SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Viitanen: Kehysriihen veropäätökset lisäävät oikeudenmukaisuutta

Jaa

Hallitus tiedotti kehysriihen yhteydessä lukuisista uusista veropäätöksistä. Se tulee linjaamaan syksyn budjettiriihessä 100 – 150 miljoonan euron valtiontaloutta vahvistavasta veroratkaisusta.

– On tärkeää, että hallitus hyödyntää julkisen talouden vahvistamiseen myös verotusta. Näin voidaan rahoittaa elvyttäviä toimia sekä välttää kasvua haittaavia ja huono-osaisimpiin kohdistuvia leikkauksia, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Pia Viitanen.

– On myös hyvin tärkeää, että hallitus vältti veronkorotukset esimerkiksi palkansaajille, pienyrittäjille ja eläkeläisille, toteaa Viitanen.

Verotuloja kerätään sen sijaan puuttumalla suuryritysten verovälttelyyn ja laajentamalla veropohjaa aliverotettuihin kohteisiin, kuten verosta vapautettuihin institutionaalisiin sijoittajiin.

Monien uusien veropäätösten yksityiskohdat tarkentuvat syksyn budjettiriihessä. Useista pääkohdista kerrottiin kuitenkin jo nyt. Keskeiset uudet veroratkaisut koskevat verosta vapautettujen ulkomaisten rahastojen ja muiden toimijoiden verotusta.

– On hienoa, että ulkomaiset kiinteistösijoitusrahastojen Suomesta kertyvät voitot siirretään verotuksen piiriin vuodesta 2023. Tästä voi kertyä merkittävät verotulot, sillä ulkomaisten institutionaalisten kiinteistösijoittajien omistukset ovat Suomessa nousseet noin 25 miljardiin euroon, eivätkä ne useinkaan maksa voitoistaan veroa tänne, Viitanen sanoo.

– On oikein, että Suomessa syntyneistä voitoista maksetaan verot Suomeen. Näin niillä voidaan esimerkiksi vahvistaa kansalaisten palveluja kunnissa. Lisäksi pidän tärkeänä, että syksyllä linjataan, miten ulkomaisille rahastoille ja esimerkiksi vakuutuskuoriin kertyneille osingoille toteutetaan lähdevero. Tällä hetkellä ne eivät maksa Suomesta saamista osingoistaan veroa, lähdevero voisi tuottaa yli sata miljoonaa euroa.

Hallitus laajentaa myös kotitalousvähennystä. Öljylämmitysjärjestelmien vaihtamista vähäpäästöisempiin energiamuotoihin tuetaan korottamalla kotitalousvähennystä 3500 euroon sekä nostamalla korvausprosenttia 60:en vuosiksi 2022–2027. Hallitus käynnistää myös kotitalousvähennystä koskevia selvityksiä.

– Kotitalousvähennystä kannattaa hyödyntää nimenomaan energiaremonteissa, joissa erilliset tuet on todettu toimiviksi. 

– Pidän tärkeänä myös sitä, että kotitalousvähennystä pyritään laajentamaan ensi vuoden alussa valmistuvan selvityksen kautta muun muassa taloyhtiön remontteihin. Päätöksiä asiasta tulisi tehdä ripeästi selvityksen valmistuttua, Viitanen toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: SDP pitää kiinni työvoiman saatavuusharkinnasta6.5.2021 16:24:52 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purran syytöksiä siitä, että SDP pyrkisi romuttamaan työvoiman saatavuusharkinnan. Hallitus linjasi puoliväliriihessä, että työvoiman saatavuusharkintaa sujuvoitetaan yhtenäistämällä alueellisia linjauksia. Lisäksi niihin luodaan yhtenäinen, digitalisaatiota hyödyntävä malli, joka tukee lupakäsittelyn nopeutumista. Linjaus on täysin hallitusohjelman mukainen eikä tarkoita saatavuusharkinnasta luopumista.

SDP:n Kymäläinen: Laajalla keinovalikoimalla yhteisiin päästövähennystavoitteisiin6.5.2021 14:20:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kertoo, että valtioneuvosto on tänään istunnossaan hyväksynyt periaatepäätöksensä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä kotimaan liikenteessä, lentoliikenteessä sekä meri- ja sisävesiliikenteessä. Erityisesti tieliikennettä koskeva periaatepäätös, joka tunnetaan paremmin fossiilittoman liikenteen tiekarttana, on keskeisessä roolissa liikenteen päästöjen vähentämisessä tulevina vuosina.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Suomen valttikortteja ovat korkea koulutustaso ja korkea osaaminen  5.5.2021 15:05:05 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään saanut käsiteltäväkseen hallituksen koulutuspoliittisen selonteon. Selonteko on kirjattu Sanna Marinin johtaman hallituksen hallitusohjelmaan SDP:n esityksestä. Selonteossa osoitetaan Suomen koulutuksen kehittämisen tiekartta 2030-luvulle ja pidemmälle, jotta Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta perustuu SDP:n laatimaan Osaamispolku 2030 -näkemykseen. Selonteko on ensimmäinen 15 vuoteen ja kattaa laajan tilannekuvan ja 2040-luvulle yltävää ennakointia tulevasta.

SDP:n Eloranta: Suomi elää osaamisesta5.5.2021 14:17:40 EEST | Tiedote

Sanna Marinin hallituksen koulutuspoliittisessa selonteossa esitetään 2040-luvulle ulottuva koulutuksen ja tutkimuksen tavoitetila sekä toimet, joilla luodaan merkityksellisen elämän edellytykset kaikille. Tiekartan avulla voidaan varmistaa, että Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta-ajatus on samasuuntainen SDP:n Osaamispolku 2030 -näkemyksen kanssa.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Lisätalousarvio rakentaa vahvaa siltaa kulttuurille4.5.2021 14:01:56 EEST | Tiedote

– Kulttuuritoimijoita tarvitaan yhteiskunnan uudelleen rakentamisessa koronapandemian jälkeen, sanoo kansanedustaja ja valtakunnallisen kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen. Eduskunta keskusteli tänään tiistaina hallituksen esityksestä vuoden toiseksi lisätalousarvioksi, joka pitää sisällään laajan tukipaketin kulttuurille, taiteelle ja liikunnalle. Meillä on lukuisia hyviä kokemuksia tieteen ja taiteen yhdessä tekemisestä tulevaisuuden ennakoinnissa. Taiteen ja kulttuurin ammattilaisilla on ammatinkin edellyttämää luovuuspotentiaalia ja juuri tätä nyt tarvitaan koronan jälkeisen yhteiskunnan rakentamisessa. – Toivonkin, että nyt kulttuurialalla lähdetään tietoisesti miettimään alan tulevaisuutta myös täysin uusista näkökulmista ja toisaalta, että taiteen ja kulttuurin kumppanuudet nähdään mahdollisuutena yhteiskunnassa myös muilla aloilla, Mäkisalo-Ropponen jatkaa. Nyt on tärkeää myös edistää kulttuurihyvinvoinnin toimintaedellytyksiä yhteiskunnassa, sillä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme