SDP EDUSKUNTA

SDP:n Werning: Lääkkeiden turvattu saatavuus on ihmisten perusoikeus

Jaa
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander

Kansanedustaja Paula Werning (sd) on huolissaan yhä kasvavasta lääkkeiden saatavuusongelmasta.

Lääkehuolto on osa suomalaista sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää ja sen keskeinen tavoite on mahdollistaa tehokas, turvallinen, tarkoituksenmukainen ja taloudellinen lääkehoito kaikille sitä tarvitseville kansalaisille.

- Viimeisen vuosikymmenen aikana lääkkeiden saatavuusongelma on uhkaavasti kasvanut. Esimerkiksi Fimean mukaan se vastaanotti viime vuonna n. 20 kertaa enemmän häiriöilmoituksia kuin v. 2010, Werning sanoo.

Saatavuushäiriöt ovat tällä hetkellä maailmanlaajuinen ongelma. Syitä lääkkeiden loppumiseen on monia, mutta usein se on tuotannossa.

- Häiriöiden syynä on se, että lääkkeiden valmistusprosessi on hajautettu useisiin eri maihin. Raaka-aine valmistetaan yhdessä maassa ja toisessa siitä tehdään tabletti, sen lisäksi lääke vielä pakataan jossain muussa maassa. Jos tuotantoketju katkeaa joissain maassa, sen vaikutukset heijastuvat lääkkeiden saatavuuteen maailmanlaajuisesti, Werning toteaa.

Varsinkin uusien lääkkeiden sekä harvemmin tarvittavien ja pienten väestöryhmien käyttämien lääkkeiden kohdalla ongelma korostuu.

- Maahantuotujen lääkkeiden osuus on lääkehuollossa merkittävä. Siksi lääkkeiden saatavuus on poikkeusoloissa turvattava riittävällä varmuusvarastoinnilla ja lääkkeiden valmistuksen keskittämisellä ja painottamisella yhä enemmän kotimaan tuotantoon, mikäli mahdollista, Werning sanoo.

Werning huomauttaa, että etenkin perussairauksesta johtuvaa jatkuvaa lääkehoitoa tarvitsevien henkilöiden keskuudessa huoli lääkkeiden saatavuudesta on entisestään kasvanut korona-viruksen aiheuttaman ongelman myötä. Lääkehuolto on tärkeä osa sairauden hoitoa ja lääkkeitä on oltava tarpeeksi saatavilla.

- Toivoisin, että kansalaiset myös ymmärtäisivät näissä poikkeusoloissa olla hamstraamatta lääkkeitä kotivarastoon turhan paljon. Lääkkeitä on ostettu jopa ilman kelakorvausta, jos siihen ei ole ollut mahdollisuutta. Tämä voi aiheuttaa myös sen, että joku ihminen voi jäädä ilman tarvitsemaansa lääkettä.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander
Kuva: Jukka-Pekka Flander
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Mäkinen: Pikavippiyritykset eivät saa tavoitella voittoa hädässä olevien ihmisten kustannuksella3.4.2020 13:43:52 EESTTiedote

Talousvaliokunnan jäsen Riitta Mäkinen kiittää hallitusta pikavippien suoramarkkinoinnin kieltämisestä. Suoramarkkinoinnin kieltämisen lisäksi hallitus valmistelee esitystä korkokaton puolittamisesta kymmeneen prosenttiin. - Hienoa, että tähän asiaan reagoidaan nopeasti. On suuri huoli, että akuutin koronakriisin väistyttyä meillä on käsissämme valtava määrä uusia ylivelkaantuneita ihmisiä. On selvää, että kotitaloudet ja yritykset tarvitset lainaa ja rahoitusta, mutta pikavippien aggressiivinen markkinointi ja kohtuuttomat korot vain syventävät ahdinkoa, Mäkinen huomauttaa. Taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden tilannetta hallitus haluaa helpottaa myös lisäämällä ulosottolain joustavuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että velkojilla olisi mahdollisimman matala kynnys ottaa käyttöön esimerkiksi lyhennysvapaita kuukausia tai maksuaikojen myöhentämisiä. Pienten ja keskisuurten yritysten aseman helpottamiseksi hallitus esittää perintälakiin tilapäistä muutosta, jolla kuluttajasaata

Kvarnström & Biaudet: Coronaviruset känner inga gränser - det bör vi inte heller göra / Koronavirus ei tunne rajoja – eikä meidänkään pitäisi3.4.2020 10:00:27 EESTTiedote

Riksdagsledamöterna Johan Kvarnström (SDP) och Eva Biaudet (SFP) har undertecknat ett upprop för europeisk solidaritet i dessa svåra tider. Uppropet är undertecknat av 42 nationella beslutsfattare från 25 europeiska länder. I uppropet konstaterar beslutsfattarna att världen aldrig varit så väl rustad för en global pandemi som just nu med tanke på alla starka internationella nätverk och institutioner så som Världshälsoorganisationen (WHO).

SDP:n Kymäläinen: Vihdoinkin kotihoidon pysäköintiä yhdenmukaistetaan1.4.2020 17:44:00 EESTTiedote

Liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sd.) toteaa tyytyväisenä valiokunnan saaneen valmiiksi mietintönsä kotihoidon työntekijöiden pysäköinnin helpottamiseksi. Liikenne- ja viestintävaliokunta on peräänkuuluttanut jo vuosia valtakunnallisen sääntelyn tarpeellisuutta kotihoidon työntekijöiden pysäköintiin. - Tämän esityksen myötä kunnille syntyy yhtäläinen mahdollisuus kotihoidon pysäköintiongelmien vähentämiseen ja vastaavasti näiden palvelujen tehostamiseen. Valiokunnan mietintö etenee eduskunnan käsittelyyn, ja sen sisältämän lainsäädännön on tarkoitus tulla voimaan 1.6.2020, Kymäläinen kertoo. - Kotiin vietävien palveluiden helpottamisen eteen on tehtävä kaikki mahdollinen, sillä tulevaisuudessa kotihoidon ja vastaavien palvelujen tarve lisääntyy väestön ikääntymisen myötä. Kentältä kuuluneen viestin mukaan varsinkin suurissa kaupungeissa pysäköintipaikkojen löytämisen vaikeus on vähentänyt merkittävästi asiakaskäynteihin käytössä olevaa aikaa. Viesti on n

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme