SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: “Orpon oikeistokonservatiivinen hallitus kääntäisi kelloja taaksepäin”

Jaa
Petteri Orpo ilmoitti tänään lähtevänsä muodostamaan hallitusta kokoomuksen, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n kesken. Orpon valitsema oikeistohallitus on SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkysen mukaan Suomelle vahingollinen päätös.
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

- SDP on tarjonnut kokoomukselle hallitusvaihtoehtoa, jossa talous tasapainotetaan oikeudenmukaisesti ja suhdanteet huomioiden samalla, kun vahvistetaan Suomen kasvua ja kansainvälisyyttä. Sen sijaan Orpo valitsi sulkeutuvan ja sisäänpäin kääntyvän Suomen, jotta kokoomus pääsee toteuttamaan heille ideologisesti tärkeät suuret leikkaukset julkisiin palveluihin ja sosiaaliturvaan. Tällä pohjalla, joka osoittautui kokoomuksen suosikiksi jo ennen eduskuntavaaleja, käännetään Suomessa kelloja taaksepäin, Mäkynen sanoo.

- Kokoomuksen vaatima kuuden miljardin sopeutus on käytännössä vieläkin isompi, koska lisämenot esimerkiksi puolustukseen on katettava muualta. Kun sopeutuksessa vielä painotetaan suoria menoleikkauksia, tulevat niin koulutus, sosiaali- ja terveyspalvelut kuin heikoimmassa asemassa asemassa olevien sosiaaliturva olemaan leikkausten kohteena, vaikka kokoomus väitti vaaleja ennen muuta. Tällaisessa politiikassa SDP ei voi olla mukana, Mäkynen linjaa.

- Perussuomalaiset on valmis kuittaamaan kokoomuksen kylmän talouspolitiikan vain saadakseen Suomen maahanmuutto- ja EU-politiikkaan muutoksia. Kokoomukselle tämä sisäänpäin kääntyminen sopii, kunhan Purra suostuu valtiovarainministerinä toteuttamaan kokoomuksen talousohjelmaa. Tämän tulemme näkemään.

- Orpon valitsema hallituspohja uhkaa myös Suomen pitkän aikavälin kasvua ja uudistumista. Kun leikkaukset ja sisäänpäin kääntyminen yhdistetään kokoomuksen ja perussuomalaisten vimmaan heikentää ilmasto- ja luontopolitiikkaa, uhkaa Suomea putoaminen kansainvälisestä kilpailusta vihreän siirtymän investoinneissa ja talouden uudistumisessa. Valtion rooli pienenee, kun se muualla on kasvussa ja globaalit haasteet edellyttäisivät vahvempaa roolia talouden ohjaamisessa, Mäkynen sanoo.

Huolissaan Mäkynen on myös tulevan hallituksen työllisyyspolitiikasta:

- Työmarkkinoille Orpon konservatiivinen oikeistohallitus lupaa epävakautta ja epävarmuutta. Työttömyysturvan leikkaus on kokoomuksen lempikohde säästöille, ja se tulee ajamaan monet työttömät taloudellisesti ahtaalle samalla, kun hinnat nousevat. Perussuomalaisten Riikka Purra on jo aiemmin kertonut, kuinka Sipilän hallituksen kilpailukykysopimus tulee kalpenemaan oikeistohallituksen tullessa valtaan. Näistä palkanalennusaikeista on syytä luopua heti alkuunsa ja työmarkkinoita on lähdettävä kehittämään rakentavasti yhteistyössä. Työehtojen heikentämisen sijaan työssä jaksaminen ja työhyvinvointi on otettava hallituksen työn kärkeen, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP
SDP
Siltasaarenkatu 18-20 C
00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)http://www.sdp.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Kutsu medialle: SDP:n puheenjohtajaehdokkaiden valtakunnallinen Arvokiertue alkaa Helsingistä 9.6.2.6.2023 07:45:00 EEST | Kutsu

SDP:n puoluekokous valitsee puolueen seuraavan puheenjohtajan Jyväskylässä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tätä ennen SDP:n jäsenet pääsevät äänestämään neuvoa-antavassa jäsenäänestyksessä omaa suosikkiaan. Osana neuvoa-antavaa jäsenäänestystä ja puheenjohtajan valintaa SDP järjestää usean paikkakunnan puheenjohtajakiertueen, jossa paikalla ovat puheenjohtajaehdokkaat Krista Kiuru ja Antti Lindtman. Alla koko kiertueaikataulu. Tilaisuuksia ei striimata, ellei toisin mainita. Pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan Helsingin tilaisuuteen 8.6. klo 12.00 mennessä tämän lomakkeen kautta. Mahdolliset erilliset haastattelutoiveet pyydetään toimittamaan SDP:n viestintäpäällikkö Miia Järvelle: miia.jarvi@sdp.fi Helsinki 9.6. klo 14-15.30 Hotelli Mestaritalli (os. Fredrikinkatu 51–53). Tilaisuus striimataan, striimiä voi seurata SDP:n Youtube-kanavalla täällä. Mikkeli 10.6. klo 10-11 Kauppakeskus Stellan tähtitori (os. Maaherrankatu 13) Lappeenranta 10.6. klo 13-14 (paikka tarkentuu) Hämee

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: “Mielenterveyskriisin ratkaiseminen lääke myös julkiseen talouteen”17.5.2023 15:49:47 EEST | Tiedote

THL:n tuoreen Terve Suomi -väestötutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten työikäisten eli 20-64-vuotiaiden mielenterveydestä. Työikäisistä enää joka toinen kokee elämänlaatunsa hyväksi ja joka viides kokee merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Tutkimuksen mukaan myös itsemurha-ajatukset ovat lisääntyneet erityisesti alle 50-vuotiailla. Aiemmin joka kymmenes, nyt joka kahdeksas alle 50-vuotias kertoi itsemurha-ajatuksistaan. Jo nyt Suomessa alle 45-vuotiaiden selkeästi yleisin työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen syy on mielenterveyden sairaudet. Samaan aikaan OECD:n tilastojen mukaan Suomen mielenterveyspalveluihin käyttämä osuus julkisen terveydenhuollon kustannuksista on vertailumaiden pienimpiä. - Tutkimustulokset ja tilastot ovat erittäin huolestuttavia. Jos aliresursoitujen mielenterveyspalveuiden tilannetta ei saada kuntoon vaan ongelmat jatkavat paisumistaan, tulee työkyvyttömien määrä vain kasvamaan. Siksi viestini säätytalolle on, että mielenterveyspalvelui

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme