SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Vanhuspalvelujen uudistus on hallituksen yksi kärkihankkeista

Jaa

Kansanedustaja Werningin mukaan vanhuspalvelujen toisen vaiheen uudistuksen keskeisin tavoite on, että ikääntynyt voi asua kodissaan turvallisesti ja saa riittävän ja tarpeellisen avun kotiin.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Paula Werning (sd), sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen katsoo, että keskustelu vanhuspalveluiden sujuvuudesta on aiheellista ja on tyytyväinen siihen, että hallitus tekee huolellista työtä vanhuspalvelujen uudistamisessa.

THL toteutti toukokuussa 2020 laajan tutkimuksen kunnille vanhuspalvelujen tilanteesta. Kyselyn perusteella selvisi, että kotihoitoa ei ole kaikille tarjolla riittävästi. Iäkkäiden palveluja koskeva lainsäädäntöuudistus on parhaillaan valmistelussa.

- Hallitus katsoi tarpeelliseksi vahvistaa vanhusten mahdollisuutta ja oikeutta saada ne palvelut, joiden tarve on todettu tärkeäksi. Samalla turvataan myös riittävä henkilöstöresurssi palveluja toteuttamaan, Werning sanoo.

Vanhuspalvelujen uudistamisen ensimmäinen vaihe on jo käynnistynyt, kun ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoidon henkilöstön mitoitus 0,7 säädettiin lakiin ja tulee voimaan asteittain.

Lisäksi iäkkäiden palvelujen laatusuositus 2020-2023 on julkaistu lokakuussa 2020 kuten myös poikkihallinnollinen Ikäohjelma 2030 ja molempien toimeenpano on jo käynnistynyt, Werning täsmentää.

Kansanedustaja Werningin mukaan vanhuspalvelujen toisen vaiheen uudistuksen keskeisin tavoite on, että ikääntynyt voi asua kodissaan turvallisesti ja saa riittävän ja tarpeellisen avun kotiin.

- Kotona asumisen ja tehostetun palveluasumisen välttämättömäksi tarvittavat toimenpiteet käsittävät monimuotoisia ja toimintakyvyn säilymistä tukevia asumis- ja palvelukokonaisuuksia. Tässä oikea-aikaisuuden arviointi siitä, mikä asumismuoto tulee olla, on tärkeässä asemassa.

Omaishoito on myös korvaamatonta ja erittäin tärkeä osa vanhusten hoidon kokonaisuutta. Sen kehittämiseen tulee panostaa tulevaisuudessa vieläkin enemmän ja omaishoitajan jaksamisesta tulee myös huolehtia.

Kotihoidon henkilöstön työpanos suunnataan jatkossa entistä enemmän vastaamaan asiakkaiden yksilöllisiä tarpeita.

- Työvuorosuunnittelulla voidaan vaikuttaa työn kuormittavuuteen. Riittävillä resursseilla on suora vaikutus hoidon laatuun ja asiakkaiden kokemukseen saamastaan avusta. Asiakaslähtöinen hoitotyö on välttämätöntä, sillä jokainen ikääntynyt on ainutlaatuinen yksilö omien hoidontarpeittensa kanssa, Werning toteaa.

Ministeri Henriksson tiedotti toukokuun lopussa vanhusasiainvaltuutetun tehtävän perustamisesta ja siihen lisätalousarviossa osoitetusta rahasta.

- On hienoa, että tulevaisuudessa meillä on nimetty viranomainen edistämässä myös ikääntyneiden oikeuksien toteutumista ja tuomaan heidän näkökulmiaan myös päätöksentekoon, sanoo Werning.

Werning toivoo tiedotteessaan esille otettujen asioiden selkiinnyttävän oppositiollekin sen, että hallitus on tosissaan paneutunut vanhuspalvelujen parantamiseen. Parannukset olisi voitu tehdä jo edellisten hallitusten aikana, sillä tiedossa on ollut väestön ikääntymisen myötä kasvavien palvelujen tarve jo kauan ennen nykyistä hallitusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Meripolitiikasta Suomen vahvuus17.6.2021 17:00:41 EEST | Tiedote

Suomen meripolitiikan toimenpideohjelma on tänään lähetetty laajalle lausuntokierrokselle. Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) pitää merkittävänä, että hallitus näin tunnistaa meripolitiikan aseman Suomen vahvuusalueena. - Suomella on korkeatasoisen meriosaamisen ja menestyvän meriklusterin ansiosta potentiaalia jopa maailman johtavaksi meriklusteriksi, kun globaalit markkinat kasvavat lähivuosikymmeninä.Meriklusteri työllistää yli 50 000 henkilöä ympäri Suomen ja sen liikevaihto on yli 14 miljardia euroa eli voidaan puhua Suomen talouden yhdestä kivijalasta. Nyt on oikea aika varmistaa riittävä osaaminen ja ammattitaito tulevaisuudessa, mikä on kirjattu myös hallitusohjelman tavoitteeksi, Salonen kommentoi. Meriklusterin ja merellisen tuotannon lisäksi toimenpideohjelmassa keskeisessä roolissa on merten suojelu. Suomella on paljon annettavaa merten suojelun ja kestävän käytön yhteensovittamisessa. -Suomen meriklusterille vastuullisuus on jo nyt toimintatapa ja kilpailuetu. Suomalai

SDP:n Tuula Väätäinen: Vanhusten kotihoidon palveluita vahvistetaan16.6.2021 20:06:21 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö on saanut valmiiksi luonnoksen hallituksen esityksestä, jolla parannetaan iäkkäiden ihmisten kotiin annettavia palveluja ja uudistetaan asumispalveluja. Esitys on osa laajempaa vanhuspalvelujen uudistamista. Hallituksen esityksen myötä nykyinen kotipalvelu ja kotisairaanhoito yhdistetään kotihoidoksi ja tukipalvelut erotetaan omaksi palvelumuodokseen. Näin taataan lailla ikäihmisten tarvitsemat palvelut.

SDP:n Anneli Kiljunen iloitsee: Kotihoito on jatkossa turvallista, riittävää ja laadukasta16.6.2021 17:08:55 EEST | Tiedote

Hallitus parantaa iäkkäiden ihmisten kotiin annettavien palveluiden sitovuutta. Tavoitteena on, että jatkossa kotihoidon piirissä olevat voivat elää kodissaan turvallisesti, sillä heille taataan lailla tarpeiden mukaiset kotiin annettavat palvelut. Nykyinen kotipalvelu ja kotisairaanhoito yhdistettäisiin kotihoidoksi ja tukipalvelut erotettaisiin omaksi palvelumuodokseen. Hallitus antoi asiasta tänään esitysluonnoksen.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Sote-uudistus etenee aikataulussaan16.6.2021 14:25:54 EEST | Tiedote

- Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus etenee hyvin aikataulussa. Jotta voimme tasaveroisesti tarjota kaikille suomalaisille yhdenvertaisesti pääsyn terveydenhuollon piiriin on palveluiden siirtäminen kuntia isommille harteille välttämätöntä, sanoo kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen (sd). Eduskunta aloitti tänään keskiviikkona käsittelemään sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä hallituksen sote-uudistuksesta.

SDP:arna Lindén och Berg: Ett betydande steg har tagits för att trygga jämlika social- och hälsovårdstjänster15.6.2021 17:37:58 EEST | Tiedote

Socialdemokraterna i riksdagens social- och hälsovårdsutskott är nöjda med att betänkandet om social- och hälsovårdsreformen är klart. Nu ska reformförslaget behandlas i plenum för fortsatt behandling. - Då ett lapptäcke av många kommuner och samkommuner ersätts av 22 välfärdsområden kan vi bättre trygga jämlika och bra tjänster– oberoende av plånbokens tjocklek eller personens boningsort. Reformen stärker också demokratin, när de områdesfullmäktige som valts genom direkta val svarar för hela social- och hälsovården inklusive primärhälsovården och specialsjukvården, bedömer riksdagsledamot Aki Lindén som leder den socialdemokratiska utskottsgruppen. Den socialdemokratiska gruppen anser att välfärdsområdena kommer fatta många beslut som påverkar vardagen, varvid det är rättvist att invånarna har makten. I det kommande områdesvalet väljs viktiga beslutsfattare som får till uppgift att svara för invånares välfärd i hela välfärdsområdet. -I många områden, såsom i Vasa sjukvårdsdistrikt har

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme