SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Hallitus vahvistaa itäisen Suomen elinvoimaa

Jaa

Kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd) on tyytyväinen, että hallituksen budjettiriihessä on päätetty toimista Itäisen Suomen elinvoiman vahvistamiseksi. Toimenpiteet, joilla alueen elinvoimaa vahvistetaan kohdistuvat saavutettavuuteen, matkailuun, osaamisen kehittämiseen, aluekehitykseen ja energiaomavaraisuuteen sekä vihreään siirtymään. Kaiken kaikkiaan vuoden 2023 talousarvioesityksessä kohdennetaan 56 miljoonan euron edestä määrärahalisäyksiä Itä-Suomen elinvoiman vahvistamiseen.

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Itäisen Suomen saavutettavuuden kehittämiseen osoitetaan 31,1 miljoonaa euroa osana Karjalan radan perusväylänpidon parantamishanketta.

-        Koko itäisen Suomen elinvoiman turvaamisessa keskeistä ovat hyvät kulkuyhteydet. Raideyhteyksillä on valtava merkitys minkä tahansa alueen elinvoimaan, mutta erityisesti itäisen Suomen kannalta, jossa välimatkat ovat pitkiä. Matkustajaliikenteen ja teollisuuden kuljetusten sujuvuuden varmistaminen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä on kriittistä Itä-Suomen elinvoiman vahvistamisessa. Karjalan radan välityskyvyn ja matkanopeuksien parantaminen tukevat Itäradan käynnissä olevaa suunnittelutyötä, jota Itä-Suomen kunnat vievät eteenpäin yhdessä valtion kanssa, selvittää Tuula Väätäinen.

Itäistä Suomea koskettavaan osaajapulaan vastaamiseksi sekä osaamis- ja koulutustason nostamiseksi Itä-Suomen korkeakouluihin lisätään aloituspaikkoja vetovoima-aloille, myös tutkimusinfrastruktuuria vahvistetaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisärahoituksella. Näihin toimiin kohdistetaan yhteensä 10 miljoonaa euroa.

-        Itä-Suomi elää korkeasta osaamisesta. Itä-Suomeen on keskittynyt merkittävää modernin teknologian ja tutkimuksen osaamista sekä teollisuutta. Koko itäisen Suomen koulutuksen-, elinkeinoelämän ja yritysten laaja kenttä tarvitsee opiskelijoita ja ammattiosaajia. Osaavan työvoiman saatavuudella on valtava merkitys Itä-Suomen työllisyys-, elinkeino- ja innovaatiopolitiikan kehittämisessä, kertoo Väätäinen.

Osana itäisen Suomen osaamisen kehittämistä budjettiriihessä on linjattu Työkanava Oy:n toiminnan laajentamisesta Itä-Suomeen. Työkanava toiminnalla helpotetaan osatyökykyisten osallistumista työmarkkinoille. Yhtiön toiminnan laajentamiseen kohdistetaan 5 miljoonan euron edestä pääomitusta. Osaavan työvoiman saatavuuden lisäämiseksi riihessä on varauduttu itäisen Suomen alueellisen opintolainahyvityskokeilun aloittamiseen.

-        Kaikkien työtä etsivien työpanos on arvokasta ja tarpeellista, siksi pidän tärkeänä osatyökykyisten työllistymistä helpottavien toimien laajentamista myös Itä-Suomeen. Työllisyysasteen nostaminen on erittäin tärkeää hyvinvointivaltiomme rahoituspohjan ja toimivuuden turvaamisessa. Työllisyysasteen nostaminen tapahtuu palveluihin panostamalla ja niitä uudistamalla, päättää Väätäinen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Budjettiesityksellä tähdätään onnistuneeseen kotoutumiseen23.9.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan jäsen Piritta Rantanen osallistui eilen täysistunnossa keskusteluun budjetin sisäministeriön pääluokkaa koskevaan keskusteluun, jossa keskusteltiin myös ukrainalaisten kotoutumisen edistämisestä ja näkee, että budjettiin on saatu paljon sellaista rahoitusta, mikä auttaa Suomeen tulleiden ukrainalaisten tilannetta. Rantanen kertoo, miten merkityksellinen osa yhteisöä ukrainalaisista on kotikaupungissaan Jämsässä tullut, ja pitää esityksessä olevia asioita tärkeinä.

Pitkään valmisteltu eläinten hyvinvointilaki annettiin eduskunnalle – Pia Viitanen toivoo lain nopeaa mutta laadukasta käsittelyä ja pikaista voimaantuloa22.9.2022 14:44:14 EEST | Tiedote

- On välttämätöntä, että vanhentunut eläinsuojelulaki uudistetaan eläinten hyvinvointilaiksi. Moni asia etenee hyvään suuntaan ja eläinten lajityypillinen käyttäytyminen mahdollistetaan entistä paremmin. Eläinten käyttäytymistieteellinen tutkimus kehittyy nyt niin nopeasti, että uskon lain uudistustarpeiden olevan edessämme taas pian. Nyt on tärkeää keskittyä siihen, että tämä laki saadaan hyväksytyksi aikataulussa ja voimaan pikaisesti, sanoo Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme