SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Järjestöjen elintärkeä palkkatuki jatkuu ja paranee

Jaa
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta sai valmiiksi lausuntonsa hallituksen palkkatukiuudistusesityksestä (HE 175/2022 vp). Mietinnössään valiokunta päätti säilyttää sataprosenttisen palkkatuen nykyisen muotoisena. Hallituksen esitystä oli kritisoitu sen asettamista rajoituksista sataprosenttiselle palkkatuelle. Rajoituksia perusteltiin erityisesti Euroopan unionin sääntelyllä. SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen iloitsee valiokunnan päätöksestä ja näkee sen tärkeänä järjestöjen tulevaisuuden toimintaedellytysten varmistamiseksi.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

- Monet järjestöt Pohjois-Savossakin olivat huolissaan esitetystä sataprosenttisen palkkatuen rajauksesta. Sataprosenttisen palkkatuen rajaaminen olisi vaikuttanut merkittävästi moniin järjestöihin, jotka työllistävät erityisesti avoimilla markkinoilla kaikista heikoimmassa asemassa olevia. Tämän takia on hienoa ja erittäin tärkeää, että valiokunta päätti pitää sataprosenttisen palkkatuen nykyisellään, jopa paransi sitä, Väätäinen toteaa.

Valiokunta perustelee päätöstään saamillaan selvityksillä, joissa arvioidaan, että ehdotettu uudistus vähentäisi merkittävästi erityisesti välityömarkkinoilla toimivien suurien järjestöjen palkkatuettua työtä. Valiokunnan mukaan on mahdollisuus, että muutos olisi joissain tapauksissa jopa estänyt järjestöjä toimimasta pitkään työttömänä olleiden työllistämisen edistämisessä. Esityksen keskeiset ehdotukset liittyvät muutoksiin palkkatuen kohderyhmissä, tuen kestoon, tukiprosenttien yhtenäistämiseen sekä palkkatuella katettaviin palkkauskustannuksiin.

Esityksessä ehdotetaan otettavaksi käyttöön uusi 55 vuotta täyttäneiden työllistämistuki, joka myönnettäisiin ilman tarkoituksenmukaisuusharkintaa. Lisäksi valiokunta ehdotti esitystä muutettavaksi siten, että henkilölle, jonka mahdollisuus työllistyä on alentunut sairauden tai vamman vuoksi, palkkatuki voidaan myöntää uudelleen samalle työnantajalle, vaikka työsuhteesta on kulunut vähemmän kuin kolme vuotta.

- Varsinkin, kun tavoitteenamme on työllisyysasteen korottaminen ja kaikkien halukkaiden saaminen työelämään, ovat järjestöjen tuomat työpaikat erittäin tärkeitä. Valiokunnan tekemän muutoksen jälkeen yhdistykset voivat jatkaa tätä tärkeää toimintaansa sekä tuoda työtä ja osallisuutta sadoille sitä tarvitseville, sanoo Väätäinen, joka on pitkän linjan aktiivi muun muassa vammaisjärjestöissä.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Lindtman: "Tämän kirkkaammaksi vaaliasetelma ei tule: ainut vaihtoehto uudelle talousoikeistohallitukselle on, että SDP nousee vaalien ykköspaikalle"17.3.2023 09:38:21 EET | Tiedote

Kokoomuksen ryhmäpuheenjohtaja Kai Mykkäsen esiintyminen Ilta-Sanomissa ei jättänyt enää mitään arvailujen varaan. Kokoomus kertoo avoimesti tavoittelevansa uudenlaista ”talousoikeistolaista hallitusta” yhdessä perussuomalaisten kanssa. Rakenteilla on Suomen sodanjälkeisen historia oikeistolaisin hallitus, jos vain vaalitulos sen mahdollistaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme