SDP EDUSKUNTA

Sdp:n Torstin terveiset opetusministerille: Maksuton toinen aste ja oppivelvollisuus tehokas tapa ehkäistä syrjäytymistä koulutuksesta

Jaa

Maksuton toinen aste ja oppivelvollisuuden laajentaminen kannattaa toteuttaa kiireellisesti, jos huolena on nuorten syrjäytyminen työstä ja koulutuksesta, linjaa kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Pilvi Torsti (sd.).

Torsti kommentoi opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen lausuntoja. Opetusministeri on tiedotusvälineiden mukaan sitä mieltä, että nuorille ei pidä ”sysätä vastuuta opinnoistaan”. 

-Ministeri viitannee ammatillisen koulutuksen vähentyneeseen lähiopetukseen, joka on saanut monet huolestumaan nuorten koulutuksesta. Tähän huoleen pitää nyt vastata ja samalla tehdä koulutusuudistus, jota myös tutkimus tukee, Torsti toteaa.  

Torsti muistuttaa, että tammikuussa talouspolitiikan arviointineuvoston raportti suositteli hallitusta harkitsemaan toisen asteen ottamista oppivelvollisuuden piiriin. Hallitus voi asian ottaa käsittelyyn budjettiriihessä.

-Ilman toisen asteen koulutusta ei nykymaailmassa pääse mukaan työelämään. On vastuutonta, että tällä hetkellä annamme nuorelle mahdollisuuden valita 15-vuotiaana itsensä ulos, kun oppivelvollisuus päättyy peruskouluun. Ei 15-vuotiaalle voi sysätä tällaista vastuuta, Torsti linjaa. 

Torstin mukaan hallituksen pitäisi nyt selkeyttää toisen asteen kokonaisuutta laajentamalla oppivelvollisuutta. Samalla voitaisiin tarkastella, miten toisen asteen koulutus kokonaisuudessaan toimii eri puolilla maata, vahvistaa lähiopetusta ja esimerkiksi yhteiskunnallisten aineiden osaamista. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: Pilvi Torsti, Pilvi.Torsti@eduskunta.fi, 040-7191206

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lauri Ihalainen: Hallituspuolueet sivuuttivat eduskunnassa kahdeksan puolueen yhteiset tavoitteet päästökaupan kehittämisestä16.1.2019 16:40Tiedote

Eduskunnassa keskusteltiin tänään laajasti ilmastopolitiikasta kahden keskustelualoitteen pohjalta. Myös päästökauppaa koskevat asiat nousivat esiin keskustelussa. Talousvaliokunta käsitteli tiistaina hallituksen esitystä päästökauppalain muuttamisesta ja antoi asiasta mietintönsä. Asia tulee huomenna (17.1.) eduskunnan täysistunnon käsittelyyn.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme