SDP EDUSKUNTA

SDP:n Torsti: Tekoäly korostaa kriittistä ajattelua ja koulutusta - aikuiskoulutusreformin valmistelu täytyy aloittaa heti!

Jaa

Pilvi Torsti pohtii tekoälyn mukanaan tuomia haasteita ja vastauksia niihin.

Mitä tekoäly tarkoittaa? Mitä se merkitsee ihmisille? Mitä meidän päättäjinä pitäisi osata ja tajuta ottaa huomioon? Miten huolehdimme, että digikuilu niiden ihmisten välillä, joille uudet teknologiat ovat vaikeita ja niiden, joille uuden omaksuminen itsestään selvää, ei venähdä liian suureksi ja asetu niin kehityksen jarruksi kuin demokratian esteeksi?

”Vastuu, koulutus ja kriittinen ajattelu.” Näin tiivistää kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Pilvi Torsti keskeisimmät tekoälyyn liittyvät vaatimukset juuri nyt.

Torsti korostaa, että kaikkein eniten tekoälystä puhutaan liittyen tulevaisuuden työhön, työn murrokseen ja työpaikkojen häviämiseen. Tällä hetkellä arvioimme, että miljoona työikäistä tarvitsee uudelleenkouluttaa tulevan kymmenen vuoden aikana Suomessa. Sama haaste on kaikissa verrokkimaissa.

”Tekoälyn, työn murroksen ja digtalisaation puitteissa tehdään Suomessa mittavaa selvittelyä monella suunnalla. Nyt on olennaista, että pikaisesti kokoamme työn tuloksia ja viemme eteenpäin konkreettisia esityksiä siitä, millaista koulutusta tarvitaan ja kuka sen maksaa”, Torsti toteaa.

Torsti peräänkuuluttaa aikuiskoulutusreformia. Hän tukee Lauri Ihalaisen korostamaa yhteyttä työn murroksen ja aikuiskoulutuksen uudistustarpeen välillä.

”Aikuiskoulutusreformin valmistelu pitää aloittaa heti. Työn murros ei tarkoita työn loppumista. Ihmisiä pitää kouluttaa ja rakentaa välineitä hyödyntämään tekoälyä. Suomelle tämä on myös kilpailukykyä nostava kysymys. Aivan kuten aiemminkin teknologian edistyessä, tekoäly parhaimmillaan vapauttaa ihmiset suorittavasta työstä luovuutta vaativan ja mahdollistavan työn pariin”, Torsti toteaa.

Torsti korostaa, että tekoälyä hyödynnetään tällä hetkellä monilla kentillä, joissa tekoäly mahdollistaa uusia työtapoja. Esimerkiksi suomalainen yritys Iris AI on rakentanut tekoälyä, joka pystyy ymmärtämään tieteellisiä tekstejä ja auttamaan tutkijoita hyödyntämään olemassa olevan tiedon nykyistä paremmin. Tieteellisen artikkelin kirjallisuuskatsaus voidaan tehdä 80 prosenttia manuaalista työtä nopeammin.

Kuka saa käyttää tietojani? Kuka on vastuussa?

Torstin mukaan koulutuksen roolia tekoälyyn liittyvässä keskustelussa korostaa myös kriittisen ajattelun keskeisyys. Kriittinen ajattelu on läsnä kaikessa tekoälyyn liittyvässä pohdinnassa, kun ratkomme, mihin meitä koskevia tietoja saa käyttää, kuka on vastuussa, kun tapahtuu virheitä ja toisaalta, miten erotamme ison mittakaavan mahdollisuudet.

”Vastuuseen liittyvät esimerkiksi vaatimukset, joita asetamme tuotteiden turvallisuudelle ennen kuin ne pääsevät markkinoille. Luotammeko, että tekoäly osaa ajaa autoa myös yllättävässä tilanteessa, kun lumisade alkaa ja musta jää uhkaa ajaa auton luisuun? Miten testaamme ja varmistamme tämän? Mitä jos jotain kuitenkin menee vikaan ja auto ajaa ihmisen päälle?” Torsti pohtii.

Torsti korostaa, että vastuuseen liittyy myös datan käyttö. Haluamme kaikki parantaa sairauksia, mutta olemmeko valmiita sallimaan tietojemme käytön tai myynnin ja jos niin millä ehdoilla. Suomessa asia on tärkeä, koska meillä on erittäin hyvät julkiset rekisterit ja moniin valtioihin verrattuna varsin yhtenäinen perimä.

”Itseäni mietityttää, mitä tapahtuu, kun kone on ihmistä taitavampi emmekä ymmärrä, miksi näin on. Näin kävi, kun robotti voitti kiinalaisessa perinteikkäässä GO-pelissä ihmisen. Emme pystyneet selittämään, miksi robotti voitti, koska emme kyenneet ymmärtämään, mikä oli sen pelistrategia. Pystyimme vain toteamaan, että robotti voitti”, Torsti kuvaa.  

”Olemmeko valmiita hyväksymään tämän? Vaadimmeko myös jatkossa, että ihmistä koskevat päätökset on aina pystyttävä perustelemaan?” Torsti pohtii.


Kansanedustaja, valtiotieteen tohtori ja dosentti Pilvi Torsti osallistui heinäkuussa Porin SuomiAreenassa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n, Tekniikan akateemista ja Sitran rahoituksella tekoälysovelluksia koulutukseen ja työllistymiseen kehittävän Headai:n paneelikeskusteluun tekoälystä.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Korjaus: Harakka: Hallintarekisterifarssi ei pääty vieläkään11.12.2018 15:18Tiedote

Korjattu ensimmäisen sitaatin vuosiluku, esityksen voimaantulo vuoden 2021 alusta. *** Eduskunta päätti viime vuonna hallituspuolueiden äänin sallia suomalaisille ulkomaisten hallintarekisterien käytön pörssiosakkeiden hallinnassa. Eduskunta kuitenkin velvoitti kahdella lausumalla paikkaamaan heikentynyttä omistusten julkisuutta ja valvontaa. Ensimmäistä lausumaa koskeva hallituksen esitys ulkomaisten osingonsaajien tunnistamisesta saapui tänään eduskunnan lähetekeskusteluun. ”Hallitus on vitkutellut esityksissään puolitoista vuotta, vaikka tänään annetusta esityksestä oli luonnos valmiina jo vuoden 2017 kesäkuussa. Nyt annettu esitys olisi voimassa vasta vuoden 2021 alusta. Näin on menetetty kaksi vuotta ja jopa kymmenien miljoonien eurojen verotuotot”, pahoittelee SDP eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka. Omistusten piilottelun mahdollistava hallintarekisteröinti ei edennyt Jutta Urpilaisen ja Antti Rinteen valtiovarainministerikausilla. Sipilän hallitus ajoi asiaa heti

Harakka: Hallintarekisterifarssi ei pääty vieläkään11.12.2018 14:09Tiedote

Eduskunta päätti viime vuonna hallituspuolueiden äänin sallia suomalaisille ulkomaisten hallintarekisterien käytön pörssiosakkeiden hallinnassa. Eduskunta kuitenkin velvoitti kahdella lausumalla paikkaamaan heikentynyttä omistusten julkisuutta ja valvontaa. Ensimmäistä lausumaa koskeva hallituksen esitys ulkomaisten osingonsaajien tunnistamisesta saapui tänään eduskunnan lähetekeskusteluun. ”Hallitus on vitkutellut esityksissään puolitoista vuotta, vaikka tänään annetusta esityksestä oli luonnos valmiina jo vuoden 2017 kesäkuussa. Nyt annettu esitys olisi voimassa vasta vuoden 2020 alusta. Näin on menetetty kaksi vuotta ja jopa kymmenien miljoonien eurojen verotuotot”, pahoittelee SDP eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka. Omistusten piilottelun mahdollistava hallintarekisteröinti ei edennyt Jutta Urpilaisen ja Antti Rinteen valtiovarainministerikausilla. Sipilän hallitus ajoi asiaa heti ensimetreillä. Syksyllä 2015 valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) väitti virhee

SDP:n valiokuntaryhmä esittää hylkäystä irtisanomislaille – Irtisanomisten helpottaminen ei lisää työllisyyttä11.12.2018 14:02Tiedote

SDP:n työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan ryhmä Merja Mäkisalo-Ropponen, Ilmari Nurminen ja Tarja Filatov esittivät tänään irtisanomislain hylkäystä sekä lyhennystä työttömyysturvalain 90 päivän karenssiin ja vaativat koko työttömyysturvan saantiehtojen ja karenssien uudistamista, Vastalauseeseen yhtyivät myös vasemmiston Anna Kontula, vihreiden Heli Järvinen ja RKP:n Veronica Rehn-Kivi. – Hallituksen esitys ei todistettavasti paranna työllisyyttä. Asiantuntijalausuntojen mukaan irtisanomisen helpottamisella ei ole merkittävää vaikutusta yritysten haluun tai kykyyn palkata uusia henkilöitä, sanovat kansanedustajat vastalauseessa. – Laki on sekava ja epäselvä ja siksi se tuo epävarmuutta työmarkkinoille pitkäksi aikaa. Lain soveltamista joudutaan hakemaan oikeusistuinten ratkaisujen kautta ja tilanteen selkeytyminen voi viedä jopa 4-5 vuotta, sanoo vastalauseen ensimmäinen allekirjoittaja Mäkisalo-Ropponen. – Lain vaikutusten arviointi on tehty puutteellisesti ja esimerkiksi sukupuolivaik

SDP:n Pilvi Torsti: Suomen pitää investoida osaamiseen ja ottaa johtava rooli koulutuksen kehittäjänä maailmassa9.12.2018 13:40Tiedote

Kansanedustaja Pilvi Torsti toivoo, että Suomi ottaa jatkossa entistä vahvemman roolin kansainvälisessä koulutuksen kehittämistyössä. Muun muassa Jenni Haukio nosti itsenäisyyspäivän haastattelussa koulutuksen ykkösteemaksi, josta Suomeen tulevat vieraat ovat kiinnostuneita. “Suomen täytyy ottaa isompi koulutuksen kehittäjänä. Maailmassa puhutaan koulutuskriisistä ja neljästä teollisesta vallankumouksesta, josta selvitään osaamisella. Kaikkialla kysytään, mitä koulutusmaana tunnettu Suomi tekee”, kansanedustaja Pilvi Torsti toteaa. “Koulutus on tehokkain tapa muuttaa maailmaa. Lukutaito ja lasten ja naisten koulutus on tunnistettu tärkeinä panoksina pitkään. Nyt näkökulma on syytä laajentaa”, Torsti jatkaa. Torstin mukaan Suomen tarina kiinnostaa, koska nousimme sodan jälkeisinä vuosikymmeninä köyhästä maaseutu-vetoisesta maasta maailman johtavien yhteiskuntien joukkoon. Moni kasvava ja kehittyvä valtio ja suurkaupunki tavoittelee nyt samaa kuin Suomi maailmansotien jälkeen. “Meillä on

SDP:n Räsänen: Hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittäminen rangaistaviksi teoiksi7.12.2018 14:17Tiedote

Kansanedustaja Joona Räsänen (sd.) on jättänyt hallitukselle toimenpidealoitteen, jossa vaaditaan hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittämistä asetettavaksi laissa rangaistaviksi teoiksi. Tänäkin vuonna itsenäisyyspäivän viettoa varjostivat Helsingin kaduilla kansallissosialistiset mielenilmaukset, joissa nähtiin hakaristilippuja. Räsänen painottaa, että tällaiselle toiminnalle ei pidä olla sijaa Suomessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme