SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Ajokorttilain muuttaminen tarpeellista

Jaa

Uudistuksen myötä 17-vuotiaiden ikäpoikkeuslupien myöntämisperusteita höllennettiin. Se ei ole huono asia, että nuorten liikkumista helpotetaan. Nyt valmisteilla olevan uudistuksen myötä on edelleen tarkoitus joustavoittaa ajokortin hankintaa. Samalla on kuitenkin huolehdittava siitä, että ajolupaan oikeuttava opetusmäärä on riittävä niin teoria- kuin ajo-opetuksen suhteen, Werning toteaa.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Paula Werning (sd) pitää tarpeellisena, että LVM valmistelee vuonna 2018 voimaan tulleen ajokorttilain muuttamista.

Lakimuutoksen taustalla oli tavoite selkeyttää ja keventää ajokorttisääntelyä liikenneturvallisuuden vaatimukset huomioiden. Tämän uudistuksen myötä pakollisen opetuksen määrä väheni ja tutkinnon merkitys kasvoi. B-ajokortin suorittamisen monivaiheisuudesta luovuttiin. Lisäksi opetuslupaopetuksessa opettajalta ei enää vaadita teoriakokeen suorittamista ja siksi monen osaaminen on puutteellista.

- Uudistuksen myötä 17-vuotiaiden ikäpoikkeuslupien myöntämisperusteita höllennettiin. Se ei ole huono asia, että nuorten liikkumista helpotetaan. Nyt valmisteilla olevan uudistuksen myötä on edelleen tarkoitus joustavoittaa ajokortin hankintaa. Samalla on kuitenkin huolehdittava siitä, että ajolupaan oikeuttava opetusmäärä on riittävä niin teoria- kuin ajo-opetuksen suhteen, Werning toteaa.

Lehdissä on uutisoitu myös usein parin viime vuoden aikana nuorten kuljettajien ajohurjastelusta. Tämä on johtanut useisiin liikenneonnettomuuksiin sekä – kuolemiin. Nuori ikä on riskien arvioinnin ennakointiin vaikuttava ja lisäksi iän tuoma kokemus ja liikennekypsyys puuttuvat.

- Tilastoita tarkasteltaessa on havaittavissa, että usein syynä ajokieltoon määräämiselle on törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, joka 17-vuotailla uusilla B-ajokorttiluokan kuljettajien kohdalla on noin 40%. Ikävä kyllä tämä ilmiö toistuu myös 18-vuotiaiden kohdalla. Tästä syystä on erittäin tärkeää, että muutostarpeita nuorten kuljettajien liikenneturvallisuuden parantamiseksi arvioidaan, Werning painottaa.

Nyt kun LVM on ottanut ajokorttilain muuttamisen valmisteluun, niin samalla olisi hyvä huomioida opetusluvilla opiskelevien tilanne. Opetuspolkimien katsastamattomuus on noussut esille uudistusta tarkasteltaessa.
- Asennuksissa on havaittu monia puutteita, jotka ovat estäneet ajokokeeseen lähtemisen. Lisäksi esille on tullut ristiriitaisia havaintoja. Esimerkiksi ajoneuvo on ollut vuosikatsastuksessa, jossa opetuspolkimessa vikoja ei ole havaittu ja kuitenkin tutkinnossa on voitu todeta jarrutehon puutteellisuus tai polkimen olleen ajoneuvossa kiinnitettynä vain irralliseen levyyn, Werning huomauttaa.

Werning pitää huolestuttavana myös sitä, jos ajo-opetus perustuu pitkälti simulaattoriopetukseen. Näin käsittelytaidot jäävät heikoiksi eikä ajoneuvon ulottuvuudet ole hallinnassa.
- Kun rata-ajoharjoitukset ovat riittämättömät varsinkin talvikeleillä tai muuten liukkaalla ajettaessa, tilannenopeuden valinta on erityisen vaikea niille, jotka tämän osion ovat suorittaneet simulaattorissa. Ajorataharjoituksia tulisi ehdottomasti lisätä, myös senkin takia, että kohta ajoratoja ei enää ole niiden käyttämättömyyden vuoksi, ja toivon, että näin ei kävisi. Nämä edellä mainitsemat seikat on hyvä tarkastella ajokorttilain muuttamisen yhteydessä, Werning kiteyttää lopuksi.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Viitanen: Kotitalousvähennys paremmin käyttöön kerros- ja rivitalojen peruskorjauksissa16.4.2021 07:13:24 EEST | Tiedote

Suomessa on paljon kerros- ja rivitaloja, jotka ovat peruskorjauksen tarpeessa. Valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtajan, kansanedustaja Pia Viitasen mukaan olisi reilua ja järkevää laajentaa kotitalousvähennyksen käyttöä niin, että myös kerros- ja rivitaloissa asuvat tavalliset perheet ja eläkeläiset hyötyisivät siitä tasapuolisemmin. Viitasen mukaan on hyvä, että jo nyt omakotitaloissa asuvilla on useimmiten mahdollisuus käyttää vähennystä isoissa remonteissa. Sen sijaan vähennystä ei tällä hetkellä myönnetä mm. asunto-osakeyhtiöille. - Meillä on eräänä haasteena iso korjausvelka. Esimerkiksi monessa lähiössä rakennuskanta alkaa tulla siihen ikään, jossa peruskorjaukset ovat välttämättömiä. Kansallisvarallisuudestamme, ihmisten kotien kunnosta, on tärkeää pitää huolta. - Esimerkiksi putkiremontti on asia, jota ei voi loputtomiin lykätä. Olisi reilua, että myös kerrostalossa asuva voisi hyödyntää vähennystä välttämättömissä peruskorjauksissa. Viitanen muistuttaa hallituksen

SDP:n Tuula Väätäinen: Rajoituksia lievennetään Pohjois-Savossa15.4.2021 16:09:18 EEST | Tiedote

Perustuslakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.) iloitsee Pohjois-Savon parantuneesta koronatilanteesta, jonka johdosta rajoituksia voidaan lieventää maakunnassa. Perustuslakivaliokunta on ottanut kantaa 18.4. saakka voimassa olevan ravintolasulun alueelliseen soveltamisalaan. Valiokunnan käsiteltävänä oli asetusmuutos, jossa sulun piiristä poistettiin Pohjois-Pohjanmaan maakunta ja Kittilän kunta. Perustuslakivaliokunta edellyttää lisäksi, että soveltamisalasta poistetaan Pohjois-Savon maakunta. - Ravintolasulku perustuu oikeudellisesti perustuslain 23 §:ään. Sulun tulee olla välttämätön, jotta sitä voidaan pitää yllä. Perustuslakivaliokunnan mielestä epidemiatilanne on viime aikoina muuttunut niin, ettei Pohjois-Savon maakunnassa ravitsemisliikkeiden suljettuina asiakkailta pitäminen enää täytä välttämättömyysedellytystä, Väätäinen toteaa. Perustuslakivaliokunta on aikaisemmin ravintolasulkua tarkastellessaan pitänyt tärkeänä, että alueellista soveltamisalaa arvioi

SDP:n Kymäläinen: Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma on valmis15.4.2021 13:44:11 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) pitää erinomaisena sitä, että Suomen ensimmäinen, 12-vuotinen valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma vuosille 2021–2032 on valmistunut. Se on annettu tänään eduskunnalle valtioneuvoston selontekona. - On hienoa nähdä suuren työmme tulevan tältä erää päätökseensä. Valtakunnallisen suunnitelman myötä lisätään pitkäjänteisyyttä liikennejärjestelmämme kehittämiseen, jotta pääsemme eroon hallituskausittain tempoilevasta siltarumpupolitiikasta. Yksittäisten hankkeiden sijaan tarkastellaan kokonaisuutta, mikä edistää toimenpiteiden suunnittelun ja rahoittamisen pitkäjänteisyyttä. Suunnitelmassa määritellään suuntaviivat tuleville 12 vuodelle kaikkien liikennemuotojen osalta. Tavoitteenamme on toimiva, turvallinen ja kestävä liikennejärjestelmä, suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtaja Kymäläinen kertoo. Työ valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelemi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme