SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: Hyvinvointialueilla on kaikki edellytykset parantaa palveluita – tarvitaan vain tahtoa ja rohkeutta

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mukaan sunnuntaina valittavilla hyvinvointialueiden valtuutetuilla on kaikki edellytykset parantaa palveluita, jos tahtoa ja rohkeutta vain riittää.

- Sote-uudistusta on tehty viimeisen viidentoista vuoden ajan ja SDP:n johtama hallitus tämän uudistuksen vihdoin toteuttaa. SDP:lle on tärkeää huolehtia myös siitä, että kaikkialla Suomessa palvelut paranevat.

Mäkynen harmittelee, että osa eduskuntapuolueista on keskittynyt vaalien alla maalaamaan lähinnä uhkakuvia ratkaisujen sijaan.

- Tulevilla hyvinvointialueilla palvelut ja rahoitus ovat saman järjestäjän käsissä, mikä mahdollistaa aiempaa paremman yhteistyön eri alojen ammattilaisten välillä. Käytännössä tämä tulee näkymään asiakkaalle siten, että pompottelu luukulta toiselle loppuu ja avun saa jatkossa helposti yhdestä paikasta, Mäkynen sanoo.

Mäkynen muistuttaa, että palveluiden ja rahoituksen keskittyminen yhdelle taholle mahdollistaa myös painopisteen siirtämisen erikoissairaanhoidon ja raskaan sosiaalihuollon palveluista ennaltaehkäisyyn ja peruspalveluihin. Kun peruspalveluita ja ennaltaehkäisyä lisätään, tarve korjaaville palveluille vähenee ja ihmiset voivat paremmin.

- Vuosia jatkunut palveluiden karsinta ei ole luonut säästöjä, koska se on kohdistunut aina peruspalveluihin. Karsinta on vain nostanut korjaavien toimien menoja. Peruspalveluihin satsaaminen on kustannustehokkaampi vaihtoehto.

Mäkynen toteaakin, että hyvinvointialueiden päättäjiltä vaaditaan rohkeutta panostaa peruspalveluihin, jotta säästöjä saadaan aikaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sosiaali- ja terveyskeskusten, kuntoutuksen, perhe- ja kotipalveluiden sekä omaishoidon kehittämistä.

- Uusien hyvinvointialueiden rakentaminen on myös tilaisuus ajatella asioita uudella tavalla. Hyvinvointialueilla voidaan tehdä päätöksiä esimerkiksi ilta- ja viikonloppuvastaanottojen sekä liikkuvien ja digitaalisten palveluiden hyödyntämisestä palveluiden saatavuuden parantamiseksi. Onkin tärkeää, että nyt valittavat valtuutetut lähtevät ennakkoluulottomasti hakemaan parhaita toimintatapoja, jotka sekä säästävät kustannuksia että parantavat palveluita. Hyviä esimerkkejä löytyy kyllä Suomesta ja maailmalta.

Mäkynen korostaa, että vaikka sote-alan ja pelastustoimen uudistus luo hyvän pohjan paremmille palveluille, viime kädessä kaikki riippuu kuitenkin siitä, millaisia päättäjiä hyvinvointialueiden valtuustoihin valitaan.

- Esimerkiksi torstaisessa Ylen puheenjohtajatentissä kokoomuksen ja perussuomalaisten puheenjohtajat ilmoittivat, että eivät usko sote-uudistuksen johtavan palveluiden paranemiseen. Samat puolueet myös pyrkivät toistuvasti johtamaan mainonnallaan ihmisiä harhaan sen sijaan, että puhuisivat asioista, joista nyt oikeasti päätetään. Jos puolueiden asenne ja kunnianhimon taso on jo valmiiksi tässä, on äänestäjän turha odottaa, että se siitä nousisi jatkossakaan. Hyvinvointialueilla tarvitaan päättäjiä, jotka ongelmien listaamisen sijasta haluavat aidosti ja ennakkoluulottomasti rakentaa parempia palveluita. Paras keino vaikuttaa tähän on käyttää ääntään sunnuntaina, päättää Mäkynen.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Kutsu medialle: SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden valtakunnallinen Arvokiertue alkaa Helsingistä 9.6.2.6.2023 07:45:00 EEST | Kutsu

SDP:n puoluekokous valitsee puolueen seuraavan puheenjohtajan Jyväskylässä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tätä ennen SDP:n jäsenet pääsevät äänestämään neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä omaa suosikkiaan. Osana neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ja puheenjohtajan valintaa SDP järjestää usean paikkakunnan puheenjohtajakiertueen, jossa paikalla ovat puheenjohtajaehdokkaat Krista Kiuru ja Antti Lindtman. Alla koko kiertueaikataulu. Tilaisuuksia ei striimata, ellei toisin mainita. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan Helsingin tilaisuuteen 8.6. klo 12.00 mennessä tämän lomakkeen kautta. Mahdolliset erilliset haastattelutoiveet pyydetään toimittamaan SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvelle: miia.jarvi@sdp.fi Helsinki 9.6. klo 14-15.30 Hotelli Mestaritalli (os. Fredrikinkatu 51–53). Tilaisuus striimataan, striimiä voi seurata SDP:n Youtube-kanavalla täällä. Mikkeli 10.6. klo 10-11 Kauppakeskus Stellan tähtitori (os. Maaherrankatu 13) Lappeenranta 10.6. klo 13-14 (paikka tarkentuu) Hämee

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: “Mielenterveyskriisin ratkaiseminen lääke myös julkiseen talouteen”17.5.2023 15:49:47 EEST | Tiedote

THL:n tuoreen Terve Suomi -väestötutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten työikäisten eli 20-64-vuotiaiden mielenterveydestä. Työikäisistä enää joka toinen kokee elämänlaatunsa hyväksi ja joka viides kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Tutkimuksen mukaan myös itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet erityisesti alle 50-vuotiailla. Aiemmin joka kymmenes, nyt joka kahdeksas alle 50-vuotias kertoi itsemurha-ajatuksistaan. Jo nyt Suomessa alle 45-vuotiaiden selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy on mielenterveyden sairaudet. Samaan aikaan OECD:n tilastojen mukaan Suomen mielenterveyspalveluihin käyttämä osuus julkisen terveydenhuollon kustannuksista on vertailumaiden pienimpiä. - Tutkimustulokset ja tilastot ovat erittäin huolestuttavia. Jos aliresursoitujen mielenterveyspalveuiden tilannetta ei saada kuntoon vaan ongelmat jatkavat paisumistaan, tulee työkyvyttömien määrä vain kasvamaan. Siksi viestini säätytalolle on, että mielenterveyspalvelui

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme