SDP EDUSKUNTA

SDP:n Taimela, Berg ja Nurminen: Työllisyyspalvelut siirtymässä kunnille – mietintö valiokunnasta valmistui

Jaa
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on saanut valmiiksi mietinnön työllisyyspalveluiden siirrosta kuntiin eli ns. TE24-uudistuksesta. Uudistuksessa julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille. Uudistuksen tarkoitus on luoda palvelurakenne, joka tukee työntekijöiden nopeaa työllistymistä sekä lisää työ- ja elinkeinopalveluiden saatavuutta. Lain on tarkoitus astua pääosin voimaan vuoden 2025 alussa.
Kansanedustajat Kim Berg, Katja Taimela ja Ilmari Nurminen
Kansanedustajat Kim Berg, Katja Taimela ja Ilmari Nurminen

- Kyseessä on historiallinen muutos. Työllisyyspalvelut tuodaan jatkossa lähelle työelämän molempia osapuolia – niin työnhakijaa kuin työnantajaa. Kunnat ja alueet voivat tarjota omista lähtökohdistaan asiakkaille kohdennettuja, paikallisiin tarpeisiin sopivia palveluita, sanoo kansanedustaja ja työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Katja Taimela.

Siirron yhteydessä kunnille luodaan uusi rahoitusmalli, jonka tarkoituksena on kannustaa kuntia kehittämään toimintaansa., Uudistuksen arvioidaan vahvistavan Suomen työllisyyttä 7 000 – 10 000 lisätyöllisellä.

- Uudistuksen myötä meille syntyy Suomeen palvelurakenne, joka tukee nopeaa työllistymistä. On järkevää, että työllisyyspalvelut, kunnan tarjoamat koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat kaikki saman järjestäjän eli kunnan vastuulla. Näin palvelut tukevat nopeamman työllistymisen tavoitetta ja alueen elinkeinoelämän tarpeita. Lisäksi tulee pitää huolta siitä, että työllisyysalueiden kesken etenkin raja-alueilla käydään tarvittaessa aktiivista keskustelua, sanoo kansanedustaja Ilmari Nurminen.

Lakiesityksen työllisyysalueiden työvoiman vähimmäismäärä on herättänyt huolestunutta keskustelua lakiesitystä valmisteltaessa. Valiokunta on ottanut huomioon 20 000 henkilön työvoiman vähimmäismäärään liittyvään problematiikkaan.

- Valiokunta katsoo, että työvoimapalveluiden saatavuus tulee turvata Suomessa kaikille yhdenvertaisesti asuinpaikasta riippumatta. Valiokunnan mielestä työvoimapalvelut on tarkoituksenmukaista järjestää alueella, jolla on palvelujen järjestämiseksi riittävä väestöpohja ja resurssit. Lisäksi lähipalvelut tulee taata etenkin heikossa työmarkkina-asemassa oleville henkilöille sekä niille, jotka eivät voi käyttää laajasti digitaalisia palveluita, taustoittaa kansanedustaja Kim Berg.

Kansanedustajat Taimela, Nurminen ja Berg toimivat eduskunnassa työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäseninä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kim BergEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:050 514 3196

Kuvat

Kansanedustajat Kim Berg, Katja Taimela ja Ilmari Nurminen
Kansanedustajat Kim Berg, Katja Taimela ja Ilmari Nurminen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme