SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Budjettiesityksellä tähdätään onnistuneeseen kotoutumiseen

Jaa

Hallintovaliokunnan jäsen Piritta Rantanen osallistui eilen täysistunnossa keskusteluun budjetin sisäministeriön pääluokkaa koskevaan keskusteluun, jossa keskusteltiin myös ukrainalaisten kotoutumisen edistämisestä ja näkee, että budjettiin on saatu paljon sellaista rahoitusta, mikä auttaa Suomeen tulleiden ukrainalaisten tilannetta. Rantanen kertoo, miten merkityksellinen osa yhteisöä ukrainalaisista on kotikaupungissaan Jämsässä tullut, ja pitää esityksessä olevia asioita tärkeinä.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Tässä ajassa tarvitsemme yhtenäisyyttä enemmän kuin mitään muuta. Venäjän aloittama raakalaismainen sota Euroopassa on horjuttanut turvallisuuden tunnettamme, mutta herättänyt myös valtavan halun tukea heikompaa. Siksi tälläkin budjetilla on varauduttu ukrainalaisten tukemiseen monin eri tavoin.

Tilapäistä suojelua saavat voivat saada keväästä 2023 alkaen kotikunnan vuoden Suomessa oleskeltuaan, jolloin kunnan ja muiden viranomaisten rooli palveluiden järjestämisessä kasvaa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi oikeutta kunnallisiin sosiaali- ja terveyspalveluihin, ja kuulumista oppivelvollisuuden piiriin. Palveluiden järjestämisen turvaamiseksi kunnille ja hyvinvointialueille voitaisiin maksaa valtion korvauksia palveluiden järjestämisestä niiden tilapäistä suojelua saavien osalta, joille on rekisteröity kotikunta.

Sen lisäksi, että sotaa paenneet tarvitsevat tukea ja resursseja traumojen käsittelyyn, ovat he hyvin monipuolinen joukko eri alojen osaajia. Hallitus onkin tehnyt paljon sen eteen, että jokainen Suomeen tullut pääsee kiinni mahdollisimman hyvin mahdollisimman tavalliseen arkeen. Lapsille on tärkeää päästä kouluun ja varhaiskasvatukseen, ja aikuisille töihin ja osaksi kuntien ja kaupunkien yhteisöä. Sujuva siirtyminen vastaanottojärjestelmästä kunnallisten palveluiden piiriin on tärkeää.

- Olemme saaneet Suomeen suuren määrän ihmisiä, jotka haluavat jatkaa mahdollisimman normaalia arkea. Kukaan ei tiedä, kauanko poikkeukselliset olot jatkuvat. On ukrainalaisten ihmisten etu, että he pääsevät mahdollisimman nopeasti ja jouhevasti kiinni mahdollisimman normaaliin arkeen, ja on meidän suomalaisten etu, että saamme käyttöömme ukrainalaisten ahkerien ihmisten ammattitaitoa mahdollistamalla kotoutumisen ja työllistymisen. Esimerkiksi meillä Jämsässä asukaslukumme on kasvanut ja olemme saaneet kaupunkiimme paljon osaamista, Rantanen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Eloranta ja Risikko ovat perustaneet eduskuntaan ryhmän yksinäisyyden ja ostrakismin vähentämiseksi Suomessa5.10.2022 16:43:34 EEST | Tiedote

Kansanedustajat Eeva-Johanna Eloranta (SDP) ja Paula Risikko (Kok.) ovat tänään 5.10.2022 perustaneet eduskuntaan ryhmän pohtimaan keinoja kaikenikäisten ihmisten yksinäisyyden ja ostrakismin eli sosiaalisen ulossulkemisen vähentämiseksi Suomessa. Ryhmän tavoitteena on tehdä yksinäisyyden vastaisesta työstä entistä johdonmukaisempaa, tutkimusperusteisempaa ja pitkäaikaisesti vaikuttavaa.

SDP:n Riitta Mäkinen: Meidän on yhä vahvistettava vihreää siirtymää ja irrottautumista fossiilisesta energiantuotannosta5.10.2022 16:15:42 EEST | Tiedote

Keskiviikkona 5.10. eduskunta keskusteli opposition välikysymyksestä koskien energiamarkkinoiden toimintaa, sähkön hintaa sekä hallituksen Fortum-politiikkaa. SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen pitää tärkeänä, että energiakriisin aikana Suomi vahvistaa edelleen vihreää siirtymää ja Suomen irrottautumista fossiilisesta energiatuotannosta.

SDP:n Riitta Mäkinen: Julkisen talouden suunnitelma on kriisitilanteessa vastuullinen ja samalla tulevaisuuteen luotaava5.10.2022 15:38:14 EEST | Tiedote

Keskiviikkona 5.10. eduskunta keskusteli opposition välikysymyksestä koskien energiamarkkinoiden toimintaa, sähkön hintaa sekä hallituksen Fortum-politiikkaa. SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen pitää tärkeänä, että energiakriisin aikana Suomi vahvistaa edelleen vihreää siirtymää ja Suomen irrottautumista fossiilisesta energiatuotannosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme