut työryhmä lisäisi ulkomaalaisten kiinteistökauppoja koskevaa sääntelyä. Kesäkuussa julkaistussa selvityksessä työryhmä toteaa muuttuneen ulko- ja turvallisuuspoliittisen tilanteen haastavan nykyisen maankäyttöä koskevan lainsäädännön. Etuosto-oikeus ja lupamenettely ovat askelia oikeaan suuntaan, mutta SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläisen mielestä vaaditaan voimakkaampia muutoksia valtion kiinteistöstrategiaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme