SDP EDUSKUNTA

SDP:n Pia Viitanen: Ovatko veroparatiisit kokoomuksen erityissuojelussa?

Jaa

Hallitus ilmoitti eilen, että niin kutsuttu arvonnousuvero otetaan käyttöön vuonna 2023. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti tänään, että kokoomus poistaisi sen, jos puolue pääsee hallitukseen seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

-  Arvonnousuveron vastustus kertoo kaiken kokoomuksen todellisista arvoista. Vaikka puolue on tähän asti kritisoinut monia hallituksen päätöksiä, tämä taitaa olla ensimmäinen, jonka puheenjohtaja Orpo lupaa poistaa. Rikkaiden myyntivoittoverojen maksattaminen tavallisilla suomalaisilla korkeimpina veroina on juuri se, jonka kokoomus lupaa perua, SDP:n kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja Pia Viitanen ihmettelee.

-Näyttää valitettavasti siltä, että veroparatiisit ovat kokoomuksen ja sen puheenjohtajan Orpon erityissuojeluksessa.

Arvonnousuvero tai vastaava veromalli on käytössä useimmissa länsimaissa, kuten Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Ranskassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Sillä varmistetaan, että Suomessa asuessa kertyneitä omaisuuden myyntivoittoja voidaan verottaa täällä myös silloin, kun omaisuus luovutetaan ulkomailla asuessa. Vero kohdistuu siis Suomessa kertyneeseen arvonnousuun. Arvonnousuvero kohdistuisi vain suuriin omaisuuksiin ja myyntivoittoihin.

- Arvonnousuvero estää siis verovälttelyä, jossa rikkaat yksityishenkilöt siirtävät kirjat verokeitaaseen ennen omaisuuden myyntiä. Sillä myös varmistetaan, että Suomi verottaa myyntivoittoja siltä osin kuin kansainvälisten verosopimusten mukaan kuuluukin. Kertoo kokoomuksen vastuuttomuudesta, että se haluaa suosia juuri rikkaita verokarkureita veropohjan turvaamisen sijaan, Viitanen sanoo.

Arvonnousuvero ei siis tarkoita, että veroa pitäisi maksaa maasta muutettaessa, vaan kyse on siitä, miten myyntivoiton verotusoikeus jakautuu Suomen ja uuden asuinvaltion kanssa. Kaksinkertaista verotusta ei synny, sillä sen poistamisesta on määrätty Suomen sopimissa kansainvälisissä verosopimuksissa ja lainsäädännössä.

- On oikein, että hallitus tilkitsee budjettiriihen päätöksillään verotuksen porsaanreikiä ja näin estää verovälttelyä. Suomessa kertyneitä voittoja on voitava verottaa Suomessa – ei niin, että niitä vältetään siirtämällä omaisuuksia veroparatiiseihin. Veron kautta saadaan tuloja, joilla voidaan pitää huolta esimerkiksi ikäihmisten ja lasten palveluista, Viitanen sanoo.

- Ei olisi oikein, että veroja kerättäisiin esimerkiksi nostamalla pieni- ja keskituloisten palkan- tai eläkkeensaajan veroja samaan aikaan, kun varakkaat voivat välttää veroja siirtämällä tulonsa veroparatiiseihin.

-Oikeudenmukaisuus voitti. Nyt saadaan lisää soutajia yhteiseen veneeseen, Viitanen toteaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Ryhmäpuheenvuoro: Puolustusselonteon lähetekeskustelu torstaina 16.9., Mika Kari16.9.2021 17:26:22 EEST | Tiedote

Tämä on vuorossaan toinen kerta, kun eduskunnalle annetaan erillinen puolustusselonteko. Edellinen ja samalla ensimmäinen yksinomaan puolustuksen asioihin syventyvä selonteko on vuodelta 2017. Puolustusselonteko valmistui ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon jälkeen, mikä on johdonmukainen ja toimiva järjestys. UTP-selonteko luo raamit puolustuspolitiikan linjauksille. Vaikka puolustuspolitiikka kytkeytyy tiiviisti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, on erillinen selonteko tarpeellinen myös tulevaisuudessa.

SDP:n Eloranta: Kliinisen tutkimuksen edellytyksiä on vahvistettava16.9.2021 13:43:30 EEST | Tiedote

SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta avasi tänään Cancer IO –tilaisuuden kliinisistä syöpätutkimuksista Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. Puheessaan Eloranta korosti kliinisen lääketutkimuksen merkitystä tärkeänä osana potilashoitoa, terveydenhuollon henkilökunnan osaamisen lisäämisessä, mutta myös yhteiskunnan taloudellisen hyödyn näkökulmasta. Hänen mukaansa Suomeen tarvitaan kansallinen lääketutkimuksen koordinaatioverkosto, joka rakentuu Suomeen yliopistosairaaloiden varaan, jotta kliinisen tutkimuksen edellytykset vahvistuvat. Lisäksi Eloranta peräänkuulutti tarvetta asettaa hyvinvointialuelle lakisääteinen velvoite tehdä tutkimusta. -Tiiviisti yhteen toimiva ja kohtuullisesti resursoitu yliopistosairaaloiden kliinisen tutkimuksen koordinaatioverkosto parantaisi huomattavasti kykyämme käynnistää nopeasti lääketutkimuksia ja edistäisi osaamisen siirtoa yliopistosairaaloiden välillä. Se kehittäisi myös kykyämme ottaa käyttöön tulevaisuuden yksilöllistetyn lääketieteen uusia,

SDP:n Salonen: Suomen varmistettava johtajuus arktisessa merenkulussa15.9.2021 15:07:05 EEST | Tiedote

Eduskunta on keskiviikkona 15.9. käsitellyt uudistettua Arktisen politiikan strategiaa. Strategia määrittelee Suomen keskeiset tavoitteet arktisella alueella. Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) nostaa strategiasta esiin meriliikenteeseen liittyvät kysymykset. Meriliikenne on kasvanut ja kasvaa edelleen Pohjoisella jäämerellä, kun jääolosuhteet muuttuvat ilmastonmuutoksen vuoksi. - Uudet avautuvat merireitit herättävät taloudellista kiinnostusta ja kilpailua, sekä kysyntää uusista teknologioista. Suomella on tähän kilpailuetua, sillä se on jo nyt arktisen meriteknologian kärkimaa: meriklusteristamme löytyy osaamista niin arktisiin olosuhteisiin suunnitelluista laivoista ja rakenteista, kuin vähäpäästöisistä tai päästöttömistä energiamuodoista, Salonen kertoo. Jotta arktisen strategian tavoitteet merenkulun osalta saavutetaan, Suomen on Salosen mukaan aktiivisesti vaikutettava merenkulun kansainvälisen ympäristösääntelyn kehittämiseen. Strategiassa linjatun mukaisesti jäänmurtajakalu

SDP:n Paula Werning: Jupinoista huolimatta lääkärihelikopterien sijoitus Uttiin etenee suunnitellusti14.9.2021 15:06:03 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) korostaa, että lääkärihelikopterien tukikohdan sijoittaminen Uttiin tukee ja parantaa ensihoitopalveluiden kattavuutta. Tosiasia on yksinkertaisesti se, että aiemmin tehdyt päätökset sijoituspaikasta perustuvat perusteellisiin selvityksiin ja palveluiden yhdenvertaiseen saatavuuteen. HUSin selvityksen mukaan saatavuusalueitten vertailussa toisiinsa Utin 100 kilometrin alueella voidaan tavoittaa päälle 600 000 asukasta ja 150 kilometrin säteellä jopa lähes 2 200 000 asukasta. Lappeenrannan kattavuusalueet ovat vastaavasti vajaat 400 000 ja vajaat 700 000. Sosiaali- ja terveysministeriön selvitysten mukaan Kouvolan Uttiin sijoittuva tukikohta voi lisäksi tarvittaessa hoitaa myös Helsinki-Vantaan tukikohdan tehtäviä. Tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, jos samaan aikaan tulee useita hälytyksiä. -Tarkastelen tätä asiaa nimenomaan ensihoitopalvelujen saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta, en Kymenlaakson tai Etelä-Karjalan kisailun näkökulmas

SDP:n ryhmäpuheenvuoro kehityspoliittisen selonteon lähetekeskustelussa14.9.2021 14:27:26 EEST | Tiedote

Sosialidemokraattinen ryhmäpuheenvuoro Kansanedustaja Hussein al-Taee Arvoisa puhemies, valtioneuvoston selonteko kehityspolitiikan ylivaalikautisista periaatteista julkistettiin toukokuun lopulla. Sen jälkeen maailmalla on tapahtunut - ja tässä viittaan Afganistaniin. Olemme saaneet nähdä, kuinka tilanne muuttui hyvin nopeasti länsiliittouman joukkojen lähtiessä maasta. Tulevasta emme vielä tiedä - se jää nähtäväksi. Afganistanin tapahtumat muistuttivat mieleeni omat kokemukseni. Olen aikoinaan tullut kiintiöpakolaisena Suomeen. Tie ei ollut helppo. Jouduin elämään pakolaisleirillä ja nähnyt sen karun puolen. Kokemuksieni myötä tiedän mitä on, kun kotimaa ei enää ole turvallinen ja koti on jätettävä. Tiedän myös mitä on hyvinvointivaltio ja osaan sitä arvostaa. Keskinäisriippuvaisessa maailmassa, Suomi ei ole tyhjiössä, jossa maailman kehityskulut ja tapahtumat eivät vaikuttaisi meihin. Kehitysyhteistyöllä voidaan osaltaan vaikuttaa yhteiskuntien kehitykseen, jotta kotiseutu olisi vak

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme