SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Viitanen: Keskustan syytä tehdä välikysymys itse itselleen

Jaa

Kansanedustaja Pia Viitanen (sdp) on huolissaan hallituksen leikkausten kohdistumisesta heikompiosaisiin. Nämä arvovalinnat vahvistavat yhteiskunnan eriarvoisuutta. Viitanen puhui tänä Vappuna Ikaalisissa ja Akaassa.

-Hallitus kohdistaa leikkauksensa heikompiosaisiin. Ne osuvat kohtuuttomasti työttömiin, eläkkeensaajiin, opiskelijoihin. Lapsiperheiden verotus kiristyi tänä vuonna ja pientä kansaneläkettä ja työeläkettä saavat on jätetty oman onnensa nojaan, kun eläkkeitä on leikattu.

 -Kuvaavaa on, että samaan aikaan, kun sosiaalietuuksia, perusturvaa, leikataan liki 700 miljoonalla, riittää hallituksella rahaa miljoonaperijöiden veronkevennyksiin, metsälahjavähennyksiin ja varakkaimpien veronkevennyksiin. Eriarvoisuuden torjuntaohjelmaan hallitukselta löytyi lisärahoitusta peräti nolla euroa. 

Puheessaan Akaassa Viialan torilla Viitanen muistutti myös Keskustaa ja sen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkosta sanojen ja tekojen ristiriidasta.

 -Olemme ihmetelleet usein eduskunnassa erityisesti keskustan puheita suhteessa tekoihin. Taannoin koimme tilanteen, jossa eriarvoisuutta käsittelevässä välikysymyksessä eduskunnan salissa torstai-päivänä keskusta todisti vahvoin sanoin, että kaikki on hyvin, perjantaina äänestettiin eläkkeiden leikkausten puolesta, ja sitten heti lauantaina vaadittiin viikonloppupuheissa toimia heikompiosaisten hyväksi.

 -Viimeisin pettymys oli hallituksen kehysriihi, jossa se jatkoi sosiaalietuuksien indeksileikkauksia. Tämä siitäkin huolimatta, että kokoomuksen hallituskumppanit olivat perumista vaatineet matkan varrella näissä viikonloppupuheissaan.

 -Olenkin usein hämmästellyt sitä, kuinka puheet ja teot eduskunnan salissa eroavat näistä viikonloppupuheista.

 -Nyt huomasin, että näin Vapun kunniaksi Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen tekee ”vastavälikysymystä” oppositiolle ja erityisesti SDP:lle, jossa kysytään mm. SDP:n vaihtoehtojen perään. Vinkkinä Kaikkoselle voisi sanoa, että SDP:n vaihtoehtobudjetti ja esitykset mm. maksuttomasta toisesta asteesta, yleisturvasta ja monista muista uudistuksista löytyvät kätevästi SDP:n kotisivuilta.

 -Nähdyn valossa voisi olla parempi, että Kaikkonen esittäisi mieluumminkin välikysymyksen itse itselleen. Se voisi kuulua: Miksi Sali-Kaikkosen ja Viikonloppu-Kaikkosen puheet eroavat niin kovasti toisistaan ja miksi Sali-Kaikkonen äänestää toisin, kun viikonloppu-Kaikkonen kentällä vaatii?

Viitanen näki hallituksen toimissa suhteessa työelämään paluuta menneisyyteen.

 -Ensin uhkailtiin surullisen kuuluisalla pakkolakipaketilla, siitä seurasivat lomarahojen leikkaukset ahkerilta julkisen sektoirin työntekijöiltä: opettajilta, sairaanhoitajilta, poliiseilta, siivoojilta.

 -Myös työttömyysturvaa leikattiin sekä kehiteltiin oikeudentuntoa loukkaava ns. ”aktiivimalli”. Leikkausmalli jossa ihmistä, joka ei aktiivisesta työnhausta huolimatta työllisty, rangaistaan työttömyysturvan leikkauksella.

 -Ministeri Lindström kuvasi mallia ”kiveksi pullassa”, joka vain on pakko niellä. Tämä on sangen outoa logiikkaa. Miksi ihmeessä väen vängällä pullaan on leivottava kivi? Eikö arkijärkikin sanoisi, että tuo kivi kannattaisi ottaa pullasta pois? Näyttää siltä, etteivät hallitus ja ministeri Lindström kovin korkealle yltäisi ainakaan Master Chef- kisassa.

 -On hyvä, että asiaan ollaan nyt palattu kansalaisaloitteen merkeissä. Hallituspuolueiden tulisi nyt ymmärtää, että ydinkysymys on, että ihmisille saadaan töitä. Leivotaan mieluummin kasvavaa, kuin kivistä pullaa.

 -Surullista on, etteivät mainitut toimetkaan vielä hallitukselle riittäneet. Nyt pöytään on lyöty nuorten perusteettomat pätkätyöt ja ns. ”potkulaki” eli irtisanomissuojan heikentäminen alle 20 henkilön yrityksissä.

 -On vaikea ymmärtää, miksi hallituksen mielestä on oikein, että nuoren ihmisen turva työmarkkinoilla olisi muita heikompi. Eikö juuri nuoria tulisi rohkaista itsenäiseen elämään ja antaa uskoa turvalliseen tulevaisuuteen, jotta perhe uskalletaan perustaa? Nyt nuoret ajetaan entistä laajemmin pätkätöiden epävarmaan maailmaan.

 -Työelämän turvallisuutta heikentäessään hallitus ottaa pitkän askeleen menneisyyteen. Se on palauttamassa Suomea sadan vuoden taakse torppariyhteiskuntaan. Hallitus haluaa työelämän, jossa työehdoista neuvottelee työnantaja demokraattisesti itse itsensä kanssa.

Viitanen kertoi myös SDP:n vaihtoehtoisista esityksistä.

-Nyt, kun talous maailmalta tulevan myötätuulen avulla kasvaa, on huolehdittava siitä, että kasvu kuuluu kaikille.

 -Eduskunnassa me sosialidemokraatit olemme tehneet oman vaihtoehtomme hallituksen politiikalle. Siinä tehdään erilaisia arvovalintoja.

 -Veroja keräisimme oikeudenmukaisemmin. Pieni- ja keskituloisen palkansaajan ja eläkkeensaajan verotus olisi keveämpää. Veropohjaa sen sijaan laajennettaisiin niin, että aliverotettu finanssisektori otettaisiin mukaan talkoisiin. Miljoonaperinnöistä, osingoista ja pääomista olisi mielestämme mahdollista maksaa hieman enemmän veroja kuin nykyisin. Se olisi reilua taakanjakoa.

 -Olemme myös esittäneet useita rakenteellisia uudistuksia ja niihin omat mallimme. Viimeisimpänä esityksen sosiaaliturvajärjestelmän kehittämisestä yleisturvaksi. Olemme myös rakentaneet mallin perhevapaiden uudistukseksi.

 -Koulutusjärjestelmää uudistaisimme muun muassa maksuttomalla toisella asteella ja oppivelvollisuuden pidentämisellä. Päivähoidon puolella pyrimme asteittain maksuttomaan varhaiskasvatukseen 

Viitasen mukaan työväenliikkeen arvot ovat edelleen ajankohtaisia.

 -Perinteiset työväenliikkeen arvot yhteiskunnallisesta tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta ovat ajankoh­taisia edelleenkin. Haasteet ovat osin uusia ja erilaisia tämän päivän maailmassa, mutta niiden ratkaisu perustuu edelleen perinteisiin työväenliikkeen arvoihin ihmisten välisestä tasa-arvosta ja solidaa­risuudesta.

 -Jo yli vuosisata sitten työväenliike syntyi taistelemaan yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden puolesta. Tänäänkin tarvitsemme sitkeää kamppailua demokratian puolesta. Esimerkiksi markkinavoimat eivät saa sanella, millaisessa yhteiskunnassa haluamme elää ja millaista tulevaisuutta rakennamme lapsillemme.

 -Työväenliike syntyessään lähti taistelemaan kahdeksantunnin työpäivän puolesta. Tänään se voi tarkoittaa kamppailua paremman työllisyyden ja paremman työelämän puolesta. Tänä päivänä liian monella ihmisellä ei ole työpaikkaa, ei oikeutta työhön.

 -Työväenliike lähti taistelemaan yhteiskunnallisen tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Nämä arvot ovat aarre ja säilyvät ikivihreinä.

 -Meidän on rakennettava yhteiskuntaa, jossa jokainen on osallinen. Yhteiskuntaa, jossa kaikki pidetään mukana. Se tarkoittaa, että kaikilla ihmisillä on oikeus säälliseen toimeentuloon ja ettei ketään päästetä syrjäytymään. Se tarkoittaa tasa-arvoista koulua lapsillemme, hyvää päivähoitoa ihanille pikkupirpanoillemme ja arvokasta hoivaa ikäihmisillemme.

 -Työväenliike on myös halunnut puhua niiden puolesta, jotka itse eivät siihen kykene. Niinpä tehtävänä on paitsi huolehtia heikoimmista, myös yhteisesti luonnosta ja ympäristöstä huolehtiminen on tämän päivän iso tehtävä. Luonto on lainassa lapsiltamme, siitä on pidettävä hyvää huolta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: Pia Viitanen 050 511 3039

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Torsti: OKM aikoo leikata taas 900 miljoonaa euroa koulutuksesta ja jättää 15-vuotiaat pahimmillaan heitteille20.9.2018 15:52Tiedote

Eilen eduskunnassa oli käsittelyssä opetus- ja kulttuuriministeriön asiat. SDP:n Pilvi Torsti korostaa, että iso kuva pysyy. Hallitus esittää rajuja supistuksia koulutukseen ja tulevaisuuteen, joihin juuri nyt pitäisi yli-investoida. -Tarvitsisimme koulutusradikaaleja ratkaisuja ja tulevaisuusinvestointeja, mutta budjetin iso kuva on tässä: nettoleikkaukset koulutukseen vuonna 2019 julkisessa taloudessa ovat noin 900 miljoonaa. Supistuksia tehdään yli miljardi, lisäyksiä noin 150 miljoonaa. Indeksijäädytykset pysyvät voimassa. Torsti jatkaa, että erityishuoli koskee ammatillista koulutusta. Siitä ollaan jälleen säästämässä lähemmäs 200 miljoonaa. -Kentältä ja perheiltä tuleva palaute viittaa siihen, että meillä on paljon nuoria, joiden koulunkäynti uhkaa katketa, koska opettajilla ei ole mahdollisuuksia riittävään henkilökohtaiseen huomioon. Torsti ei voi ymmärtää, miksi hallitus ei ole edelleenkään ottanut harkintaan talouspolitiikan arviointineuvoston keskeisintä koulutuspoliittisten

Korjaus: SDP: Ulkoministeri Soinille esitetään epäluottamusta20.9.2018 11:29Tiedote

Korjaus tiedotteeseen: Esityksen kannatus on esillä myöhemmin tämän päivän istunnossa. Sdp:n johdolla on tänään jätetty ulkoministeri Timo Soinia koskeva epäluottamuslause hänen toiminnastaan naisten oikeuksia vastaan. Epäluottamusta esitti kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta puheenvuorossaan valtion talousarviokeskustelussa ulkoministeriön pääluokan yhteydessä. Äänestys asiasta käydään huomenna perjantaina klo 13 alkavassa istunnossa. Maarit Feldt-Rannan puheenvuoro: Arvoisa puhemies Ihmisoikeuksien edistäminen on viime vuosikymmenet ollut erottamaton osa Suomen ulkopolitiikkaa. Ihmisoikeuksiin kuuluvat – tärkeänä osana – myös naisten ja tyttöjen oikeudet, myös oikeus päättää omasta ruumiistaan ja lisääntymisestä. Tasa-arvo ja naisten oikeuksien kunnioitus ei ikävä kyllä ole kaikissa maailman maissa arkipäivää. Naisten pakottaminen synnyttämään – myös väärinkohtelun, raiskausten ja ihmisen elämän moninaisten vaikeuksien keskellä on arkipäivää erityisesti monissa kehitysmaissa. YK:n mone

SDP: Ulkoministeri Soinille esitetään epäluottamusta20.9.2018 10:49Tiedote

Korjaus tiedotteeseen: Esityksen kannatus on esillä myöhemmin tämän päivän istunnossa. Sdp:n johdolla on tänään jätetty ulkoministeri Timo Soinia koskeva epäluottamuslause hänen toiminnastaan naisten oikeuksia vastaan. Epäluottamusta esitti kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta puheenvuorossaan valtion talousarviokeskustelussa ulkoministeriön pääluokan yhteydessä. Äänestys asiasta käydään huomenna perjantaina klo 13 alkavassa istunnossa. Maarit Feldt-Rannan puheenvuoro: Arvoisa puhemies Ihmisoikeuksien edistäminen on viime vuosikymmenet ollut erottamaton osa Suomen ulkopolitiikkaa. Ihmisoikeuksiin kuuluvat – tärkeänä osana – myös naisten ja tyttöjen oikeudet, myös oikeus päättää omasta ruumiistaan ja lisääntymisestä. Tasa-arvo ja naisten oikeuksien kunnioitus ei ikävä kyllä ole kaikissa maailman maissa arkipäivää. Naisten pakottaminen synnyttämään – myös väärinkohtelun, raiskausten ja ihmisen elämän moninaisten vaikeuksien keskellä on arkipäivää erityisesti monissa kehitysmaissa. YK:n mone

SDP:n Viitanen: Kulttuurin rahoitus turvattava - eduskunnan linjaukset jätetty huomiotta19.9.2018 17:46Tiedote

TEATTERIEN, ORKESTERIEN JA MUSEOIDEN VALTIONOSUUSUUDISTUS TOTEUTETTAVA RIITTÄVÄLLÄ RAHOITUKSELLA Valtiovarainvaliokunnan jäsen, ex-kulttuuriministeri Pia Viitanen (sd) vaatii, että hallitus toteuttaa pitkään valmistellun teattereiden, museoiden ja orkesterien valtionosuus- uudistuksen ja varaa siihen riittävän rahoituksen. Viitanen muistuttaa, että myös valtiovarainvaliokunta kehysmietinnössään toteaa, että nyt esitetty rahoitus ei vielä vastaa alan resurssitarpeita. - Jos uudistus halutaan toteuttaa, tarvitaan myös lisäresursseja. Koska hallitus ei näin halua toimia, toteutetaan uudistus vain museoiden ja ns. Vapaan kentän toimijoiden osalta. Valitettavaa on, ettei siihenkään ole osoitettu kylliksi resursseja. Esimerkiksi vapaalla kentällä toimijoita on paljon ja alan rahoitus on niukkaa. Uudistuksen toteuttaminen vaatisi arvioiden mukaan 20-40 miljoonaa. Kun pitkään kaivattua uudistusta halutaan viedä eteenpäin, kannattaisi se tehdä kerralla ja kunnolla. Viitasen mielestä tämä panost

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme