SDP EDUSKUNTA

SDP:n Riitta Mäkinen: Lasten ja nuorten mielenterveyteen lisäresursseja

Jaa

Valtiovarainvaliokunta on käsitellyt Sanna Marinin (sd) hallituksen esityksen vuoden 2021 ensimmäiseksi lisätalousarvioksi. Ensimmäisellä lisäbudjetilla tuetaan koronasta kärsineitä tahoja, kuten kulttuurialan toimijoita.

SDP:n keskisuomalainen kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd) on tyytyväinen lisätalousarvion lisäyksiin lasten ja nuorten mielenterveyden lisäresursseihin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n keskisuomalainen kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd) on tyytyväinen lisätalousarvion lisäyksiin lasten ja nuorten mielenterveyden lisäresursseihin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Valtiovarainvaliokunnan varajäsen, kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd) nostaa esille erityisesti lasten ja nuorten 35 miljoonan euron hyvinvointipaketin. Paketista puolet (17,5 miljoonaa euroa) käytetään ammatillisen koulutuksen tukitoimiin ja puolet kuntien valtionavustuksiin lasten, nuorten ja perheiden tukemiseksi koronan jälkihoidossa. Lisäksi hallitus edistää nuorten harrastustoimintaa ja kesätyöllistämistä 2,5 miljoonalla eurolla.
Avustuksiin suunnattava lisämääräraha on tarkoitus kohdentaa erityisesti mielenterveyden edistämiseen, mielenterveyshäiriöiden ennaltaehkäisemiseen, perustason hoitoon pääsyyn sekä arjessa selviytymistä vahvistavien sosiaalihuollon palvelujen lisäresursointiin.

– Lasten ja nuorten pahoinvointiin on ehdottomasti puututtava. Mielenterveyspalvelujen saatavuus on koronan johdosta heikentynyt entisestään. Lisääntyneestä avun ja tuen tarpeesta kertoo esimerkiksi se, että nuorten yhteydenotot kriisipuhelimiin lisääntyivät tuntuvasti viime vuonna. Pahoinvointi myös uhkaa polarisoitua entisestään. Palvelut ovat heikentyneet esimerkiksi koulu- ja oppilasterveydenhuollossa, kun henkilöstöä on jouduttu siirtämään koronan hoitoon liittyviin tehtäviin. Lisäksi muiden palvelujen väheneminen sekä etäyhteyksiin siirtyminen ovat saattaneet pahentaa ja pitkittää ongelmia. Siksi lisäresursointi on ehdottoman tärkeää, Mäkinen kommentoi.

Valtiovarainvaliokunta pitää tärkeänä, että määrärahojen vaikuttavuuden varmistamiseksi lisäresurssit kohdennetaan nuorten ikäluokassa siihen ryhmään, jonka tarpeet näyttäytyvät alueella suurimpina. Lisäksi valiokunta edellyttää muutoinkin mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamista.

– Kuten valiokunnan mietinnössä todetaan, nyt tarvitaan matalan kynnyksen moniammatillista tukea ja tiivistä yhteistyötä eri viranomaistahojen sekä järjestöjen kesken. Hallituksen on nyt myönnettävän lisäbudjetin lisäksi edelleen arvioitava nuorten mielenterveyspalveluiden resurssitarpeita jatkossa. Koronatoimet eivät yksinään riitä, vaan perustason palveluiden vahvistamiseksi ja mielenterveyden hoitovelan umpeen kuromiseksi tarvitaan pysyviä ratkaisuja, Mäkinen vaatii.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

SDP:n keskisuomalainen kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd) on tyytyväinen lisätalousarvion lisäyksiin lasten ja nuorten mielenterveyden lisäresursseihin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
SDP:n keskisuomalainen kansanedustaja Riitta Mäkinen (sd) on tyytyväinen lisätalousarvion lisäyksiin lasten ja nuorten mielenterveyden lisäresursseihin. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Heidi Viljanen: Korona on osoittanut julkisen hallinnon kehittämistarpeet 9.4.2021 12:14:23 EEST | Tiedote

Vahva ja laaja julkinen hallinto on tärkeä osa pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Vaikka meillä Suomessa on monilla mittareilla mitattuna erittäin hyvä julkinen hallinto, on koronakriisi kuitenkin osoittanut siinä kipukohtia. SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen näkee, että julkisen hallinnon tulee toimia tulevaisuudessa entistä saumattomammin yhteistyössä, kansalaisten hyväksi. - Nykytilanteessa julkisen hallinnon hajanaisuus ja siilomaisuus haittaa eri toimijoiden avointa yhteistyötä ja yhteisten päämäärien laatimista. Kun rakenteet ovat tällaiset, on myös kansalaisten vaikea saada parasta mahdollista palvelua, Viljanen sanoo. Viljanen toteaakin, että julkisen hallinnon kokonaisvaltainen kehittäminen on tärkeä teko tulevaisuuden hyvien palvelujen turvaamiseksi. Hyvä julkinen hallinto on parhaimmillaan, kun se toimii saumattomasti yhteen ja pystyy toimimaan myös kriisiaikoina vaikuttavasti ja tehokkaasti. Koronan myötä myös etäratkaisujen tarve on tullut näkyväksi. Digitalisaatio eteni

VR:n palvelutaso turvattava myös Itä- ja Kaakkois-Suomessa9.4.2021 10:38:00 EEST | Tiedote

- VR käyttää koronakriisiä tekosyynä keskittäessään johdonmukaisesti palveluitaan pääkaupunkiseudulle. Heikennykset koskevat erityisesti junahenkilöstöä ja nyt YT-menettelyn kohteena ovat konduktöörit. Supistamistoimet kohdentuvat pääosin Itä- ja Kaakkois-Suomeen, sanovat liikenne- ja viestintävaliokunnan SDP:n kansanedustajat Paula Werning ja Seppo Eskelinen. Jo aiemmin tehdyillä päätöksillä rautatieliikenteen ohjaus Joensuussa ja Vainikkalassa lopetettiin ja henkilöstölle annettiin mahdollisuus siirtyä Kouvolaan. Myös Kouvolan ohjauskeskuksen toimintaa suunniteltiin keskitettäväksi pääkaupunkiseudulle. Uusimpana toimenpiteenä yhtiö ilmoitti käynnistävänsä YT-neuvottelut konduktöörien Kouvolan työpisteen lakkauttamisesta. Esitys koskettaa 27 työntekijää ja eipä yllättäisi sekään, jos seuraava siirto koskisi Joensuun 13 työntekijän työpistettä. Neuvottelujen tavoitteena on työntekijöiden siirto Etelä-Suomeen lähiliikenteen palveluihin. - Näillä toimilla heikennetään huomattavasti junal

SDP:n Kvarnström: Kierrätettävyyden lisääminen tärkeää uudessa jätelaissa9.4.2021 07:53:00 EEST | Tiedote

Eduskunta alkaa tällä viikolla käsittelemään ehdotusta uudeksi jätehuoltoa koskevaksi lainsäädännöksi. Myös ympäristövaliokunnassa aloitetaan tänään alan asiantuntijoiden kuulemiset. Kansanedustaja Johan Kvarnströmin pitää ehdotusta on kompromissina, jota voi olla tarpeen vielä viimeistellä. Kvarnström on kuitenkin tyytyväinen muutoksiin, jotka parantavat jätteiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme