SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Kuntien vastuu työllistymisessä kasvaa

Jaa
Lakiuudistus julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuun siirtymisestä työ- ja elinkeinotoimistoilta kunnille on edennyt eduskunnassa hyvää tahtia ja uudistus on tulossa voimaan nyt käynnissä olevan kuntakokeilun päättyessä vuoden 2024 lopussa Pohjois-Savossa.
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kokemukset Pohjois-Savon kuntakokeilusta, jossa ovat mukana Kuopio, Siilinjärvi, Lapinlahti, Iisalmi, Sonkajärvi ja Vieremä, ovat olleet hyviä.

Pohjois-Savon kuntakokeilussa työnhakijat ovat saaneet työllistymistä tukevaa palvelua, oman vastuutyöntekijän sekä tarvittaessa nimetyn omavalmentajan, joka kartoittaa työnhakijan tarpeet, tukee työnhakijaa työnhaussa ja neuvoo työnhakijaa työttömyyteen liittyvissä viranomaisasioissa.

- Nyt valmistuvassa lakiuudistuksessa työllisyyspalvelut tuodaan jatkossa lähelle sekä työnhakijaa että työnantajaa. Laki antaa kunnille mahdollisuuden tarjota omista lähtökohdistaan räätälöityjä ja paikallisiin tarpeisiin sopivia palveluita, toteaa Kuopion kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Tuula Väätäinen tyytyväisenä.

Uudistuksen tarkoitus on luoda sellainen palvelurakenne, joka tukee työntekijöiden nopeaa työllistymistä sekä lisää työ- ja elinkeinopalveluiden saatavuutta. Lain on tarkoitus astua pääosin voimaan vuoden 2025 alussa.

Palvelujen siirron yhteydessä kunnille luodaan myös uusi rahoitusmalli, jonka tarkoituksena on kannustaa kuntia kehittämään työelämätoimintoja. Uudistuksen arvioidaan vahvistavan Suomen työllisyyttä jopa 10 000 lisätyöllisellä.

- Uudistuksen myötä syntyy malli, jossa työllisyyspalvelut, kunnan tarjoamat koulutuspalvelut sekä elinkeinopalvelut ovat kaikki saman järjestäjän eli kunnan vastuulla. Näin palvelut tukevat nopeampaa työllistymistä ja alueen elinkeinoelämän tarpeita. Uudistus vahvistaa hyvin niitä kokemuksia, joita Pohjois-Savon kuntakokeilussa on hankkeen parivuotisen historian aikana saavutettu, Väätäinen toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.

SDP:n Haatainen: Paremmalla johtamisella selätetään työuupumus22.3.2023 12:16:21 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon erityisesti nuorten kokeman työuupumuksen kasvusta. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset saavat sairauspäivärahaa. Ongelma ei ole yksilössä vaan työn organisoinnissa. Työelämä ei ole valmis ja sen on kyettävä muuttumaan ajassa. Tarvitsemme lisää tutkimusta, ideoita ja kokeiluja, jotta voimme tehdä päätöksiä jotka aidosti parantavat työelämää ja varmistavat että ihmiset viihtyvät työssään ja kokevat sen merkitykselliseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme