SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Syöpäsairas ei voi odottaa – lääkekorvausjärjestelmään tarvitaan remontti

Jaa

Perjantaina 9.10. vietetään Roosa nauha -päivää. Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys tukee ensi kertaa rintasyöpätutkimuksen lisäksi myös muiden syöpien tutkimusta. Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen lääkekorvausjärjestelmän uudistamisesta. Nykyinen lääkekorvausjärjestelmä on peräisin vuodelta 1964 ja se soveltuu huonosti eri lääkemuotojen uusiin yhdistelmähoitoihin, joita esimerkiksi syövän hoidossa käytetään.

- Suomessa terveydenhuolto pyrkii korvaamaan potilaiden syöpälääkkeet. Lääkekorvausjärjestelmällä pyritään varmistamaan, että kaikki potilaat saisivat tarpeellisen lääkehoidon kohtuullisin kustannuksin. Olen saanut kuitenkin useita yhteydenottoja syöpäsairailta ihmisiltä, joille lääkäri on onnistunut löytämään syöpään tehoavan lääkkeen, mutta lääke ei ole ollut korvattava juuri heidän sairastamaansa syöpätyyppiin. Muiden syöpätyyppien hoidossa lääke on taas kuulunut Kela-korvauksen piiriin. Tuntuu uskomattomalta, että toinen voi joutua maksamaan tuhansien eurojen lääkkeen kokonaan omasta kukkarostaan, kun taas toinen saa lääkkeen korvattuun hintaan. Laadukkaan syöpähoidon saaminen ei voi olla Suomessa ihmisen varallisuudesta kiinni, Salonen painottaa.

Lääkkeiden hintalautakunta (Hila) vahvistaa korvattavien lääkevalmisteiden Kela-korvattavuuden. Nykyisen järjestelmän puitteissa Suomessa voi mennä jopa 3—5 vuotta, ennen kuin uusi lääke saadaan Kela-korvauksen piiriin.

- Syöpähoidot kehittyvät jatkuvasti ja yhä useammin toivottomaankin tilanteeseen saadaan helpotusta, kun lääkäri löytää syöpäsairauteen sopivan uuden lääkkeen tai yhdistelmähoidon. Ongelmana on, että nykyinen lääkekorvausjärjestelmämme ei kuitenkaan pysy uusien hoitojen perässä. Esimerkiksi levinnyttä munuaissyöpää sairastavia potilaita ei voida Suomessa hoitaa Euroopan lääkevirastossa hyväksytyillä uusilla yhdistelmähoidoilla, koska järjestelmämme ei sitä vielä salli, Salonen toteaa.

Hallitusohjelmaan on kirjattu yhdeksi tavoitteeksi syövän hoidon vaikuttavuuden parantaminen. Hallitusohjelmassa on sitouduttu myös laajentamaan seulontaohjelmaa mm. suolistosyövän seulonnan osalta tämän hallituskauden aikana. Lisäksi lääkehuollon tiekartan toimeenpanoon osoitettiin kevään kehysriihessä merkittävä 12 miljoonan euron rahoitus.

- On hienoa, että lääkehuollon tiekartan toimeenpano on saatu aidosti liikkeelle, ja ensi vuodesta alkaen lääkehoitoihin ja lääkejakeluun liittyvään kehittämistyöhön on käytettävissä valtion budjettirahaa. Toivon mukaan myös syöpähoitojen korvattavuuteen liittyviin epäkohtiin löydetään pikimmiten ratkaisuja. Lääkekorvausjärjestelmä on odottanut remonttia kuitenkin jo aivan liian pitkään. Syöpäsairas ei voi odottaa järjestelmää, vaan järjestelmän on muututtava ihmistä varten, Salonen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustajat Kiljunen ja Heinäluoma: Etelä-Karjalan malli tarjoaa uusia eväitä vakavan koulukiusaamisen ehkäisyyn koko Suomessa21.10.2020 10:44:29 EESTTiedote

Koulukiusaamisen vakavammat muodot ovat herättäneet viime aikoina paljon keskustelua ja huolta. Kyseessä on hyvin vakava asia, jonka ennaltaehkäisemiseksi koulut tarvitsevat lisää työkaluja. Kansanedustajat Eveliina Heinäluoma ja Anneli Kiljunen ehdottavat, että Etelä-Karjalan toimintamalli, jossa yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa on sujuvoitettu, otettaisiin laajemmin käyttöön muuallakin Suomessa.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sd-edustajat: Päätös ravintolatoiminnan rajoituksista mahdollistaa koronaepidemian torjunnan20.10.2020 16:50:54 EESTTiedote

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta puoltaa ravintolatoiminnan rajoitusten väliaikaista jatkamista helmikuun loppuun saakka. Valiokunta huomioi yksimielisessä mietinnössään perustuslakivaliokunnan asettamat edellytykset lakipykälille, joilla säädetään ravitsemisliikkeiden aukiolo- ja anniskeluaikoja, paikkamääriä sekä yleistä hygieniaa ja terveysturvallisuutta.

SDP:n Paula Werning: Erityisäitiysrahan myöntämisperusteet ensihoidossa ontuu20.10.2020 15:10:20 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) pitää tärkeänä, että eritysäitiysrahan myöntämisperusteesta saadaan yhtenäinen ja tasapuolinen. Tämänhetkisen määritelmän mukaan erityisäitiysrahaa voidaan myöntää, mikäli työntekijä joutuu olemaan poissa työstä ennen varsinaista äitiysrahakautta siinä tapauksessa, että hän joutuu työssään alttiiksi kemiallisille aineille, säteilylle tai tarttuvalle taudille tai muulle vastaavalle seikalle. - Mikäli näitä vaaratekijöitä ei voida välttää eikä työnantaja pysty järjestämään muita työtehtäviä raskauden ajaksi, erityisäitiysrahan turvin töistä poisjäänti on perusteltua. Näin varmistetaan se, että mikään ei vaaranna äidin tai sikiön terveyttä, Werning tarkentaa. Ensihoitotyössä useat näistä kriteereistä kuitenkin täyttyvät. Näiden kriteereiden lisäksi väkivallan uhka ensihoidossa on viime vuosina lisääntynyt merkittävästi. Suomen Ensihoitoalan Liitto on selvittänyt, onko ensihoitajille myönnetty raskauden aikana erityisäitiysrahaa, ja mitkä ovat olleet myönt

Matias Mäkysestä SDP:n uusi lakivaliokuntavastaava: Seksuaalirikoksista luvassa kovemmat rangaistukset16.10.2020 14:13:52 EESTTiedote

Kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen on aloittanut SDP:n valiokuntavastaavana eduskunnan lakivaliokunnassa, joka käsittelee oikeusjärjestelmään, tuomioistuimiin, ihmisoikeuksiin ja tietosuojaan liittyviä asioita. Aiemmin Mäkynen on toiminut saman aihepiirin asioista vastaavan SDP:n työryhmän puheenjohtajana usean vuoden ajan ja oikeusasioiden hallitusneuvottelijana keväällä 2019. Lähiaikojen tärkeimpänä lakihankkeena Mäkynen näkee seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen. Oikeusministeriö valmistelee parhaillaan hallitusohjelman mukaisesti seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistusta. Valmisteleva työryhmä julkaisi raporttinsa heinäkuussa ja siitä jätettiin lausunnot syyskuussa. Lausuntojen jälkeen alkaa varsinainen lainvalmistelu ja eduskuntaan esitys saapuu näillä näkymin ensi keväänä. - Lausuntokierroksen perusteella työryhmän tekemät esitykset kaipaavat selkeyttämistä. Useat tuomioistuimet, syyttäjät ja järjestöt näkevät riskinä, että lapsiin kohdistuvien

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme