SDP EDUSKUNTA

SDP:n Seppo Eskelinen ja Merja Mäkisalo-Ropponen: Hallituksen laaja Itä-Suomi-paketti vahvistaa Pohjois-Karjalan elinvoimaa

Jaa

Venäjän hyökkäyssodan vuoksi käyttöön otetut pakotteet ovat merkinneet Itä-Suomen taloudelle merkittää iskua. Hallituksen tänään julkistettu esitys ensi vuoden budjetiksi ja sen sisältämä laaja Itä-Suomen tukipaketti vahvistavat vaikeassa tilanteessa Pohjois-Karjalan elinvoimaa merkittävästi, sanovat joensuulaiset SDP:n kansanedustajat Merja Mäkisalo-Ropponen ja Seppo Eskelinen.

Saavutettavuus ja elinkeinoelämän kuljetusten turvaaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä maakunnan elinvoiman ja työllisyyden vahvistamiseksi. Tämän vuoksi hallitus kohdentaa 31 miljoonaa Karjalan radan parannukseen, mikä turvaa teollisuuden elintärkeitä kuljetuksia, kun Saimaan kanavan aiempaa liikennettä ohjataan raiteille.

Myös perusväylänpidon rahoitustason 50 miljoonan korotuksella turvataan liikenneväylien ylläpitoa ja parannusta myös Itä-Suomessa kustannustason noustessa. Lisäksi alueellista kuljetustukea laajennetaan. Lisäksi budjetissa tuetaan erityisesti Itä-Suomen Pk-yritysten kasvua ja investointeja kehittämishankkeiden valtuutusta korottamalla, jotta yhä useampi hanke saadaan käynnistettyä.

Osaavan työvoiman saatavuus on monin paikoin muodostunut yrityksille kasvun esteeksi. Tämän vuoksi hallitus suuntaakin 10 miljoonaa koulutuksen vahvistamiseen lisäämällä aloituspaikkoja Itä-Suomen korkeakouluhin. Samalla vahvistetaan tutkimus- ja kehittämisrahoitusta sekä nuorisotoimen tukemista. Osaavan työvoiman saatavuuden vahvistamiseksi varaudutaan käynnistämään myös alueellisen opintolainahyvityksen kokeilu. Lisäksi koko maassa ammatillisen koulutuksen laatua vahvistetaan lisäämällä sen pysyvää rahoitusta 50 miljoonalla, joka vahvistaa ammattiosaajien saatavuutta myös Pohjois-Karjalassa.  

Matkailu on tärkeä osa Itä-Suomen elinkeinoelämää. Alan toimintaedellytysten vahvistamiseksi budjetissa suunnataan yli 6 miljoonan rahoitus Itä-Suomen luonto- ja retkimatkailun kehittämiseen, kansallispuistojen kunnostamiseen sekä Saimaan alueen markkinointiin ja näkyvyyteen. Nämä toimet vahvistavat laajasti myös Pohjois-Karjalan näkyvyyttä ja houkuttelevuutta sekä näin matkailijoiden tuomaan talouskasvua ja työllisyyttä.

-On hyvä, että hallitus on nopeasti tunnistanut Itä-Suomen vaikea tilanteen ja kohdistaa nyt nopeasti vaikuttavia toimia, jotta voimme yhdessä rakentaa siltaa yli vaikeiden aikojen, Eskelinen ja Mäkisalo-Ropponen päättävät.

Yhteyshenkilöt

Merja Mäkisalo-RopponenKansanedustaja, Eduskunnan terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen ryhmän puheenjohtaja

Puh:050 357 9090

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Viitanen ja Eloranta: E-kirjojen lainauskorvaus toteutettava pikaisella aikataululla29.9.2022 12:17:38 EEST | Tiedote

E-kirjojen lainauskorvauksiin varattiin rahoitus tuleville vuosille keväällä julkisen talouden suunnitelmassa. Sitä ennen hyväksyessään kuluvan vuoden talousarvion eduskunnan valtiovarainvaliokunta kiirehti rahoitukseen liittyvien ratkaisujen sekä tarvittavien säädösmuutosten valmistelua. Jotta lainauskorvaus voidaan toteuttaa, tarvitaan muutos lainsäädäntöön.

SDP:n Mäkisalo-Ropponen: Sosiaali- ja terveydenhuollon tilaa ei ratkaista ilman hoitohenkilökunnan työoloista huolehtimista28.9.2022 16:30:00 EEST | Tiedote

Keskiviikkona 28.9. eduskunnassa keskusteltiin opposition yhteisestä välikysymyksestä koskien vanhuspalveluiden ja terveyspalveluiden tilannetta. SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen pitää erikoisena, että välikysymyksen tekevät puolueet, jotka itse ovat olleet leikkaamassa palveluista, mutta myöntää myös, että toimia yhä tarvitaan varsinkin hoitajien tilanteen parantamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme