SDP EDUSKUNTA

SDP:n vpj Matias Mäkynen: Suomalaisten hyvinvointi ja talouskasvu kulkevat käsi kädessä.

Jaa

Suomi on selviytynyt koronan aiheuttamasta taloudellisesta ja terveydellisestä kriisistä vertailumaita paremmin. Taustalla ovat hallituksen oikea-aikaiset rajoitustoimet ja yritysten sekä työntekijöiden tukeminen. Ensi vuoden budjetissa hallitus sitoutuu kattamaan kaikki koronan aiheuttamat kulut kunnille ja sairaanhoitopiireille.

- Korona-aika on kaikille vaikeaa ja ennakoimatonta. Hallituksen sopu ensi vuoden budjetista noudattaa samaa linjaa koronakriisin hoidon kanssa. Johtoajatuksena on edelleen pitää samaan aikaan huolta terveydestä ja taloudesta. Samalla, kun hoidetaan akuuttia kriisiä, luodaan edellytyksiä kestävälle talouskasvulle ja työllisyydelle kriisin jälkeen, sanoo kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen.

Sanna Marinin hallitus päätti budjettiriihessä hallitusohjelman isojen hankkeiden, kuten hoitajamitoituksen ja oppivelvollisuuden pidentämisen edistämisestä, mutta samalla tavanomaisen talousarviokäsittelyn lisäksi useista isoista kokonaisuuksista. Työllisyystoimet, ilmastotoimet sekä kuntien ja järjestöjen rahoitus vaativat kaikki hallitukselta ratkaisuja.

- Koronakriisin keskellä on välttämätöntä, että kuntien ja järjestöjen rahoitus saadaan turvattua. Kunnissa toivottavasti voidaan tämän myötä välttää lomautukset ja haitalliset leikkaukset ihmisten peruspalveluihin, jotka kannattelevat hyvinvointia kriisin keskellä. Samaan aikaan on välttämätöntä luoda pohjaa tulevalle kasvulle ja työllisyydelle, jotta valtion ja kuntien kestävä rahoitus saadaan tulevaisuudessa turvattua. Tulevaisuuden kasvun ytimessä on osaaminen ja koulutus sekä tutkimus ja kehitys, Mäkynen tiivistää.

Hallitus päätti budjettineuvotteluissa myös EU:n elpymisrahastosta saatavan Suomen osuuden alustavasta jaottelusta. Syksyn aikana laaditaan kansallinen elpymissuunnitelma, jonka mukaisesti rahoitusta tullaan käyttämään. Hankkeet, jotka elpymissuunnitelmasta saavat rahoitusta, tullaan näillä näkymin valitsemaan ensi vuoden aikana. Elvytys tulee edullisemmaksi kuin viennin hiipumisesta seuraava työttömyys ja talouden supistuminen.

- Elpymissuunnitelman painopisteistä erityisesti koulutus, tutkimus ja innovaatiot sekä Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn vahvistaminen ovat elintärkeitä. Koronakriisin jälkeen maailman markkinoita jaetaan uudelleen ja silloin meidän on kyettävä tarjoamaan maailmalle ratkaisuja ilmasto- ja ympäristökriisin hoitoon. Elvytystä on suunnattava järjestelmätason suunnittelu-, kehitys-, tutkimus ja liiketoimintaosaamisen kehittämiseen esimerkiksi energia- ja ympäristöteknologian aloilla. Näin rahalle saadaan paras mahdollinen vastine, Mäkynen päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Koronakriisin hoito vaatii määrätietoisia toimia: nyt on turvattava ihmisten hyvinvointi ja kasvun edellytykset18.9.2020 15:32:34 EESTTiedote

Oppositiopuolueet jättivät tänään yhteisen välikysymyksensä hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Välikysymyksessä arvostellaan hallitusta voimakkain sanankääntein tulevien vuosien velanotosta. Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen muistuttaa, että hallitus ottaa velkaa lieventääkseen koronakriisin aiheuttamia taloudellisia vahinkoja muun muassa kunnille ja yrityksille. Näin on toimittu poikkeuksetta myös muualla Euroopassa, mikä kertoo velanoton välttämättömyydestä kriisissä. - Oppositio jättää tarkoitushakuisesti sanomatta, että lähes kaikki maailman valtiot ovat joutuneet ottamaan lisävelkaa raivatakseen tietä ulos kriisistä. Ei Suomikaan voi antaa massamittaisesti yritystensä ajautua konkurssiin ja kuntia välttämättömien palveluiden leikkausten kierteeseen. Esimerkiksi Saksa, joka on tunnettu budjettikuristaan, on elvyttänyt talouttaan tähän mennessä jo 218 miljardin velaksi otetun euron edestä. Lisäksi he suunnittelevat lisäävänsä vi

Piirainen: Tärkeimmille maakuntakentille lennot jatkuvat – kiitos ministeri Harakalle!17.9.2020 16:33:23 EESTTiedote

- Tämä on hyvä ja odotettu päätös, jolla selvitään yli sumean korona-ajan, toteaa SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen kun Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tänään alueiden lentoliikennettä selvittäneen työryhmän lopputuloksesta, jossa valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

SDP:n Heidi Viljanen tyytyväisenä asiakasmaksulain etenemisestä eduskuntaan17.9.2020 14:16:33 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen iloitsee asiakasmaksulain uudistuksen etenemisestä eduskuntaan. Sanna Marinin hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti asiakasmaksulain uudistuksella lisätään terveyden tasa-arvoa laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja. -Uudistus on tärkeä, jotta jokainen ihminen saa tarvitsemansa hoidon tarpeeksi matalalla kynnyksellä. Olen erityisen iloinen, että uudistus koskee laajaa joukkoa palveluita ja maksuttomuutta painotetaan ehkäiseviin palveluihin. Helposti saatavilla olevilla, oikea-aikaisilla ehkäisevillä palveluilla voidaan parantaa ihmisen arkea ja samalla vähentää tulevaisuuden kasvavia sote-menoja, Viljanen kommentoi. Lakiluonnoksen mukaan maksuttomiksi tulisivat perusterveydenhuollon hoitajavastaanotot ja alaikäisten poliklinikkakäynnit. Lisäksi maksuttomuus laajenee muun muassa mielenterveyspalveluissa. Myös maksukattoon on tulossa laajennuksia. Maksukattoa kerryttäviin palveluihin tulee lakimuutoksen myötä lisäyksiä ja tulevaisuude

Kansanedustaja Werning: Asiakasmaksulain tärkeä uudistus vihdoin käyntiin17.9.2020 14:13:48 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) pitää hallituksen asiakasmaksulain uudistusta hyvin tärkeänä toimenpanona. Asiakasmaksulain keskeisimpien uudistusten tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen mm. maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Uudistus pitää sisällään esimerkiksi terveyspalvelut, maksukaton laajennukset, maksujen huojentamisen ja pitkäaikaisten asumispalveluiden maksujen määräytymisperusteet. - Terveyspalveluissa on tarkoitus jatkossa järjestää perusterveydenhuollossa hoitajakäynnit maksuttomiksi. Tämä lisää alueellista tasa-arvoa merkittävästi. Tärkeä uudistus on myös alaikäisten poliklinikkakäyntien muuttaminen ilmaisiksi. Muita maksuttomia terveyspalveluja ovat jatkossa myös tärkeä perusterveydenhuollon mielenterveystyö sekä kouluterveyshuolto kaiken ikäisille. Edellä mainitut uudistukset ovat erittäin tervetulleita, Werning painottaa. Maksukaton laajennukset helpottavat jatkossa monen kansalaisen elämää. - Laajennus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme