SDP EDUSKUNTA

SDP:n valiokuntaryhmä: Työ sähkönsiirtohintojen parissa jatkuu

Jaa

Sähkönsiirtohinnat kääntyvät laskuun, mutta työ siirtohintojen parissa jatkuu vakuuttavat SDP:n kansanedustajat, eduskunnan talousvaliokunnan SDP:n ryhmän jäsenet Riitta Mäkinen, Matias Mäkynen, Tuula Väätäinen ja Hussein Al-Taee.

Sosialidemokraattisen eduskunnan talousvaliokuntaryhmän jäsenet Riitta Mäkinen, Matias Mäkynen, Hussein Al-Taee ja Tuula Väätäinen vakuuttavat, että työ jatkuu sähkönsiirtohintojen alentamiseksi myös muun muassa verotuksen osalta.
Sosialidemokraattisen eduskunnan talousvaliokuntaryhmän jäsenet Riitta Mäkinen, Matias Mäkynen, Hussein Al-Taee ja Tuula Väätäinen vakuuttavat, että työ jatkuu sähkönsiirtohintojen alentamiseksi myös muun muassa verotuksen osalta.

- Hallituksen lakiesitys sähkönsiirtohintojen alentamiseksi on nyt välttämätön, jotta Energiavirasto saa tarvittavia työkaluja puuttua hinnoitteluun kesken olemassa olevan sopimuskauden. Monien toimenpiteiden avulla siirtohinnat alkavat laskea asteittain jo ensi vuonna. On kuitenkin tärkeää, että työ jatkuu. Siksi hallitus on asettanut asiantuntijatyöryhmän, jonka tehtävänä on tarkastella ja arvioida lisätoimia. Samalla myös työ verotuksellisten toimien osalta jatkuu. Tämä on äärimmäisen tärkeää, painottaa SDP:n talousvaliokuntaryhmän vastaava Riitta Mäkinen.

- Suomalaiset ovat joutuneet odottamaan muutosta, sillä edellinen hallitus oli kyvytön tekemään mitään pitkään tiedossa olleiden ongelmien korjaamiseksi. Kun sopimuskaudet ovat pitkiä, osittain myös vaikutuksia nähdään nyt viiveellä. Tämä on turhauttavaa, mutta tällä esityksellä päästään välittömästi liikkeelle, toteaa Mäkinen.

- Nyt tehtävä lakimuutos kääntää sähkön siirtohinnat laskuun. Yhteisvaikutus leikkaa yhtiöiden tuottoja merkittävästi eli kolmanneksen ja ensi vuonna asiakkailta saa kerätä 350 miljoonaa euroa vähemmän kuin viime vuonna sai. Ensi vuonna sallittu tuotto verkkoon sidotulle pääomalle on alempi kuin koskaan aikaisemmin (4%), muistuttaa talousvaliokunnan jäsen ja SDP:n 3. varapuheenjohtaja Matias Mäkynen.

- Lakia muutettiin viimeksi vuonna 2013. Tuolloin laissa asetettiin tiukat tavoitteet toimitusvarmuuden parantamiseksi, minkä vuoksi Energiavirasto nosti valvontamallissaan yhtiöiden tuotto-oikeuksia, jotta pienetkin yhtiöt voivat investoida riittävästi. Tämä malli on osoittautunut liian anteliaaksi, jolloin voitot kasvoivat kohtuuttomiksi. Hallitus korjaa nyt näitä aiemmin tehtyjä virheitä, toteaa talousvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Tuula Väätäinen.

- SDP:lle oli tärkeää myös se, että hallitus puuttuu samalla kansainvälisten pääomasijoittajien aggressiiviseen verosuunnitteluun, jolla ne ovat vältelleet veroja. Tällaisia järjestelyjä on ollut esimerkiksi Carunalla. Esityksen yksityiskohdat valmistellaan syksyn budjettiriiheen mennessä ja ne tulevat voimaan ensi vuoden alusta. Olen tähän erittäin tyytyväinen, sanoo kansanedustaja Hussein Al-Taee.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matias MäkynenKansanedustaja - riksdagsledamot

Puh:040 509 4409

Hussein al-TaeeKansanedustaja

Yhteydenotot: avustaja Mika Hujanen, p. 046 923 1858

Kuvat

Sosialidemokraattisen eduskunnan talousvaliokuntaryhmän jäsenet Riitta Mäkinen, Matias Mäkynen, Hussein Al-Taee ja Tuula Väätäinen vakuuttavat, että työ jatkuu sähkönsiirtohintojen alentamiseksi myös muun muassa verotuksen osalta.
Sosialidemokraattisen eduskunnan talousvaliokuntaryhmän jäsenet Riitta Mäkinen, Matias Mäkynen, Hussein Al-Taee ja Tuula Väätäinen vakuuttavat, että työ jatkuu sähkönsiirtohintojen alentamiseksi myös muun muassa verotuksen osalta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen: Lasten ja nuorten hyvinvointiin on panostettava25.2.2021 17:32:33 EETTiedote

- Kesä tuo tullessaan toivoa. Vaikka tätä päivää varjostavat uutiset tulevista poikkeusoloista, suuntaa hallitus lisätalousarviossaan katsetta tulevaan. Nuorten harrastus- ja kesätoiminnan lisäämiseksi ja kehittämiseksi sekä nuorten kesäyrittäjyys- ja työelämätaitojen tukemiseen ehdotetaan yli 2,5 miljoonaa euroa, iloitsee SDP:n kansanedustaja Anneli Kiljunen. Nuoria tuetaan myös koulutuksen puolella. Ammatillisen koulutuksen puolella rahoitetaan tukitoimia, joilla ehkäistään opintojen keskeyttämistä, lisätään opiskelijoiden hyvinvointia ja tasoitetaan opiskelijoiden osaamiseroja. Lisäksi kunnille osoitetaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyvien valtionavustusten kautta 17,5 miljoonan euron lisäystä lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen. - Koronapandemia on koetellut nuoria kohtuuttomasti. Pitkittyneet rajoitustoimet ovat herättäneet valtavasti oikeutettua huolta nuorten jaksamisesta ja tulevaisuudesta. On tärkeää, että pandemian vielä jatkuessa lapsille ja nuorille osoitetaan ri

SDP:n Viitanen: EU:n ulkopuolisten verkkokauppojen verovapauden poisto tärkeä uudistus25.2.2021 14:00:29 EETTiedote

Hallitus antoi tänään etämyynnin arvonlisäverotusta koskevan esityksen, jolla muun muassa poistetaan verovapaus EU:n ulkopuolelta Suomeen tuoduilta alle 22 euron pikkulähetyksiltä 1.7.2021 alkaen. - Tämä on tärkeä uudistus, jolla turvataan veropohjaa digitaalisessa alustataloudessa ja parannetaan suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Esimerkiksi kiinalaiset ja amerikkalaiset verkkokaupat ovat saaneet verovapaudesta kohtuutonta etua. Kotimaiset yritykset ovat kärsineet, kun EU:n ulkopuoliset pikkulähetykset ovat kasvaneet jo 16,5 miljoonaan kappaleeseen vuodessa, sanoo eduskunnan valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Viitanen (sd.). Valtiovarainministeriön arvion mukaan EU:n ulkopuolisten etämyyntien verovapauden poisto lisää suoraan verotuloja ja vähentää harmaata taloutta, sillä myös arvokkaampia lähetyksiä on tuotu Suomeen ilmoittamalla myyntihinta alakanttiin. Yhteensä verotuottojen arvioidaan kasvavan vuositasolla 60 miljoonaa euroa. - Juuri verovält

SDP:n ryhmäpuhe lähetekeskustelussa valtioneuvoston EU-selonteosta24.2.2021 14:11:36 EETTiedote

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe Lähetekeskustelu valtioneuvoston selonteosta EU-politiikasta Kansanedustaja Eveliina Heinäluoma Arvoisa puhemies Toisen maailmansodan aikaiset kokemukset tekivät Euroopan unionin suunnittelijoista rauhan rakentajia. Kaksi maailmansotaa ja vuosisadan mittainen vihamielisyys Saksan ja Ranskan välillä olivat julmat lähtökohdat. Johtoajatuksena oli, ettei tulevien sukupolvien tarvitsisi enää kärsiä sotien kauheuksia. Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisajoista löytyy opetus myös tämän päivän Eurooppa-keskusteluun. Sota oli luxemburgilaiselle poliitikolle Joseph Bechille opetus siitä, kuinka voimaton pieni, kahden suurvallan väliin jäänyt valtio voi olla. Tuo voimattomuuden tunne sai Bechin kannattamaan koko sydämestään Euroopan taloudellista ja poliittista yhdentymistä. Arvoisa puhemies Ilman muureja ja tullimaksuja toimivilla EU:n sisämarkkinoilla mukana olemisen kautta myös suomalaisten yritysten tavaroille, palveluille ja pääomille avautuvat 450 mi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme