SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Lapsiperheille välttämättömät taloudelliset helpotukset ovat osa budjettiriihen ratkaisuja

Jaa

SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen kiittelee hallituksen budjettiriihessä päättämiä lapsiperheiden avuksi kohdennettuja toimia. Erityisesti varhaiskasvatusmaksujen alennus yhteensä 70 miljoonalla eurolla on Salosen mukaan askel kohti kokonaan maksutonta varhaiskasvatusta.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Kyseessä on rakenteellinen uudistus, sillä maksut alenevat pysyvästi. Tämä on osoitus lasten hyvinvointiin panostamisesta vaikeiden aikojen keskelläkin. Sen lisäksi, että maksujen tuntuva pieneneminen auttaa lapsiperheitä suoraan jo vaikean ensi talven aikana, kyseessä on myös pidemmän tähtäimen uudistus, jolla on koulutuspoliittisia ja työllisyyttä vahvistavia vaikutuksia. Henkilökohtainen, ja SDP:n pitkäaikainen tavoite kokonaan maksuttomasta varhaiskasvatuksesta on taas askeleen lähempänä, Salonen sanoo.

Budjettiriihessä linjattiin myös ylimääräisen lapsilisän maksamisesta joulukuulle, mutta Salonen pitää vielä tärkeämpänä toimena esimerkiksi yksinhuoltajille suunnattujen tukien määräaikaista korotusta. Työttömyysturvan lapsikorotukseen hallitus ehdottaa 20 prosentin sekä toimeentulotuen alle 18-vuotiaiden lasten perusosaan 10 prosentin korotusta vuoden 2023 ajaksi. Lisäksi opintorahan huoltajakorotukseen ehdotetaan 10 euron ja lapsilisän yksinhuoltajakorotukseen 5 euron nostoa kuukaudessa vuoden 2023 ajaksi.

- Yksinhuoltajat ovat yksi niistä ryhmistä, jotka tulevat olemaan kaikkein kovimmilla inflaatiopaineissa, joten on tärkeää, että pystymme nyt kohdentamaan tukia sinne, missä niitä eniten tarvitaan, Salonen muistuttaa.

Lapsiperhepaketti ei unohda myöskään Ukrainan sodan vuoksi Suomeen paenneita perheitä, sillä maahantulijoiden varhaiskasvatuksen, perusopetukseen valmistavan opetuksen sekä vapaan sivistystyön resursointia lisätään. Sotaa pakenevien ukrainalaisten koulutuksen tueksi varhaiskasvatukseen kohdistetaan 60 miljoonaa euroa ja perusopetuksen valmistavaan opetukseen 120 miljoonaa euroa.

- Tilapäisen suojelun tarpeessa olevat Ukrainan pakolaiset voivat myös saada kotikunnan Suomesta keväällä 2023 oltuaan täällä vuoden ajan, jolloin kuntien ja muiden viranomaisten rooli palveluiden järjestämisessä kasvaa. On tärkeää huolehtia, että sotaa paenneet lapset elävät Suomessa mahdollisimman normaalia arkea ja luomme heille sellaiset kasvuolosuhteet, jotka auttavat elämässä eteenpäin. Valmistelun edetessä tulee huolehtia myös siitä, että esimerkiksi Kela pystyy toteuttamaan kaikki tarvittavat palvelut ruuhkautumatta, Salonen painottaa.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Budjettiesityksellä tähdätään onnistuneeseen kotoutumiseen23.9.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan jäsen Piritta Rantanen osallistui eilen täysistunnossa keskusteluun budjetin sisäministeriön pääluokkaa koskevaan keskusteluun, jossa keskusteltiin myös ukrainalaisten kotoutumisen edistämisestä ja näkee, että budjettiin on saatu paljon sellaista rahoitusta, mikä auttaa Suomeen tulleiden ukrainalaisten tilannetta. Rantanen kertoo, miten merkityksellinen osa yhteisöä ukrainalaisista on kotikaupungissaan Jämsässä tullut, ja pitää esityksessä olevia asioita tärkeinä.

Pitkään valmisteltu eläinten hyvinvointilaki annettiin eduskunnalle – Pia Viitanen toivoo lain nopeaa mutta laadukasta käsittelyä ja pikaista voimaantuloa22.9.2022 14:44:14 EEST | Tiedote

- On välttämätöntä, että vanhentunut eläinsuojelulaki uudistetaan eläinten hyvinvointilaiksi. Moni asia etenee hyvään suuntaan ja eläinten lajityypillinen käyttäytyminen mahdollistetaan entistä paremmin. Eläinten käyttäytymistieteellinen tutkimus kehittyy nyt niin nopeasti, että uskon lain uudistustarpeiden olevan edessämme taas pian. Nyt on tärkeää keskittyä siihen, että tämä laki saadaan hyväksytyksi aikataulussa ja voimaan pikaisesti, sanoo Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme