SDP EDUSKUNTA

SDP:n Varapuheenjohtaja Matias Mäkynen: Osaaminen ja hyvinvointi toimivat palkkojen laskemista paremmin

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen tyrmää kokoomuksen Petteri Orpon kehysriihen tuloksiin kohdistuvan kritiikin.

- Valtiovarainministeriö tekee tärkeää työtä, kysymys ei ole vastakkainasettelusta vaan yhteistyöstä. Velkasuhteen taittumisen kannalta tärkeintä on saada talous kasvuun, kuten taloustieteen emeritusprofessorit Haaparanta ja Tuomaala tänään muistuttavat Helsingin Sanomissa. Siksi nyt on vältettävä kasvulle haitalliset leikkaukset. Toisaalta viruksen luoma epävarmuus jatkuu ja ihmisten toimeentuloa ei tule heikentää, toteaa Mäkynen.

- Kehyksen ylitys johtuu rahapelituottojen putoamisesta sekä teknisistä, hallituksen päätöksistä riippumattomista eristä. Joka vastustaa ylityksiä esittelee tuleville vuosille 1,4 miljardin euron leikkaukset ja lisätulot, jotka eivät heikennä kasvua. Jos kokoomus luottaa valtiovarainministeriöön, se tietää, ettei valtiontaloutta vahvisteta miljardiluokan veronalennuksilla, Mäkynen muistuttaa.

Hallitus päätti myös sopeutuksesta, mutta halusi tulevan kasvun suojaamiseksi välttää leikkaukset koulutukseen. Sosiaali- ja terveyspalveluita ei tule heikentää kesken sote-uudistuksen toteutumisen. Kohdennetuilla hyvinvointi-investoinneilla esimerkiksi mielenterveyteen voidaan pienentää raskaiden ja kalliiden korjaavien palveluiden tarvetta. Tukea on suunnattava erityisesti heikoimmassa asemassa oleville, sillä heidän palvelunsa aiheuttavat ison osan sote-palveluiden kustannuksista.

Tällä hallituskaudella päätetyt lisämenot ovat investointeja varhaiskasvatukseen, koulutukseen kaikilla asteilla sekä terveyskeskuksiin ja vanhuspalveluihin. Kaikille näille on myös vankat taloudelliset perusteet. Vahvistamme talouden ja kasvun kestävää pohjaa, jota on murennettu koko 2010-luku, jonka aikana Suomi jäi jälkeen verrokkimaistaan. Esimerkiksi taloustieteilijät Matti Pohjola ja Roger Wessman ovat pitäneet esillä Suomen heikkoja t&k-investointeja merkittävänä syynä kasvun ja tuottavuuden heikkoudelle.

- SDP:n mielestä kestävä kasvu rakentuu osaamisen, hyvinvoinnin sekä tutkimuksen ja kehityksen varaan. Näiden avulla varmistamme siirtymän myös ympäristölle kestävään yhteiskuntaan, korkeamman työllisyyden ja pidemmät työurat. Vaihtoehdoksi oikeisto tarjoaa kasvumallia, joka perustuu vain alempiin palkkoihin ja heikennettyyn turvaverkkoon. Tämä on vanhanaikaista ajattelua, Mäkynen toteaa.

Valtiovarainministeriötä käytetään edelleen työllisyysvaikutusten arviointiin, mutta kaikkien keinojen löytämiseksi osaamista hyödynnetään myös muista ministeriöistä. Hallitus on tehnyt enemmän valtiovarainministeriön vahvistamia työllisyyspäätöksiä, kuin Sipilän hallitus koko viime kaudella, vaikka aktiivimallin ja palkkojen leikkausten kaltiaisia toimia ei ole otettu käyttöön.

Orpo pelottelee maailman talousmediassa suurta huomiota herättäneen Mariana Mazzucaton nostamista esiin Suomen politiikkaan ja puhuu ”Mazzucaton ja Mäkysen opeista”.

- Vapun hengessä voidaan todeta, että porvari nukkuu huonosti. Olisi hienoa, että oikeistokin kilvoittelisi Suomessa uusilla ajatuksilla ja avauksilla, vaikka ihan nimellä viitaten tutkijoihin ja asiantuntijoihin tai kansainväliseen keskusteluun. Kyse on paljon muustakin kuin valtion kulutuksesta tai velasta. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnasta, eriarvoisuuden purkamisesta, innovaatioiden kaupallistamisesta ja kasvuyritysten mahdollisuuksista. Oikeistolta toivoisi muutakin kuin vain leimoja ja löysiä heittoja, Mäkynen päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Kymäläinen: Polttoaineveroa ei koroteta18.5.2021 11:06:58 EEST | Tiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Suna Kymäläinen (sd.) haluaa painottaa, että Sanna Marinin (sd.) hallitus etenee liikenteen päästöjen vähentämisessä oikeudenmukaisesti. Valtiovarainministeriön asettama työryhmä on tänään julkaissut loppuraporttinsa liikenteen verotuksen uudistamistarpeista. Työryhmä on tarkastellut liikenteen verotusta kokonaisuutena päästövähennysten sekä veropohjan turvaamisen kannalta. - On syytä huomata, että tänään julkaistu raportti on työryhmän ehdotus, ei hallituksen esitys. Hallitus ei ole korottamassa polttoaineveroa. Tavoitteenamme ei ole rajoittaa autoilua vaan päästöjä. Lähtökohtana on se, että ihmisille ja yrityksille luodaan kannusteita ohjata liikkumistaan kestävämpään suuntaan. Tähän ei päästä yhden keinon avulla, vaan tarvitsemme monipuolista keinovalikoimaa. Ennusteen mukaan jopa kolme neljäsosaa liikenteen päästövähennystavoitteesta saavutetaan jo nyt käytössä olevilla toimilla, joten enää tarvitaan viimeinen ponnistu

SDP:n eduskuntaryhmän ryhmäpuhe EU:n omien varojen järjestelmästä11.5.2021 14:25:14 EEST | Tiedote

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuhe 11.5.2021 Hallituksen esitys eduskunnalle Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen (EU, Euratom) 2020/2053 hyväksymisestä Kansanedustaja Anneli Kiljunen Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Arvoisa puhemies, Olemme Suomen, suomalaisten ja Euroopan unionin kannalta erittäin tärkeän asian äärellä. Kyse on suomalaisten, täällä toimivien yritysten ja elinkeinoelämän tulevaisuudesta, kyse on työstä, hyvinvoinnista, osaamisesta osana Euroopan unionia. Kyse on lopultakin siitä haluammeko olla osa Euroopan unionia. Kyse on siitä pitääkö suomalaisten ja Suomen sana? Voiko meihin luottaa? Me sosialidemokraatit vastaamme kyllä. Me haluamme, että meihin voi edelleen luottaa ja me haluamme olla osa entistäkin vahvempaa ja toimivampaa Euroopan unionia. Hallituksen esitys ja elpymisväline ovat herättäneet erilaisia mielipiteitä. Palkansaajajärjestöt, elinkeinoelämä ja talousviisaat kannattavat Euroopan unionin rahoituspake

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme