SDP EDUSKUNTA

SDP:n Riitta Mäkinen: Velkaantuneiden auttamiseksi tarvitaan laaja työkalupakki – valiokunnan päätös pikavippisääntelyn jatkosta yksimielinen

Jaa

SDP:n talousvaliokunnan vastaava, kansanedustaja Riitta Mäkinen on iloinen, että talousvaliokunta hyväksyi yksimielisesti jatkon määräaikaisille lakimuutoksille pikavippien 10 prosentin korkokatosta ja suoramarkkinoinnin rajoituksista. Mäkisen mielestä tarvitaan kuitenkin lisää työkaluja pikavippien aiheuttaman laajan velkaantumisongelman hoitamiseksi.

- Talousvaliokunta oli yksimielinen, että koronatilanteen jatkuessa alempaa korkokattosääntelyä tulee jatkaa mutta valiokunta piti myös tärkeänä arvioida, tarvitaanko pysyväisluontoisia muutoksia kuluttajaluottosääntelyyn – tavoitteena pysyvä korokokaton alentaminen. Myös tehokasta seuraamussääntelyä ja vanhojen, korkeakorkoisten luottojen saamista maltillisemman korkotason turvaavan sääntelyn piiriin tulee tarkastella jatkossa, Mäkinen toteaa.

- Ylivelkaantuneiden auttamiseksi tarvitaan laaja työkalupakilla, johon kuuluu sosiaalisen luototuksen laajentaminen kaikkiin kuntiin, maksuhäiriömerkintöjen nopeampi poistuminen rekistereistä sekä positiivisen luottorekisterin käyttöönotto ja talous- ja velkaneuvonnan resursseista huolehtiminen, Mäkinen listaa.

Lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä ja määrä jatkaa kasvuaan. Nyt hyväksytty esitys on tarpeellinen  koronatilanteesta aiheutuvan taloudellisen ahdingon helpottamiseksi. Koronatilanne on näkynyt velkaneuvonnan tarpeen lisääntymisenä, kun lomautukset ja työttömyys ovat kasvaneet ja epävarmuus tulevasta painaa monia. Kaikki vaikutukset eivät vielä edes näy, sillä maksuhäiriöt tulevat viiveellä ja ihmiset pyrkivät sinnittelemään vaikeassa tilanteessa joskus liiankin kauan.

- Pitkällä tähtäimellä on tärkeää, että pikavippikierteen syntymistä  ehkäistään paremmin ja ihmiset saavat apua tilanteeseen heti alkuvaiheessa. Sosiaalisen luototuksen ja Takuusäätiön palvelujen on oltava riittäviä, sillä ei ihmisiä voida jättää pikavippien varaan. Tarvitaan myös vastuuta kaikilta luotonantajilta, ja ihmisille lisää neuvontaa ja talousosaamista, Mäkinen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Muuntovirus tulee pysäyttää jo rajalle22.1.2021 07:30:00 EETTiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) on huolissaan Venäjän rajaliikenteen ja pahenevan koronatilanteen Suomelle aiheuttamasta uhkasta. Koronatilanne Suomessa on tällä hetkellä Euroopan parhaimmistoa. Nykytilanteeseen ei kuitenkaan pidä tuudittautua, sillä naapurimaissamme tautitilanne vaikeutuu nopeasti. Erityisesti uutiset koronamuuntoviruksista tuovat esiin uhkakuvia. - Venäjän rajaliikenne on ehdottomasti saatava kuriin ja rajanylittäjät täytyy saada testeihin. Kiireellisin tehtävä virusmuunnoksen Suomeen leviämisen hidastamiseksi on rajoittaa nopeasti ja tehokkaasti matkailua ja parantaa rajojen terveysturvallisuutta. Muuntovirus tulee pysäyttää jo rajalle, Kymäläinen painottaa. Suomessakin on jo saatu esimakua muuntoviruksen voimasta. Eräässä tapauksessa Suomeen Isosta-Britanniasta palannut nuori ei noudattanut karanteeniohjeistuksia, vaan tapasi tuttaviaan Suomeen saavuttuaan. Tästä seuranneessa tartuntaketjussa on löydetty noin ko

SDP:n Kymäläinen: Valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma lausunnoille21.1.2021 16:27:41 EETTiedote

Liikenne- ja viestintäministeriö on tänään lähettänyt 12-vuotisen valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman luonnoksen lausuntokierrokselle. Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja ja suunnitelman valmistelun parlamentaarisen ohjausryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) iloitsee asiasta. - On hienoa, että ensimmäinen valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma etenee. Sen laatimisesta sovittiin jo viime vaalikaudella, ja parlamentaarinen ohjausryhmä on kokoontunut tiiviisti hankkeen asettamisesta lähtien vuonna 2019. Suunnitelmaa tarvitaan, jotta Suomen liikennejärjestelmää voidaan jatkossa kehittää aiempaa pitkäjänteisemmin ja tehokkaammin, huomioiden kaikki liikennemuodot ja alueet tasaveroisesti. Sen myötä voimme päästä siltarumpupolitiikasta eteenpäin, Kymäläinen toteaa. Lausunnoille lähtevässä suunnitelmaluonnoksessa linjataan siitä, miten liikenneverkostamme huolehditaan seuraavan 12 vuoden aikana. Suunnitelmaluonnoksessa esitetään toime

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme