SDP EDUSKUNTA

SDP:n Riitta Mäkinen: Puututaan työuupumuksen syihin, ei seurauksiin

Jaa
SDP:n Riitta Mäkinen on huolissaan henkisestä ylikuormituksesta johtuvan työuupumuksen kasvusta Suomessa. Työsuojeluviranomaisten mukaan kahdessa kolmasosassa työsuojelutarkastuksen kohteena olleista yrityksistä on ongelmia henkisen työsuojelun toteutumisessa.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

– Yksi merkittävä syy tälle on jatkuva velvoite olla tavoitettavissa ja töiden valuminen vapaa-ajan puolelle, huomauttaa Mäkinen.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen on ehdottanut, että työnantajan välitöntä vastausta vaativat yhteydenotot työntekijän vapaa-ajalla olisivat lähtökohtaisesti kiellettyjä ja poikkeuksista pitäisi sopia erikseen joko työpaikalla tai työehtosopimuksella. Kokoomus ja Vihreät ovat torjuneet SDP:n ehdotuksen ja tarjoavat tilalle helpompaa terapiaan pääsyä.

– Kokoomuksen osalta haluttomuus työelämän laadulliseen uudistamiseen ei ole yllätys, mutta tiede- ja koulutuspuolue Vihreiden ja Saara Hyrkön ymmärtämättömyys jatkuvan tavoitettavissa olon tietotyöntekijöille, asiantuntijoille ja opettajille synnyttämästä paineesta on. Vihreiden äänestäjäkunnassa on paljon juuri niissä ammateissa työskenteleviä, jota tämä ongelma koskee, Mäkinen pohtii.

Kyse on Mäkisen mukaan myös tasa-arvosta. Työelämän sosiaalinen painostus on usein raskainta juuri naisille, joita ei edelleenkään kohdella työelämässä tasa-arvoisesti. Lisäksi naisiin kohdistuu edelleen suuremmat paineet uran ja perhe-elämän yhdistämisestä.

– Ainoa ratkaisu työelämän aiheuttamaan uupumiseen ei voi olla terapia. Ajatus on yhtä absurdi kuin se, että asbestille altistuville kaivostyöntekijöille tarjottaisiin happikaappeja ja syöpähoitoja sairastumisen jälkeen sen sijaan, että heitä suojattaisiin altistukselta. Työturvallisuuslain lähtökohta on työntekijän suojelu, oli kyseessä melu, pöly, kemikaalit tai psykososiaalinen rasitus. Lakia on tällä vaalikaudella myös päivitetty ja muutokset astuvat voimaan kesäkuun alussa.

Mäkinen sanoo toivovansa, että kaikki puolueet päivittävät ymmärrystään tämän päivän työelämästä, olipa kyse sunnuntailisistä tai työuupumuksesta.

– Lisäksi toivottavaa olisi, että ongelmien näkemisen sijasta kaikissa puolueissa keskityttäisiin etsimään ratkaisuja, joilla puututaan työuupumuksen syihin, ei vain hoideta sen oireita. Huhtikuun vaalien jälkeen meillä toivottavasti on eduskunta, joka ottaa nämä kysymykset vakavasti ja jatkaa suomalaisen työelämän uudistamista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Paula Werning: Työvoiman saatavuuteen tulee panostaa pikaisesti30.3.2023 10:39:55 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd.) pitää tärkeänä, että ensi hallituskaudella etsitään pikaisesti ratkaisuja työvoiman saatavuuden tehostamiseksi. Suomessa vallitseva työvoimapula ei koske ainoastaan hoitoalaa. Koko julkisella sektorilla työvoiman riittävyydessä on haasteita ja saman ongelman äärellä ollaan esimerkiksi myös ravintola-, siivous-, rakennus- ja kuljetusalalla. Tosiasia on, että osaajia tarvitaan myös monille erikoisaloille. - Työvoimapula on iskenyt salaman tavoin ja kun suuria ikäluokkia eläköityy muutamassa vuodessa yhä enemmän, tilanne tulee hankaloitumaan entisestään. Nyt on viimeistään otettava härkää sarvista ja panostettava kaikin tavoin siihen, että tämä ongelma ratkaistaan, Werning painottaa. Tällä hallituskaudella on tehty mittavia toimenpiteitä työ- ja koulutusperusteisen maahanmuuton edistämiseksi ja tämä on yksi osa ratkaisua. - Tavoitteeksi on asetettu vähintään kaksinkertaistaa työvoiman maahanmuutto nykytasosta vuoteen 2030mennessä. Vaikka myönnettyjen lup

SDP:n Lindtman: Purran takinkääntö on perussuomalainen palkansaajapetos30.3.2023 10:05:51 EEST | Tiedote

Vain reilu kuukasi sitten Riikka Purran johtama perussuomalaiset antoi lupauksen suomalaiselle duunarille, että se on valmis parantamaan palkansaajien ostovoimaa poistamalla niin sanotut kiky-maksut palkansaajilta (https://vaalistaja.fi/tuplaliksan-sunnuntai-ja-kikyn-tulevaisuus-katso-mita-mielta-puolueet-ovat/). – Kallistuvien hintojen kanssa kamppailevien palkansaajien kannalta lupaus on merkitykseltään suuri. Tähän mennessä palkansaajille siirrettyjä kiky-maksuista on kertynyt yli 11 miljardin summa. Keskituloisen palkansaajan työuran aikana kiky-maksuista kertyy laskennallisesti 40 000 euron potti, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman toteaa. Keskiviikkona MTV:n pääministeritentissä puheenjohtaja Purra kuitenkin yllättäen ilmoitti, ettei puolue kannata palkansaajien ostovoiman vahvistamista maksuja siirtämällä. – Vuonna 2015 puolue petti palkansaajat Sipilän hallituksessa, kun se ensin yritti leikata duunareiden sunnuntaikorvaukset ja sakottaa sairaslomasta. Kun tämä

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme