SDP EDUSKUNTA

SDP:n Viitanen: Kulttuurin rahoitus turvattava - eduskunnan linjaukset jätetty huomiotta

Jaa

TEATTERIEN, ORKESTERIEN JA MUSEOIDEN VALTIONOSUUSUUDISTUS TOTEUTETTAVA RIITTÄVÄLLÄ RAHOITUKSELLA

Valtiovarainvaliokunnan jäsen, ex-kulttuuriministeri Pia Viitanen (sd) vaatii, että hallitus toteuttaa pitkään valmistellun teattereiden, museoiden ja orkesterien valtionosuus- uudistuksen ja varaa siihen riittävän rahoituksen.

Viitanen muistuttaa, että myös valtiovarainvaliokunta kehysmietinnössään toteaa, että nyt esitetty rahoitus ei vielä vastaa alan resurssitarpeita. 

- Jos uudistus halutaan toteuttaa, tarvitaan myös lisäresursseja. Koska hallitus ei näin halua toimia, toteutetaan uudistus vain museoiden ja ns. Vapaan kentän toimijoiden osalta. Valitettavaa on, ettei siihenkään ole osoitettu kylliksi resursseja. Esimerkiksi vapaalla kentällä toimijoita on paljon ja alan rahoitus on niukkaa.

Uudistuksen toteuttaminen vaatisi arvioiden mukaan 20-40 miljoonaa. Kun pitkään kaivattua uudistusta halutaan viedä eteenpäin, kannattaisi se tehdä kerralla ja kunnolla. Viitasen mielestä tämä panostus kulttuurin kannattaa:

- Kulttuuriin ja taiteeseen satsaaminen kannattaa aina. Teatterit, museot ja orkesterit lisäävät ihmisten henkistä hyvinvointia ja luovuutta sekä tuovat alueille elinvoimaa, työllisyyttä ja tätä kautta merkittäviä tuloja alueille eri puolilla Suomea. Tämä, koko valtion budjetin näkökulmasta pieni summa, tulisi maksamaan itsensä monin verroin takaisin tulevina vuosina.

HYVITYSMAKSUN LEIKKAUS KOHTUUTON

Viitanen on myös huolissaan tekijäoikeuslain mukaisista kopioinnin hyvitysmaksuista, joihin toisin, kun aikanaan linjattiin, kohdistetaan ensi vuonna 2 miljoonan leikkaus.

- Kun vuoden 2015 alussa siirryttiin budjettipohjaiseen hyvitykseen, sovittiin yhteistyössä toimijoiden kanssa, että myöhemmin rahoituksen tasoa arvioitaessa, tulee se perustaa puolueettoman tutkimuslaitoksen arvioon.

Eduskunta edellytti tuolloin lakia hyväksyessään, että asiasta on annettava sivistysvaliokunnalle selvitys vuoden 2018 loppuun mennessä.

-  On kestämätöntä, että hallitus esittää leikkausta, eikä edes mainittua selvitystä ole saatu. Myös valtiovarainvaliokunta kevään kehysmietinnössään kiinnitti tähän huomiota ja halusi, että vaadittavat tutkimukset ja selvitykset tehdään. 

-Hallituksen nyt esittämä leikkaus ei ole hyväksyttävä. Oikea taso tulee arvioida sovitulla tavalla tutkimustietoon perustuen ja hyvässä yhteistyössä tekijänoikeusjärjestöjen kanssa.

- Taiteilijat ja tekijät tarvitsevat toimeentulonsa ja arvostusta työlleen. Kohtuullinen korvaustaso on turvattava. Tämä tukee luovaa taloutta, jota on viisasta edistää ja antaa sille kasvun mahdollisuudet.Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Oppositio: Hallitus antaa Carunan verovälttelyn jatkua16.11.2018 13:33Tiedote

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta käsitteli tänään korkovähennysrajoitusta, jolla on tarkoitus suitsia monikansallisten suuryrtysten aggressiivista verosuunnittelua. Kolme oppositiopuoletta pahoittelee, että hallitus jättää liikaa porsaanreikiä verovälttelylle. Hallituspuolueiden edustajat kannattivat niin kutsutun tasevapautuksen säilyttämistä laissa. Kansalaisjärjestö Finnwatchin selvityksestä kävi vastikään ilmi, että sähkönsiirtoyhtiö Caruna oli välttänyt vuosittain noin 12 miljoonan euron verot hyödyntämällä nimenomaan tasevapautusta. ”Hallituksen toiminta on vastuutonta. Se antaa tietoisesti Carunan ja useiden muiden yritysten verovälttelyn jatkua. Ei ole yksinkertaisesti mitään perusteita sille, että luonnollisena monopolina toimivan yrityksen annetaan vältellä veroja. Sähköverkot eivät karkaa ulkomaille, mutta verotulojen annetaan karata”, toteaa SDP:n eduskuntaryhmän valtiovarainvastaava Timo Harakka. ”Tietenkin suurin osa yrityksistä on lainkuuliaisia. Ei ole suomalaisten yri

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme