SDP EDUSKUNTA

SDP:n Seppo Eskelisen vappupuhe

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Arvoisa vappujuhlayleisö,

Tänä vappuna pääsemme pitkästä aikaa viettämään suomalaisen työn juhlaa ympäri Suomen. Pandemian ja Venäjän brutaalin hyökkäyksen yhä jatkuessa Ukrainassa on tärkeää, että yhteiskunnan kyky kannatella meitä kaikkia, sitä heikointakin, kriisin keskellä on edelleen vahva. SDP:n viesti vappuna on, että kun mennään kohti eduskuntavaaleja jokaisella suomalaisella, on oikeus odottaa, että huomenna asiat ovat paremmin kuin tänään.

Vappuna voi myös pohdiskella suomalaisen yhteiskunnan menestystekijöitä, kuten sopimisen kulttuuria. Me olemme menestyneet, koska olemme pystyneet sopien rakentamaan kilpailukykyä, vakautta ja hyvinvointia. Nyt tämä sopimisen kulttuuri on koetuksella. SDP tulee vastaisuudessakin puolustamaan sopimusjärjestelmäämme voimakkaasti.

Mikäli sopimusjärjestelmän mureneminen etenee, olemme valmiita puolustamaan työntekijöiden oikeuksia myös lainsäädännön kautta. Tärkeintä on varmistaa, että työmarkkinoilla heikommassa asemassa olevalla on aina asiallinen edustus ja työntekijän oikeudet toteutuvat. Tämä tarkoittaa esimerkiksi luottamusmiehen aseman säätämistä lakiin, alipalkkauksen kriminalisointia ja joukkokanneoikeuden luomista työntekijöiden oikeuksien turvaamiseksi.

Ei ole kenenkään etu, ei edes suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan etu, että työntekijät joutuvat pakon edessä työtaistelutoimenpiteisiin niin kuin UPM:n ja julkisen alan sekä terveydenhuollon osalta on tapahtunut.

Kolmikantaisen neuvottelujärjestelmän toimivuus on antanut vakautta arkeen ja työelämään ja tätä meidän tulee edelleen vaalia.

Arvoisa juhlayleisö!

Pääministeri Marinin hallituksen viimeiset 11 kuukautta ovat käynnissä. Hallitus on hyvin poikkeuksellisista olosuhteista huolimatta vienyt johdonmukaisesti eteenpäin hallitusohjelman tavoitteita, joilla rakennamme sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävämpää yhteiskuntaa.

Olemme tehneet useita rakenteellisia uudistuksia, jotka edistävät hyvinvointia, oikeudenmukaisuutta, työllisyyttä ja kestävää talouskasvua sekä samaan aikaan hoitaneet akuutteja kriisejä. Nämä tulevaisuusuudistukset yltävät yli hallituskauden ja tavoitteemme on tulevassa eduskunnassa olla kantamassa hallitusvastuuta suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan entistä paremman tulevaisuuden rakentamisessa.

Uudistusten lista on pitkä, toisin kuin oppositio väittää. Sote, oppivelvollisuusiän nosto, ammatillisen koulutuksen reformin purku, ilmainen toisen asteen koulutus, subjektiivinen päivähoito-oikeus, lisäkoulutuspaikat korkeakouluille, hoitajamitoitus, hoitotakuu, pohjoismainen työllistämisen malli ja TKI-panostusten nosto on kaikki viety läpi tämän hallituksen toimesta. Lisäksi olemme laskeneet varhaiskasvatusmaksuja, nostaneet pieniä eläkkeitä, uudistaneet asiakasmaksulain, joka pienentää lähes miljoonan suomalaisen maksutaakkaa.

Oppositio on arvostellut hallituksen talouspolitiikkaa, mutta kriiseistä huolimatta työllisyyden ja talouden nousu on ollut vahvaa. Nyt saavutettu 74 % työllisyysaste on vasta välietappi. Tulee muistaa että, yhden prosentin työllisyyden kasvu vaikuttaa valtiontalouteen yli 1 mrd. verran julkista taloutta vahvistavasti. Työ ja talous kulkevat käsikädessä.

Koronan aiheuttama kuoppa jäi Suomessa pieneksi ja talouden hyvä vire on tukenut kasvua sekä työpaikkojen säilymistä ja uusien syntymistä. Vaikka olemme selviytyneet kriiseistä vähintään kohtuullisesti, tulee epidemia jättämään suomalaiseen yhteiskuntaan pitkän jäljen sosiaalisen velan ja hyvinvointivajeen muodossa. Tämän korjaamiseen tulee panostaa entistä enemmän tulevaisuudessa.

Yritysten toimintaedellytysten turvaaminen, kasvun mahdollistaminen ja vihreän siirtyminen tukeminen avaavat kaikki myös mahdollisuuksia uusille investoinneille ja työpaikoille kuten myös täällä Ilomantsissa, Lieksassa, Nurmeksessa niin on jo käynytkin. Tähän meillä on työkaluja EU:n elpymisvälineen, Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston ja Ilmastorahaston kautta.

Arvoisa yleisö!

Vappu on myös rauhan juhla. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on muuttanut Suomen ja Euroopan turvallisuusympäristön. Emme voi enää rakentaa turvallisuutta ja vakautta kuten ennen, luottaen periaatteisiin, jotka Venäjä on nyt hylännyt. Venäjän brutaali hyökkäys itsenäistä Ukrainaa kohtaan rikkoo räikeästi kansainvälistä oikeutta.

Tämän johdosta Suomenkin turvallisuustilanne on vakavampi ja vaikeimmin ennakoitavissa sitten kylmän sodan. Parhaillaan eduskunta käsittelee turvallisuusympäristön selontekoa, jonka yhteydessä käydään avointa keskustelua turvallisuuspoliittisesta linjastamme ja mahdollisesta Nato-jäsenyydestämme. Tätä keskustelua käydään myös ihmisten arjessa, työpaikoilla, kotona ja lehtien palstoilla. Natoon liittyminen tai liittymättömyys ovat valintoja, joilla on lyhyen ja pitkän aikavälin seuraamuksia.

Tämän vuoksi avoimelle ja parlamentaariselle keskustelulle ja rehellisellä riskien arvioinneille tulee antaa niiden edellyttämä aika. Valiokunnat käsittelevät selontekoa ja mietintöjen takaraja on 11.5. Päätökset tehdään suurella todennäköisyydellä toukokuussa.

SDP:n linja on tulevaisuudessakin ennakoitavan diplomatian tie, yhteistyöhön perustuva ulko ja -turvallisuuspolitiikka, jossa meillä on liikkumavaraa sekä itsenäisyyttä päättää asioistamme. Tärkeintä on, että turvallisuuspolitiikka edistää vakautta, ennustettavuutta, joka turvaa parhaiten Suomen ja suomalaisten kokonaisturvallisuuden.

Arvoisa Vappujuhlaväki!

Tänä vappuna vapun sanoma työstä ja maailmanrauhasta on ajankohtaisempi kuin vuosikymmeniin.

Toivotankin teille kaikille oikein hyvää ja rauhallista vappujuhlaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: "Eduskunnalta vahva tuki valtiojohdolle"17.5.2022 16:42:46 EEST | Tiedote

Eduskunta päätti, että Suomi hakee Nato-jäsenyyttä. Äänestyksen tulos on 188-8 liittymisen puolesta. SDP:n edustajat olivat äänestyksessä yksimielisesti jäsenyyden puolesta. SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mielestä on erittäin merkittävää, että yli 90% kansanedustajista on samaa mieltä asiasta. Äänestystä edeltäneessä keskustelussa Mäkynen Nato-jäsenyyden rinnalla esille demokratian merkityksen, suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan vahvistamisen ja ilmastonmuutoksen torjumisen. Suomalaisten turvallisuus edellyttää onnistumista tässä kaikessa. Tämä työ jatkuu myös Nato-päätöksen jälkeen. Koko puhe luettavissa alla.

SDP:n ryhmäpuhe ajankohtaisselontekokeskustelussa turvallisuusympäristön muutoksesta & valtioneuvoston selonteosta Suomen liittymisestä Pohjoisatlantin liittoon17.5.2022 14:39:41 EEST | Tiedote

Arvoisa puhemies, Sosiaalidemokraattinen eduskuntaryhmä tukee valtioneuvoston esitystä. Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä täysimääräisin oikeuksin ja velvollisuuksin. Ärade talman, Den socialdemokratiska riksdagsgruppen stöder Finlands anslutning till försvarsalliansen Nato. Efter det ryska angrepet får vi inte ta minsta lilla risk för att vi lämnas ensamma med det nuvarande aggressiva Ryssland. Suomen pitkäaikaisen turvallisuuspoliittisen linjan ydin on ollut taata rauha ja vakaat olot Suomelle. Samalla olemme pyrkineet edistämään konfliktien rauhanomaista ratkaisemista maailmanlaajuisesti. Suomen politiikka on ollut idealistista, mutta samalla vakaan realistista. Olemme tukeneet kriisinhallintaa, ihmisoikeuksia ja konfliktien ennaltaehkäisyä. Samalla olemme huolehtineet omasta uskottavasta, yleiseen asevelvollisuuteen ja maanpuolustustahtoon nojaavasta puolustuksestamme. Suomi on myös vuosikymmenten ajan rakentanut puolustuskumppanuuksia monien valtioiden kanssa, ja olemme tehneet

Ulkoasiainvaliokunnan sd-edustajat: Suomen on haettava Nato-jäsenyyttä17.5.2022 09:37:03 EEST | Tiedote

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä valtioneuvoston turvallisuusympäristön muutosta ja Suomen liittymistä Pohjois-Atlantin liittoon käsittelevistä selonteoista. Valiokunnan jäsenten, SDP:n kansanedustajien Erkki Tuomiojan, Kristiina Salosen, Kimmo Kiljusen ja Johannes Koskisen mukaan valiokunta on tehnyt huolellisen arvion toimista Suomen turvallisuuden vahvistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme