SDP:n Paula Werning: Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat vaativat panostuksia

Kansallinen mielenterveysstrategia on laadittu vuosille 2020-2030. Strategian tavoitteita toteutetaan lisäämällä ehkäisevien ja hoitopalveluiden saatavuutta perustasolla. Lisäksi parannetaan työelämään kuntouttavia mielenterveyspalveluja, mielenterveysosaamista kunnissa ja itsemurhien ehkäisyä.
- Vuonna 2020 aloitettiin psykososiaalisten menetelmien käyttöönotto lapsilla, nuorilla ja aikaisilla kouluttamalla mm. masennukseen ja ahdistuneisuuteen perehtyneitä osaajia. Koulutettavat ovat olleet valtaosin opiskelijahuollon työntekijöitä. Koulutusmäärissä on alueellisia eroja ja määrä on vielä riittämätön suhteessa kasvaneeseen tarpeeseen nähden, Werning sanoo.
Hyvinvointialueet aloittavat myös psykologi- ja kuraattoripalvelut yhdessä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon kanssa.
- Uskon tämän parantavan jatkossa lasten ja nuorten mielenterveyden edistämisen, ennaltaehkäisyn ja hoidon palveluketjuja. Henkilömitoituksen säätäminen kuraattori- ja psykologipalveluun lisää lasten ja nuorten tasa-arvoista asemaa palvelujen saatavuudessa. Pidän tätä todella hyvänä, Werning toteaa.
Werningin mukaan jatkossa on pyrittävä parantamaan työvoiman ja osaajien saatavuutta, joka on tällä hetkellä haasteellista.
- Työvoimapulasta johtuva kuormitus rajoittaa alueiden vakinaisen henkilöstön mahdollisuutta osallistua sitoutuneesti palvelujen kehittämistyöhön. Haasteita siis riittää, mutta olen toiveikas, että ratkaisu löytyy näiden ongelmien ratkaisemiseksi, Werning sanoo.
Hallitus toi Suomeen Islannin mallin kaltaisen liikunnan edistämisen mallin, jossa harrastustoiminta liitetään koulupäivien yhteyteen. Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tukea kokonaisvaltaisesti eri harrastusmahdollisuuksien kautta lasten ja nuorten turvallista ja merkityksellistä vapaa-aikaa.
- Tämä osaltaan auttaa ehkäisemään yksinäisyyttä ja sitä kautta toivottavasti mielenterveyttäkin, sillä lapset ja nuoret oppivat uusia taitoja ja saavat uusia kavereita, Werning painottaa.
SDP suhtautuu mielenterveyden haasteisiin vakavauudella ja etsii aktiivisesti keinoja, jotka auttavat jokaista lasta ja nuorta voimaan tulevaisuudessa paremmin kuin tänään. SDP:n nuorisokutonen – keinot nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi tähtääkin juuri tähän.
- Uskon, että juuri koulutuksen ja harrastustoiminnan parantaminen, nuorisotakuun uudistaminen, mielenterveyspalveluiden kuntoon laittaminen, varhaisen puuttumisen malli ja nuorisorikollisuuden karsimiseen ja sen ehkäisyyn panostaminen ovat juuri näitä keinoja, jotka lisäävät nuorten hyvinvointia, Werning tiivistää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Paula WerningKansanedustaja
Puh:050 514 4887Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Johannes Koskinen: Kokoomuksen leikkauslinja vaatii läpivalaisua25.3.2023 09:05:58 EET | Tiedote
Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen vaatii kokoomusta paljastamaan sosiaali- ja terveyspalveluihinsa kohdistamiensa leikkaussuunnitelmien sisällön ja seuraukset kansalaisille. SDP on valmis tekemään tasapainoista sopeutusta valtiontalouteen - siten, että myös kokoomuksen etupiirit osallistuvat talkoisiin.
SDP:n Marko Asell: Opetus ja kulttuuriministeriöltä avustusta koulutukselliseen tasa-arvoon Pirkanmaalla24.3.2023 12:37:32 EET | Tiedote
- On tärkeää, että Pirkanmaalle saatiin tärkeitä avustuksia koulutukselliseen tasa-arvoon, kiteyttää kansanedustaja Marko Asell (sd).
SDP:n Paula Werning: Tärkeitä panostuksia opetus-ja kulttuuriministeriöltä Kymenlaaksoon ja Etelä-Savoon24.3.2023 11:48:06 EET | Tiedote
- Tämä hallitus on jakanut merkittävän paljon tasa-arvorahaa, jotta koulutuksellinen tasa-arvo voidaan saavuttaa, toteaa kansanedustaja Paula Werning.
SDP:n Guzenina: Opetus - ja kulttuuriministeriöltä avustuksia yli 67 miljoonaa euroa24.3.2023 11:17:00 EET | Tiedote
- Avustukset vastaavat tarpeeseen vahvistaa oppimisen tukemista ja hyvinvointia, sanoo kansanedustaja Maria Guzenina (sd).
SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote
Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme