SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: 12-vuotinen liikennejärjestelmäsuunnitelma hallitusti eteenpäin

Jaa

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää ensimmäistä kertaa Suomessa laadittavaa kokonaisvaltaista liikennejärjestelmäsuunnitelmaa merkittävänä saavutuksena.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Liikenneministeri Harakan johdolla yhdessä sidosryhmien ja parlamentaarisen ohjausryhmän kanssa valmistellussa suunnitelmassa käsitellään kaikki liikennemuodot, henkilö- ja tavaraliikenne, liikenneverkot, palvelut ja liikennejärjestelmän tukitoimet. Suunnitelma laaditaan 12 vuodeksi (2021 - 2032) ja päivitetään hallituskausittain.

- Nykytilaan verrattaessa tullaan panostamaan huomattavasti enemmän kestävän liikkumisen edistämiseen panostamalla palveluihin sekä liikenneverkkoihin. Haasteita löytyy esimerkiksi olemassa olevan liikenneverkon huonon kunnon kehittämisessä ja kasvavassa korjausvelassa. Myös kansainväliset ilmastotavoitteet tulee huomioida, liikenne- ja viestintävaliokunnan Werning toteaa.

Liikenne 12 -suunnitelman yksi keskeisistä tavoitteista on yhteistyö liikenneasioissa valtion ja kuntien kesken.

- Tarkoituksen on, että yhteistyö olisi jatkossa ennakoivampaa ja suunnitelmallisempaa myös elinkeinoelämää ajatellen. Siksi esimerkiksi tehdään merkittävä satsaus ratojen parantamiseen ja korjauksiin. Suunnitelma tukee myös tehokkaasti lento- ja satamatoimintoja. Lisäksi suunnitelman avulla mahdollistetaan entistä tehokkaampi EU-rahoituksen hyödyntäminen, Werning täsmentää.

Liikenne 12 -suunnitelma on oikeudenmukainen ja koko maa huomioidaan tasavertaisesti ja kehittämistyötä tehdään pitkäjänteisesti. Maantieverkon osalta myös Kymenlaakson huoli on kuultu.

- Kouvolalle ja Kotkalle on tervetullut tieto, että että suurimmissa kehittämistarpeissa olevien teiden joukkoon on listattu myös Vt15. Olen usein tuonut esille sitä, että Vt15 saaminen mukaan liikennejärjestelmäsuunnitelmaan on ensiarvoisen tärkeää. Tämä on se reitti, mitä pitkin maakuntamme tärkein tieliikenneinfrahanke tulee etenemään toivottavasti mahdollisimman nopealla aikataululla, Werning sanoo.

Rataverkon osalta valtio pitää kunnossa ja kehittää nykyistä rataverkkoa. Muun muassa Savon- ja Karjalanratojen (Kouvola-Kuopio, Kouvola-Joensuu, Kouvola-Imatra) kehittämistä jatketaan.

Werning mukaan liikennejärjestelmäsuunnitelmassa huomioidaan myös uudet nopeat raideyhteydet ja ne pyritään toteuttamaan hankeyhtiöiden kautta.

- Itäiseen Suomeen suuntautuvaa raideliikennettä edistetään hallitusohjelman mukaisesti ja on hienoa, että valtion ja kuntien neuvottelijat ovat hiljattain päässeet yhteisymmärrykseen Itäradan suunnittelua edistävän hankeyhtiön perustamisesta, Werning iloitsee.

Digitalisaation ja automaation edistäminen ovat tärkeitä asiakokonaisuuksia liikennesuunnitelmassa.

- Näiden kehittämisellä edistetään esimerkiksi valmisteilla olevia pilottihankkeita, kuten Kouvolaan tulevaa digirataa, Werning sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Anneli Kiljunen: Vanhusasiainvaltuutetun virka on tervetullut11.6.2021 16:07:59 EEST | Tiedote

- Pitkään toivottu vanhusasiainvaltuutetun virka on vihdoin tulossa maahamme. Viimeiset vuodet ovat osoittaneet viran tarpeellisuuden, muun muassa vanhusten palveluiden laiminlyönnin vuoksi. Vanhusasiainvaltuutetun tehtävänä on seurata ikääntyneiden aseman ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Hänen tehtävänään on puuttua epäkohtiin ja tehdä parannuksia sekä avauksia kehitettävistä toimista, iloitsee kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.). Ikäihmisten arki, tarpeet ja näkemykset on otettava huomioon, kun kehitetään tulevia hyvinvointialueita ja kuntia. Entistä useampi meistä asuu kotona ikääntyessämme. Koti, asuinympäristö ja tarvittavat palvelut tulee huomioida entistä tarkemmin. - Näitä palveluita ovat esimerkiksi kotiin tuotavat palvelut, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä omaishoidon tuki. On nimittäin hyvä huomata, että kaikesta hoivasta 80 prosenttia on omaisen tai läheisen toteuttamaa, painottaa Kiljunen. - Ikääntyminen ei ole sairastamista vaan muuttuviin elämäntarpeisiin v

SDP:n Eloranta: Vanhusasiavaltuutettu vihdoinkin Suomeen11.6.2021 13:32:05 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta iloitsee siitä, että vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen etenee eduskunnassa. Vanhusasiavaltuutetun tehtävänä on tarkastella päätöksenteon vaikutuksia ikäihmisiin. Lisäksi valtuutettu voi antaa lausuntoja ja tehdä aloitteita, joiden kautta hän voi nostaa esille kehityskohteita ja lakiuudistustarpeita. Vanhusasiavaltuutetun toiminta tulee parantamaan ikääntyneiden asemaa ja edistämään ikääntyneiden oikeuksia. Eduskunta käsitteli sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä aiheesta eilen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme