SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Marinin hallitus teki sen, sote-uudistus voi käynnistyä!  

Jaa

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) iloitsee tänään eduskunnan tekemästä päätöksestä. Eduskunta äänesti sote-uudistuksen puolesta vihdoin 12 vuoden väännön ja 9 pääministerin jälkeen Marinin hallitus ministeri Kiurun määrätietoisella johdolla sai sen aikaiseksi.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Tämä esitys on kaikkien hallituspuolueiden mittavan yhteistyön tulos. Lopputulokseen tarvittavaa joustoa ja yhteistyökykyä on kuitenkin löytynyt riittävästi kaikista ryhmistä, Werning toteaa.

Uudistuksen tarkoitus on lisätä ihmisten välistä yhdenvertaisuutta turvaamalla ihmisten tasa-arvoiset ja yhdenvertaiset palvelut, riippumatta kenenkään taloudellisesta asemasta tai asuinpaikasta.

- Näin parannetaan yhdenvertaista julkista terveydenhuoltoa. Sote-uudistuksella vahvistetaan peruspalveluita, ennaltaehkäisevää palvelua ja nopeaa hoitoon pääsyä, Werning tarkentaa.

Suomi on ollut ainoa valtio maailmassa, jossa terveydenhuollon rahoittaa yksittäinen kunta. Jatkossa hajanaisista, kuntien ja kuntayhtymien järjestämistä palveluista siirrytään 22 hyvinvointialueen järjestelmämalliin.

- Tämä uudistus parantaa myös demokratiaa, sillä suorilla tulevilla vaaleilla valitaan aluevaltuutetut vastaamaan koko sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudesta. Pidän tärkeänä, että kiinnostuneet asettuvat ehdolla ja kansalaiset käyttävät äänioikeuttaan. Tämä siksi, että valitut henkilöt vastaavat jatkossa alueen ihmisten hyvinvoinnista, Werning painottaa.

Hyvinvointialueet tulevat muodostamaan toimijoiden yhtenäisen palvelurakenteen, johon kootaan kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut saman tahon vastuulle.

- Tällä tavalla huolehditaan siitä, että asiakkaan palvelut ovat oikea-aikaisia ja kustannusvaikutteisia, kun järjestäjä ei voi siirtää vastuuta toiselle, Werning täsmentää.

Hyvinvointialueiden rahoitus hoidetaan valtion rahoituksen, asiakas- ja käyttömaksujen sekä myyntitulojen kautta. Alueilla ei ole muita merkittäviä tulonlähteitä.

- Rahoituksesta on liikkunut paljon vääristeltyä tietoa. Haluan täsmentää, että yhdelläkään hyvinvointialueella rahoitus ei tule vähenemään Werning sanoo.

Hyvinvointialue voi tuottaa palveluja hankkimalla niitä yksityiseltä palveluntuottajalta sopimukseen perustuen, jos tehtävien hoitaminen niin vaatii.

- Tämä edellyttää yksityiseltä palveluntuottajalta palvelujen kokonaisuuteen nähden riittävää osaamista sekä palveluksessa olevien sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstöä toimintakyvyn takaamiseksi. Lisäksi sen on oltava tarpeeksi vakavarainen, jotta se pystyy huolehtimaan toiminnasta ja sen jatkumisesta, Werning toteaa.

Werning toteaa uudistuksessa nousevan lisäksi esille vahvasti järjestöjen merkitys hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, ennaltaehkäisevässä työssä, asiantuntijaroolissa sekä palvelujen tuottajana.

- Järjestöt ovat uudistuksen jälkeen niin kuntien kuin hyvinvointialueidenkin ensiarvoisen tärkeä yhteistyökumppani.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Hussein al-Taee: Oli kunnia edustaa Suomea tärkeissä konferensseissa2.7.2021 14:02:30 EEST | Tiedote

Eduskunnan suuren valiokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan puolesta osallistui kansanedustaja Hussein al-Taee kesäkuussa kahteen EU-puheenjohtajamaa Portugalin järjestämään konferenssiin pitäen Suomen ainoat puheenvuorot molemmissa tapaamisissa. 14.6 pidetty konferenssi käsitteli EU:n maahanmuuttopolitiikkaa ja 21.6 järjestetty konferenssi koski EU-Afrikka suhteita. Molemmat olivat parlamentaarisia konferensseja ja osallistujia oli useiden maiden parlamenteista.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Osaava ja päättävä hallitus vie asioita eteenpäin haasteista huolimatta2.7.2021 13:08:38 EEST | Tiedote

Eduskunnassa on kevätkaudella käsitelty ja päätetty laajoista kokonaisuuksista kuten koronan hoidosta, sote-uudistuksesta, EU:n elpymispaketista sekä linjattu Suomen talouden tulevaisuudesta. Näiden päätösten tavoitteena on ollut sosiaalisesti, taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävän suomalaisen yhteiskunnan rakentaminen. SDP:n johtaman hallituksen politiikan keskiössä on sitoutuminen vastuulliseen talouspolitiikkaan, hyvinvointivaltion palveluiden turvaamiseen sekä eriarvoisuuden vähentämiseen yhteiskunnassamme. - Suomi ja koko maailma ovat kärsineet yli vuoden verran historiallisesta terveydellisestä ja taloudellisesta kriisistä. Tämän hetken arviot Suomen talouden elpymisestä ovat paljon valoisempia, mitä vielä viime syksynä. Vaikka taloutemme toipuu ja kasvua on näköpiirissä, kriisinhoito ei ole kuitenkaan vielä ohi. Pandemian aiheuttamat vauriot pitää korjata. Terveydenhuollossamme on hoitovelkaa, koulutuksessa on koulutusvelkaa ja erityisesti nuorilla on hyvinvointivelkaa

SDP:n Seppo Eskelinen: Itä-Suomen liikennehankkeet huomioitu hyvin Väyläviraston suunnitelmassa2.7.2021 11:14:28 EEST | Tiedote

-Olen tyytyväinen, että moni Itä-Suomen ja Savo-Karjalan kannalta tärkeistä hankkeista on listattu Väyläviraston tänään julkistetussa luonnoksessa investointiohjelmaksi, sanoo kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Seppo Eskelinen. Väylävirasto julkisti tänään luonnoksensa investointiohjelmaksi seuraavalle kahdeksalle vuodelle liittyen eduskunnan eilen hyväksymään 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan. -Itä-Suomen kannalta on merkittävää, että luonnoksessa on mainittu Karjalan- ja Savon ratojen kehittäminen sekä kaksoisraiteen jatkaminen Joutsenosta Luumäelle, mikä heijastuu koko Karjalan radan sujuvuuden ja turvallisuuden sekä teollisuuden kuljetusten parantumisena. Maanteiltä listalle on nostettu VT9 Liperin eritasoliittymä ja Kuopion Lentokentäntien liikennejärjestelyjen parantaminen sekä Karvion kanavan sillan uusiminen. Väylävirasto lähetti tänään suunnitelmaluonnoksen lausuntokierrokselle, joka kestää syyskuun puoliväliin saakka. Valmi

SDP:n Kymäläinen: Investointiohjelmalla liikennejärjestelmäsuunnitelman toimeenpano vauhtiin2.7.2021 10:30:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on tyytyväinen Väyläviraston tänään lausuntokierrokselle lähettämään luonnokseen tulevien vuosien investointiohjelmaksi. Ohjelman laatiminen perustuu eduskunnassa juuri hyväksyttyyn 12-vuotiseen valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan ja siinä määriteltyihin kriteereihin. - On tärkeää, että nyt alamme ensi kertaa nähdä käytännössä pitkään valmistellun valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelmatyön tuloksia, kun suunnitelmaa aletaan panna toimeen. Väyläviraston laatimaan investointiohjelmaan on koottu ehdotukset seuraavien 8 vuoden aikana käynnistettävistä hankkeista sekä niiden toteuttamisjärjestyksestä ja rahoituksesta. Ohjelma toimii tulevien vuosien budjettivalmistelujen pohjana. Lopullisen päätöksen toteutettavista hankkeista tekee kuitenkin eduskunta talousarvion yhteydessä, Liikenne 12 -suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtajana toiminut Kymäläinen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme