SDP EDUSKUNTA

SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm Glasgow’n päätöksistä: Lämpenemisen hillintä 1,5 asteeseen on edelleen mahdollista – mutta ei vielä yksin näillä päätöksillä

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm kommentoi Glasgow’n ilmastokokouksen päätöksiä:

- Haluan korostaa Glasgow’n kokouksen saavutuksia ja luoda toivoa ja uskoa siihen, että ihmiskunta voi selviytyä historiansa pahimmasta kriisistä. Sitä ei voi kieltää, että paljon, paljon työtä, sopimista ja tinkimätöntä tahtoa tarvitaan seuraavan kymmenen vuoden aikana, jotta lämpenemisen rajoittaminen 1,5 asteeseen todella toteutuu, Malm kommentoi.

Päätökset ovat vielä riittämättömiä 1,5 asteen saavuttamiseksi, mutta Malm muistuttaa, että sopu olisi voinut jäädä myös kokonaan saavuttamatta.

- Iloita voi monesta asiasta. Nyt tavoitteena on rajoittaminen nimenomaan 1,5 asteeseen, ei enää alle 2 asteeseen kuten vielä jokin aika sitten. Hiilenpolton vähentämisestä saatiin aikaan ensimmäinen YK-tason kirjaus. Ilmastorahoitukseen tuli ennätysmäärä rahoituslupauksia. Pidän myös tärkeänä, että jatkossa Pariisin sopimuksen tavoitteiden etenemistä seurataan viiden vuoden sijaan vuoden välein. Lisäksi jatkossa kansalliset päästövähennyssitoumukset tulee antaa yhteismitallisesti eli läpinäkyvyys parantuu. Näin kansalaisten ja järjestöjen mahdollisuudet kirittää valtioita ilmastotoimiin, vertailla toimia ja antaa palautetta ilmastopolitiikan onnistumisesta paranevat selkeästi, Malm kertoo.

Malm korostaa, että suuri merkitys tulee olemaan sillä, että maat sitoutuivat nopeuttamaan irtautumista hiilenpoltosta sekä luopumaan tehottomista fossiilituista. Tämä on tärkeä signaali sijoittajille ja yksityiselle sektorille. Fossiilibisneksen päivät ovat luetut. Suomen tulee olla etunojassa tarjoamassa kestäviä, uusiutuviin raaka-aineisiin ja uusiin teknologioihin perustuvia ratkaisuja maailman markkinoille.

- Tämä tulee olemaan Suomelle kiistaton kilpailuetu tulevaisuudessa, jos ymmärrämme sen ajoissa hyödyntää. Myös yhtä tärkeästä luontokadosta sekä metsäsitoumuksista keskusteltaessa on Suomen roolin oltava vahva. Tämä aihealue on juuri se missä Suomessa on osaamista. On meidän etumme, että Suomen ääni kuuluu ja näkyy, Malm muistuttaa.

Mitä Glasgow’n tulokset sitten tarkoittavat EU:lle ja Suomelle?

- Selvää on, että EU:ssa pitää tarkastella onko omat tavoitteet linjassa nyt sovitun kanssa. EU-maiden sopima vähintään 55 %:n vähennystavoite mahdollistaa tavoitteiden kiristämisen ja näyttää siltä, että jatkossa meidän tulee pyrkiä se aktiivisesti ylittämään. Glasgow’n päätösten valossa lämpenemisen arvioidaan olevan noin 2,4 astetta, mikä Suomessa tarkoittaa lähemmäs 5 astetta. On sanomattakin selvää, että sellainen nousu tulisi olemaan Suomen luonnolle katastrofaalinen. Vielä ei siis ole aika hengähtää, Malm päättää.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Kansanedustajat Myllykoski ja Salonen: Valoa tunnelin päässä – eduskunta edellyttää merimetson aiheuttamien saalisvahinkojen korvaamista kalastajille3.12.2021 14:07:46 EET | Tiedote

Laki rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemisestä ja korvaamisesta hyväksyttiin tänään 3.12. eduskunnassa. Alkuperäisessä hallituksen esityksessä ei huomioitu merimetsojen kaupalliselle kalastukselle aiheuttamia vahinkoja. Asiaan saatiin kuitenkin parannus valiokuntakäsittelyssä. Satakuntalaiset kansanedustajat Jari Myllykoski (vas.) ja Kristiina Salonen (sd.) kommentoivat, että tuki vahinkojen ennaltaehkäisyyn on erittäin kannatettava uudistus:

SDP:n Niina Malm: Kahden kodin lapsille taattava koulukyydit molemmista kodeista3.12.2021 11:29:50 EET | Tiedote

Marinin hallitus on laatinut toimenpidesuunnitelman lasten vuoroasumisen kehittämiseksi. Toimenpidesuunnitelma sisältää ehdotuksia sosiaaliturvan, sivistyspalveluiden sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisestä siten, että lasten vuoroasumistilanteet sekä muut kahden kodin tilanteet huomioitaisiin Suomessa paremmin. SDP:n kansanedustaja Niina Malm tunnistaa uudistamisen tarpeen: - Olen saanut runsaasti yhteydenottoja erityisesti siitä, että kahdessa kodissa asuvat lapset saavat vain toisesta osoitteesta koulukyydin. Haja-ajatusalueilla, kuten meillä Etelä-Karjalassa, tämä on iso ongelma ja hankaloittaa merkittävästi perheiden elämää. Esimerkiksi vuorotyötä tekevien lapset ovat todella vaikeassa asemassa, kun vanhempien ei ole mahdollista viedä lasta kouluun. Jos matkaa on 15 kilometriä, on selvää, ettei lapsi voi olla toisen vanhemman luona tasa-arvoisesti. Toimenpidesuunnitelmassa esitetään tehtäväksi selvitys kuntien esi- ja perusopetuksen koulukuljetusvelvollisuuden laajenta

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee kansainvälisen demokratia- ja vaaliapuinstituutin IDEA:n johtokuntaan2.12.2021 16:03:30 EET | Tiedote

Suomi on valittu International IDEA -järjestön varapuheenjohtajaksi vuodelle 2022. IDEA on yksi johtavista kansainvälisistä demokratiajärjestöistä. Järjestön asiantuntijaelimenä toimivassa johtokunnassa ovat aiemmin toimineet presidentti Martti Ahtisaari, Harri Holkeri, Sirpa Pietikäinen sekä Maria Lohela. Johtokuntaan on tehty nyt uusia valintoja. SDP:n kansanedustaja, eduskunnan Globaaliryhmän puheenjohtaja Hussein al-Taee valittiin johtokunnan jäseneksi vuosiksi 2022-2024. - Olen erittäin otettu tästä kunniasta päästä ehdokkaaksi ja ennen kaikkea tulla valituksi arvostettuun tehtävään. IDEA:n tavoitteena on kestävän demokratian tukeminen demokraattisten instituutioiden ja toimijoiden toiminnan kehittämisen kautta. Tätä työtä on hienoa päästä edistämään, al-Taee toteaa. IDEA on hallitusten välinen järjestö, joka edistää poliittisten päättäjien, yhteiskunnallisten toimijoiden ja tutkijoiden välistä vuoropuhelua, tekee alan tutkimusta ja tarjoaa apuvälineistöä demokraattisen kehityksen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme