SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Syöpäseulontojen laajentamisella estetään yhä useampi syöpäkuolema

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Suolistosyöpien seulonta laajenee valtakunnalliseen käyttöön ja samalla myös kohdunkaulansyövän seulontoja laajennetaan. Sosiaali- ja terveysministeriön antaman syöpäseulontojen laajentamista koskevan asetuksen on tarkoitus astua voimaan 1.1.2022. Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) pitää seulontojen lisäämistä tärkeänä toimena, jolla ehkäistään syöpäkuolemia.

- Jokainen syöpäseulontaan panostettu euro maksaa itsensä moninkertaisena takaisin. Seulonnoilla voidaan havaita syövän esiasteita ja näin estää syöpäkuolemia. Suolistosyöpien laajeneminen valtakunnalliseen käyttöön ja kohdunkaulansyövän seulontojen ikähaarukan laajentaminen parantaa merkittävästi syöpään sairastuvien selviytymismahdollisuuksia, kun hoidot päästään aloittamaan jo varhaisessa vaiheessa, Salonen toteaa.

Hallitus on sitoutunut syöpäseulontaohjelman laajentamiseen, joka mainitaan myös hallitusohjelmassa. Suolistosyöpiin sairastuu vuosittain noin 3400 suomalaista ja heistä noin 1300 kuolee. Seulonnan avulla voidaan estää jopa 150 uutta suolistosyöpää ja 170 suolistosyöpäkuolemaa vuodessa. Kohdunkaulasyöpätapausten määrää ja niihin liittyvää kuolleisuutta on Suomessa onnistuttu vähentämään seulontojen avulla noin 80 %.

- Seulontaohjelman laajentaminen on hyvä alku. Yhteiskunnan on kuitenkin käytettävä yhä enemmän voimavaroja myös syövän tutkimukseen. Samoin lääkekorvausjärjestelmä tarvitsee remontin, sillä nykyinen järjestelmä ei pysy enää riittävällä tavalla uusimpien hoitojen perässä. Lääkekorvausjärjestelmä jättää järjestelmään väliinputoamisia, joiden takia moni harvinaista syöpää sairastava jää ilman lääkekorvauksia ja joutuu maksamaan lääkkeensä itse. Tutkimukseen ja lääkehoitojen sujuvoittamiseen panostamalla voidaan tulevaisuudessa pelastaa yhä useamman syöpää sairastavan henki, Salonen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Eveliina Heinäluoma: SDP pitää kiinni työvoiman saatavuusharkinnasta6.5.2021 16:24:52 EEST | Tiedote

Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma ihmettelee perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purran syytöksiä siitä, että SDP pyrkisi romuttamaan työvoiman saatavuusharkinnan. Hallitus linjasi puoliväliriihessä, että työvoiman saatavuusharkintaa sujuvoitetaan yhtenäistämällä alueellisia linjauksia. Lisäksi niihin luodaan yhtenäinen, digitalisaatiota hyödyntävä malli, joka tukee lupakäsittelyn nopeutumista. Linjaus on täysin hallitusohjelman mukainen eikä tarkoita saatavuusharkinnasta luopumista.

SDP:n Kymäläinen: Laajalla keinovalikoimalla yhteisiin päästövähennystavoitteisiin6.5.2021 14:20:17 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) kertoo, että valtioneuvosto on tänään istunnossaan hyväksynyt periaatepäätöksensä kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä kotimaan liikenteessä, lentoliikenteessä sekä meri- ja sisävesiliikenteessä. Erityisesti tieliikennettä koskeva periaatepäätös, joka tunnetaan paremmin fossiilittoman liikenteen tiekarttana, on keskeisessä roolissa liikenteen päästöjen vähentämisessä tulevina vuosina.

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen: Suomen valttikortteja ovat korkea koulutustaso ja korkea osaaminen  5.5.2021 15:05:05 EEST | Tiedote

Eduskunta on tänään saanut käsiteltäväkseen hallituksen koulutuspoliittisen selonteon. Selonteko on kirjattu Sanna Marinin johtaman hallituksen hallitusohjelmaan SDP:n esityksestä. Selonteossa osoitetaan Suomen koulutuksen kehittämisen tiekartta 2030-luvulle ja pidemmälle, jotta Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta perustuu SDP:n laatimaan Osaamispolku 2030 -näkemykseen. Selonteko on ensimmäinen 15 vuoteen ja kattaa laajan tilannekuvan ja 2040-luvulle yltävää ennakointia tulevasta.

SDP:n Eloranta: Suomi elää osaamisesta5.5.2021 14:17:40 EEST | Tiedote

Sanna Marinin hallituksen koulutuspoliittisessa selonteossa esitetään 2040-luvulle ulottuva koulutuksen ja tutkimuksen tavoitetila sekä toimet, joilla luodaan merkityksellisen elämän edellytykset kaikille. Tiekartan avulla voidaan varmistaa, että Suomen menestys ja globaali asema myös jatkossa perustuu koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen. Tiekartta-ajatus on samasuuntainen SDP:n Osaamispolku 2030 -näkemyksen kanssa.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Lisätalousarvio rakentaa vahvaa siltaa kulttuurille4.5.2021 14:01:56 EEST | Tiedote

– Kulttuuritoimijoita tarvitaan yhteiskunnan uudelleen rakentamisessa koronapandemian jälkeen, sanoo kansanedustaja ja valtakunnallisen kulttuurihyvinvointipoolin puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen. Eduskunta keskusteli tänään tiistaina hallituksen esityksestä vuoden toiseksi lisätalousarvioksi, joka pitää sisällään laajan tukipaketin kulttuurille, taiteelle ja liikunnalle. Meillä on lukuisia hyviä kokemuksia tieteen ja taiteen yhdessä tekemisestä tulevaisuuden ennakoinnissa. Taiteen ja kulttuurin ammattilaisilla on ammatinkin edellyttämää luovuuspotentiaalia ja juuri tätä nyt tarvitaan koronan jälkeisen yhteiskunnan rakentamisessa. – Toivonkin, että nyt kulttuurialalla lähdetään tietoisesti miettimään alan tulevaisuutta myös täysin uusista näkökulmista ja toisaalta, että taiteen ja kulttuurin kumppanuudet nähdään mahdollisuutena yhteiskunnassa myös muilla aloilla, Mäkisalo-Ropponen jatkaa. Nyt on tärkeää myös edistää kulttuurihyvinvoinnin toimintaedellytyksiä yhteiskunnassa, sillä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme