SDP EDUSKUNTA

SDP:n Torsti: Toinen aste on nykyajan peruskoulu

Jaa

Kansanedustaja Pilvi Torstin mukaan suurin työn murros on mahdollisesti jo tapahtunut. 30 vuoden suuri muutos näkyy siinä, että pelkkä peruskoulu ei enää riitä nykypäivän tai tulevaisuuden työmarkkinoilla.

- Vielä 1980-luvun lopulla Suomessa oli liki miljoona työpaikkaa, joihin riitti perus- tai kansakoulupohja. Nyt näitä työpaikkoja on enää 250 000. Se kertoo siitä, mihin työn murros on johtanut. Uusi työ vaatii aivan uudenlaisia valmiuksia ja osaamista. Siksi voi hyvällä syyllä sanoa, että tämän ajan peruskoulutus vaatii toisen asteen koulutuksen. 

Tulevaisuuden hyvinvointi rakentuu sille, että kaikkien suomalaisten osaamistaso nousee. Se vaatii investointeja koulutukseen. Meidän on tehtävä uudistus, joka varmistaa, että jokaisella nuorella on vähintään joko ammatillinen- tai lukiotutkinto taskussaan. 

- Kuten jo lukuisat asiantuntijat - mukaan lukien professori Roope Uusitalon johtama talouspolitiikan arviointineuvosto ja opettajien ammattijärjestö OAJ - ovat esittäneet, toinen aste pitäisi pikaisesti muuttaa maksuttomaksi oppivelvollisuutta laajentamalla. Uudistus maksaisi nopeasti itsensä takaisin. Suomella ei ole varaa menettää yhtään nuorta. 

Yhtenä vaihtoehtona Torsti esittää, että pääkaupunkiseutu voisi ensin toimia kokeilualueena maksuttomalle toiselle asteelle.

- Pääkaupunkiseudulla on työvoimapulaa ja myös paljon nuoria, joilla on riski jäädä pelkän peruskoulun varaan. Kokeilun pohjalta saataisiin arvokasta tietoa, jonka jälkeen maksuttoman toisen asteen voisi hallitusti laajentaa koko maahan.

Torstin mukaan maksuttoman toisen asteen lisäksi tarvitsemme laajemman koulutuksen ja tutkimuksen kunnianpalautuksen. SDP on esittänyt Osaamispolku2030 kokonaisuuden, joka sisältää lukuisia toimenpide-ehdotuksia koulutuksen laadun parantamiseksi.

-  Osaamispolku 2030 –kokonaisuus tarkoittaa pitkäjänteistä koulutuspolitiikkaa, jolla rakennetaan eheä koulutuspolku kaikille. Siihen kuuluu tasa-arvoinen varhaiskasvatus lähipäiväkodissa, laadukas peruskoulutus ja aidosti maksuton toisen asteen koulutus. Lisäksi meidän täytyy löytää uusia malleja jatkuvaan elinikäiseen oppimiseen, jotta kaikki pysyvät mukana muuttuvassa maailmassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Werning tyytyväinen Kouvola-Kotka-Hamina rataosuuden parantamisesta18.6.2019 13:37:29 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) on tyytyväinen, että hallitus on huomioinut lisätalousarvioesityksessä Kouvola-Kotka-Hamina rataosuuden parantamisen. Hiljattain julkistetussa hallitusohjelmassa liikenneinfraan kohdistuvat panostukset nousivat selvästi esille. Kymenlaaksoon kohdistuu merkittävä raideinvestointeja jo heti hallituskauden alussa meille tärkeisiin hankkeisiin. - Tänään hallituksen ensimmäisessä lisätalousarvioinfossa tiedotettiin uusista liikenneinfran investoinneista, jotka lähtevät liikkeelle välittömästi. Kouvola - Kotka - Hamina rataosuuden parantaminen oli näissä investoinneissa mukana. Tämä tarkoittanee vihdoinkin puuttuvan kaksoisraiteen saamista. Tämä investointi on hyvin merkityksellinen, sillä Kotkan ja Kouvolan välinen ratayhteys on yksi Suomen vilkkaimpia tavaraliikenteen väyliä, Werning toteaa. Hamina - Kotkan sataman toiminnan kannalta toimiva rataosuus Kouvolaan on hyvin tärkeä. Kaksoisraiteen merkitystä ei voida vähätellä myöskään Kouvolan Rautatie- ja maa

SDP:n Väätäinen: Rinteen hallitukselta merkittävät panostukset myös Pohjois-Savoon18.6.2019 13:34:45 EESTTiedote

Rinteen hallitus esittää tänään julkistetussa vuoden 2019 2. lisätalousarviossa rahoitusta 55 miljoonaa euroa Ylivieska-Iisalmi ja Siilinjärvi-Ruokosuo rataosuuksien sähköistämiseen ja Iisalmen kolmioraiteen rakentamiseen. Radalla on runsaasti kaivosteollisuuden sekä kemian ja metsäteollisuuden tavaraliikennettä. Vuosittainen rahdin määrä radalla on ollut noin kaksi miljoonaa tonnia. Radan sähköistys lisää rautatieliikenteen kilpailukykyä Itä-Suomesta ja Kainuusta Pohjanlahden satamiin, tehostaa kuljetusketjuja ja parantaa alueen yritysten kilpailukykyä. Pohjois-Savon tarvitsee valtion panostusta elinvoiman vahvistamiseen ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin kohti uusia tavoitteita.

SDP:n Ojala-Niemelä: Ajoksen sataman väylän syventäminen etenee18.6.2019 12:33:08 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kiittää pääministeri Rinnettä ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia tämän päiväisestä päätöksestä sitoutua Ajoksen sataman väylän syventämiseen. Asiasta löytyy pöytäkirjamerkintä tänään julkaistussa lisätalousarvioesityksessä. - On hienoa, että Rinteen hallitus turvaa Lapin kehittyvälle teollisuudelle kilpailukykyiset kuljetukset varmistamalla Kemin Ajoksen sataman tuloväylän syventämisen. Sataman syventäminen palvelee saumattomasti alueen suurteollisuutta, joka tuottaa lähes kymmenesosan Suomen vientituloista, Ojala-Niemelä iloitsee. - Tämä on merkittävä päätös koko Lapin teollisuuden työpaikoille ja yritysten toimintamahdollisuuksille. Päätös palvelee paitsi nykyistä teollisuutta niin myös tulevia biojalostusinvestointeja. Kahden vireillä olevan investoinnin edellytyksenä on väylän syventäminen nykyisestä 10 metristä 12 metriin, Ojala-Niemelä toteaa. - Kemin sataman rooli korostuu koko Lapin alueen teollisuuden vientisataman

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme