SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Ylimääräinen lapsilisä joulukuulle ja ulosoton suojaosuuden korotus ensi vuodeksi

Jaa

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää äärettömän tärkeänä, että lapsiperheitä tuetaan tässä haastavassa tilanteessa. Lisäksi ulosottovelallisille on tulossa väliaikaisesti ensi vuodeksi merkittävä korotus suojaosuuteen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

Hallitus päätti vuoden 2023 talousarvioesityksen käsittelyn yhteydessä kohdennetuista toimenpiteistä ostovoiman tukemiseksi ja määräaikaisista korotuksista useisiin lapsiperheiden käyttämiin sosiaaliturvan etuuksiin. 

Ensi vuoden alusta ulosoton suojaosuuteen tehdään indeksitarkistus kuten kansaneläkkeisiinkin tehtiin. Tämän jälkeen suojaosuuden määrä vastaa takuueläkkeen määrää v. 2023.

-Korotus suojaosuuteen on ensi vuonna 23,20 eurosta päivästä 29,32 euroon päivässä. Tämä tarkoittaa, että 696 euron sijaan suojaosuus tulee olemaan 886,60 euroa kuukaudessa eli lähes 200 euroa enemmän, Werning tarkentaa.

Werning huomauttaa, että yli 110 000 lasta asuu pienituloisissa perheissä. Tilastojen mukaan toimeentuloon liittyviä ongelmia kohtaavat lapsiperheet, joille on ominaista yksinhuoltajuus, matala koulutustaso, työttömyys ja opiskelu. Myös monilapsisten ja ulkomaalaistaustaisten perheiden lapset joutuvat muita yleisemmin kohtaamaan pienituloisuutta, ja sitä kautta taloudellisia ongelmia.

 Tavoitteena on tukea erityisesti lapsiperheitä määräaikaisella etuuksien korotuksella poikkeuksellisessa taloustilanteessa, jossa mm. ruoan, energian ja liikkumisen kustannukset kotitalouksille ovat nousseet. 

- Pidän tärkeänä, että tuet kohdistetaan ensisijaisesti pienituloisiin, köyhyysriskissä oleviin lapsiperheisiin. Nämä perheet ovat jo muutenkin tiukoilla taloudellisesti ja energiskriisin vuoksi vieläkin enemmän, Werning huomauttaa.

Työttömyysturvan lapsikorotukseen tehdään 20 prosentin korotus, toimeentulotuen alle 18-vuotiaiden lasten perusosaan 10 prosentin korotus, opintorahan huoltajakorotukseen 10 euron korotus ja lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen 5 euron korotus kuukaudessa. Korotusten on tarkoitus olla voimassa 1.1.2023 koko vuoden 2023 ajan.

-Lisäksi hallitus päätti myös, että loppuvuonna 2022 maksetaan ylimääräinen kuukausi lapsilisää siten, että se ei vaikuta toimeentulotuen tasoon. Joulukuun 2022 lapsilisä maksetaan lapsilisän saajille kaksinkertaisena ja myös yksinhuoltajakorotus maksetaan korotettuna. Toimeentulotukea myönnettäessä ei otettaisi huomioon joulukuussa 2022 maksettavaa kaksinkertaista lapsilisää siltä osin, kuin sen määrä ylittää tavanomaisen lapsilisän määrän, Werning tarkentaa.

 Laki astuu voimaan 1.12.2022 ja on voimassa 31.12.2022 saakka. Joulukuun 2022 lapsilisä maksetaan kuitenkin korotettuna myös silloin, jos lapsilisä myönnetään ja maksetaan takautuen joulukuulta 2022 lain voimassaolon päättymisen jälkeen

 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Talousvaliokunnan sd-edustajat: Sähköntuottajien voittoveron tuotto suunnattava sähkön käyttäjille2.12.2022 15:24:19 EET | Tiedote

- Energian voimakas hinnannousu on ajanut monet kotitaloudet vaikeaan tilanteeseen, mutta samalla se on tuonut monille energiayhtiöille kohtuuttomia voittoja. Tänään lausuntokierrokselle lähtenyt hallituksen esitys fossiilisten sähköntuottajien väliaikaisesta voittoverosta mahdollistaa näiden voittojen suuntaamisen kalliista energianhinnasta kärsivien kansalaisten auttamiseksi, sanovat SDP:n talousvaliokunnan kansanedustajat Matias Mäkynen, Hussein al-Taee, Raimo Piirainen ja Tuula Väätäinen.

SDP:n 1. varapuheenjohtaja Niina Malm: Ammattiin valmistuvien tietosuojakäytäntö ei lisää amisten arvostusta2.12.2022 11:03:48 EET | Tiedote

Ylioppilasjuhlat ovat pitkään olleet suuri, jopa yhteiskunnallinen juhlapäivä, siinä missä ammattiin valmistuvia on hädin tuskin noteerattu. Viime vuosina amisten arvostusta on yritetty nostaa esimerkiksi julkaisemalla ammattiin valmistuvien nimet samalla tavalla kuin ylioppilaiden nimet. Yleinen ammatillisten oppilaitosten tietosuojakäytäntö kuitenkin estää monen nimen julkaisemisen. Ammattiin valmistuvien nimien julkaisemisen tulisi olla yhtä helppoa kuin ylioppilaiden, sanoo kansanedustaja Niina Malm (sd).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme