SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Päätös lääkärihelikopterin sijoittumisesta Uttiin laitettava täytäntöön viivyttelemättä

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) toteaa, että päätös lääkärihelikopterin sijoittamisesta Uttiin on tehty vuonna 2018. Aiemmin tehty päätös sijoituspaikasta perustuu perusteellisiin selvityksiin ja palveluiden yhdenvertaiseen saatavuuteen.

- Tehdyllä päätöksellä turvataan palveluiden saatavuus koko Kaakkois-Suomelle. Tosiasia on, että lääkärihelikopterien tukikohdan sijoittaminen Uttiin tukee ja parantaa kiistatta ensihoitopalveluiden kattavuutta, Werning sanoo.

HUSin selvityksen mukaan saatavuusalueitten vertailussa Utin 100 kilometrin alueella voidaan tavoittaa päälle 600 000 asukasta ja 150 kilometrin säteellä jopa lähes 2 200 000 asukasta.  Lappeenrannan kattavuusalueet ovat vastaavasti vajaat 400 000 ja vajaat 700 000. Sosiaali- ja terveysministeriön selvitysten mukaan Kouvolan Uttiin sijoittuva tukikohta voi lisäksi tarvittaessa hoitaa myös Helsinki–Vantaan tukikohdan tehtäviä. Tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, jos samaan aikaan tulee useita hälytyksiä.

Werning muistuttaa, että lääkärihelikopterin sijoittumista on valmistelu laajasti Kymenlaaksossa. Kouvolaan on jo rakennettu 24/7 valmiudessa oleva lääkäriyksikkö. Päätökset uudista sijoittumispaikoista tehtiin samanaikaisesti Kouvolaan ja Seinäjoelle. Seinäjoen tukikohdan rakentaminen on käynnistynyt. 

- Vuonna 2018 sosiaali-ja terveysministeriön johtava virkahenkilö totesi YLE:lle ”lääkärihelikopterin sijoittumisen Kouvolaan olevan sataprosenttisen varmaa”. Valitettavasti viivästynyt valmistelun aloitus on tuonut asian ympärille suurta epävarmuutta ja kohtuuttomia tilanteita. Tilanne ei ole muuttunut sijoittumista tukevien faktojen osalta mihinkään. Hämmästelen suuresti asian yllä leijuvaa epäselvyyttä ja asian etenemättömyyttä, Werning pohtii. 

Kymsoten roolina tulevassa lääkärihelikopteritoiminnassa on lääkäritoiminnan tuottaminen. Myös tähän on Kymenlaaksossa valmistauduttu ja tämän vuoksi Kouvolaan on jo rakennettu 24/7 valmiudessa oleva lääkäriyksikkö. Werning painottaa hätätilassa olevan poikkeuksetta kyse ihmishengistä ja Utista helikopterin toimintasäteellä tavoitetaan merkittävästi enemmän ihmisiä kuin Lappeenrannasta. Tästä nimenomaan on kyse - tarjotaan apua mahdollisimman monelle hädän hetkellä sitä tarvitsevalle.

-Tänään jättämässäni kirjallisessa kysymyksessä pyydän ministeriltä vastausta seuraaviin kysymyksiin: Milloin aiemmin tehty päätös lääkärihelikopterin sijoittumisesta laitetaan täytäntöön ja Utin tukikohdan rakentaminen alkaa? Miksi Kouvolan tukikohdan rakentaminen on viivästynyt? Miten sosiaali- ja terveysministeriö valvoo asian joutuisaa etenemistä? 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Johannes Koskinen: Historiallinen läpimurto kohti oikeudenmukaisempaa kansainvälistä yritysverotusta13.10.2021 10:41:51 EEST | Tiedote

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön (OECD) puitteissa sovittiin suurimmasta kansavälisestä yritysverotuksen uudistuksesta yli sataan vuoteen. Yhteensä 136 maata päätti asettaa suuryrityksille minimiveron ja oikeudenmukaistaa kansainvälisten digijättien verotulojen jakoa maiden välillä. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen pitää sopimusta erittäin merkittävänä läpimurtona, ja kiirehtii sopimuksen toimeenpanoa. - Tätä historiallista tilaisuutta edetä kohti oikeudenmukaisempaa ja toimivampaa kansainvälistä yritysverotusta ei ole varaa haaskata. Suomen on kansallisesti ja Euroopan unionissa toimittava päättäväisesti sopimuksen mahdollisimman nopean toimeenpanon edistämiseksi. Viivästykset saattaisivat vaarantaa erittäin merkittävän saavutuksen, Koskinen toteaa. Sopimus astuu pääosin voimaan jo 2023 ja toimeenpaneva säätely käynnistetään nopeasti, vuoden 2022 aikana. Sopimuksessa toimenpannaan kaksi erillistä uudistuspakettia, pilari I, j

Ministeri Tuppurainen: Pohjois-Pohjanmaan tartuttava hyvinvointitalouteen8.10.2021 14:45:45 EEST | Tiedote

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri, kansanedustaja Tytti Tuppurainen (sd.) näkee ihmisten hyvinvoinnin parantamisen pohjana pohjoisen Suomen menestykselle. - Ihmisten hyvinvoinnin parantaminen on politiikan kovaa ydintä, sitä jonka varaan on hyvä rakentaa myös taloudellista menestystä. Veimme Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella 2019 eteenpäin hyvinvointitalouden käsitettä, jossa katsotaan taloutta laajemmin ja hahmotetaan taloudellisen menestyksen ja hyvinvoinnin kohtalonyhteys. Tätä ajattelua tulisi juurruttaa myös Pohjois-Pohjanmaalle, siinä ovat menestyksemme avaimet, sanoo Tuppurainen. Hyvinvointi tulee olemaan tärkeä teema myös tulevissa aluevaaleissa. - Marinin hallitus on saanut maaliin historiallisen sote-uudistuksen, jolla pyritään turvaamaan kaikille kuuluvat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Tulevana keväänä Suomessa käydään historian ensimmäiset aluevaalit, joissa valitut päättäjät ovat jatkossa keskeisessä roolissa tulevaisuuden hyvinvointipalvelujen kehittämisessä j

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme