Raittiuden Ystävät ry

Selge peaga suvele vastu! Erandlikes oludes tõuseb tervislike eluviiside olulisus

Jaa

Kampaania "Selge peaga suvele vastu" partnerid kutsuvad täiskasvanud elanikke hoolit-sema laste ja noorte eest, et tagada neile tervislikud ja ohutud elutingimused. Samal ajal pakuvad partnerid praeguses eriolukorras abi kõigile tervishoiu-, noorsoo- ja sotsiaaltöös osalejatele, samuti politseile ja päästeteenistustele.

COVID19-pandeemia sunnib meid maailma vaatama teiste silmadega. Olukord rõhutab ka tervise ja heaolu väärtust. Parim lähtepunkt on pikaajalise tervise säilitamine ja nõuetekohane kaitse kõigi haiguste eest. Tervist kahjustavate ainete kuritarvitamine halvendab olukorda ja on seetõttu alati oluline haiguste tekke põhjus.

Isoleerimise olukorras ja kodus veedetud nädalatega on alkoholi müüginumbrid Soomes kasvanud. Olukord on murettekitav ka lastele ja noortele. Rohkem kui kunagi varem vajavad meie noored tervise säilitamiseks oma vanematelt vastutustundlikku eeskuju. Noorte praegusel ajal muutunud õppe- ja hobiolud peavad olema tagatud vanemate julgustamise ja empaatiavõimega.

Sel aastal julgustavad kampaanias „Selge peaga suvele vastu” noored üksteist veetma narkootikumidevaba vaba aega ja suve. Nad jagavad oma videotega ootusi ja lootusi suvele. Epideemia katkestamiseks ja vaimse vastupidavuse säilitamiseks on vaja uusi ja arusaadavaid suhtlemisviise. Noorte tehtud kampaaniavideod näitavad töökust, huumorit ja visadust erandlike asjaolude keskel. Nende üksteise julgustamine ja toetus on tugev.

Nüüd on eriti terav mure tõrjutuse ja uimastitarbimise ohus olevate noorte pärast. Noorte islandlaste suhtumise muutumine alkoholi ja teistesse narkootikumidesse kasvas 20 aasta jooksul „Islandi imeks“. Nüüd on aeg teha Soome ime ja toetada meie maa noori püsivalt tervisliku ja narkootikumidevaba tuleviku nimel. Edu algab iga lapse ja noore heaolu tagamisest ning sellest, et tuvastame ja aitame noori, kes vajavad abi uimastite tarvitamise kontekstis. Samuti tuleb sihikindlalt võidelda ebaseadusliku uimastimüügi ja vahendamisega. Need eesmärgid on siduvad igale täiskasvanule. Keegi ei tohiks jääda üksi! Innustus elada uimastitevaba elu on parim sissejuhatus tervislikku tulevikku.

Tervisliku ja turvalise suve veetmine on kõige julgustavam tasu pärast pikka koolitööd. Noorte tervislik suvi peab olema meie ühine eesmärk. Seetõttu peavad kõik hariduse eest vastutavad täiskasvanud noori selles aitama ja toetama. Meie riigi tulevik on laste ja noorte tervis!

Selge peaga suvele vastu kampaaniat korraldatakse Soomes 18. korda. Kampaania partneriteks on lisaks Raittiuden Ystävät ry-le Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Erkki Poikosen säätiö, ETRA-liitto, Hem och skola rf, Koulutus Elämään säätiö, KRAN rf, Lastensuojelun Keskusliitto, Myllyhoito, Nuori kirkko ry, Nuorisokasvatussäätiö, Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik rf, Pelastakaa Lapset ry, Sininauhaliitto, Sinuli, Suomen ASH, Suomen Punainen Risti, Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry, Suomen Valkonauhaliitto ja Eesti Karskusliit.

Selge peaga suvele vastu kampaania osalejad õnnitlevad kooli lõpetajaid ja suvepuhkuse algust tähistavaid noori ning soovivad kõigile tervist ja heaolu.

Tähistage ilma meelemürkideta!

Yhteyshenkilöt

Lauri Beekmann
Eesti Karskusliidu esimees
lauri@ave.ee
www.ave.ee

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Raittiuden Ystävät ry
Annankatu 29 A 4b
00100 Helsinki

040 455 4355http://www.raittiudenystavat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Raittiuden Ystävät ry

Nykter – Solklart! Viktigt med sunda levnadsvanor under undantagsförhållandena11.5.2020 09:00:00 EESTTiedote

Alla aktörer som står bakom kampanjen Nykter – Solklart! uppmanar den vuxna befolkning-en i vårt land att tillsammans ta hand om våra barn och unga och säkerställa att de får leva i en sund och trygg miljö. Samtidigt ger aktörerna sitt stöd till alla som är verksamma inom hälso- och sjukvården, ungdoms- och socialarbetet och polis- och räddningsväsendet i den rådande undantagssituationen.

Kampanjen En nykter jul för barnens skull 2019: När föräldrarna använder rusmedel ökar risken för kränkande behandling av barnet2.12.2019 09:51:49 EETTiedote

När föräldrar använder mycket rusmedel, oftast alkohol, äventyras barnet balanserade uppväxt och utveckling. Rusmedel stjäl föräldrarnas uppmärksamhet från vården av barnet och påverkar negativt den tidiga växelverkan och anknytningen mellan föräldrarna och barnet. I värsta fall leder användningen av rusmedel till fysiskt och psykiskt våld, vilket allvarligt skadar barnets utveckling och ökar risken för att barnet utvecklar våldsamma och självdestruktiva drag.

Anna lapselle raitis joulu -kampanja 2019: Vanhempien päihteidenkäyttö on riski lapsen kaltoinkohteluun2.12.2019 09:51:49 EETTiedote

Lapsen tasapainoinen kasvu ja kehitys vaarantuvat vanhempien runsaan päihteidenkäytön, useimmiten alkoholin vuoksi. Päihteet vievät huomion hoivalta, varhaiselta vuorovaikutukselta ja kiintymyksen kehittymiseltä. Pahimmillaan päihteidenkäyttö johtaa fyysiseen ja henkiseen väkivaltaan, mikä aiheuttaa vakavaa haittaa lapsen kehitykselle ja lisää riskiä lapsen väkivaltaisuuteen ja itsetuhoisuuteen.

Nykter - solklart! Se unga som har missbruksproblem och hjälp dem13.5.2019 14:02:38 EESTTiedote

Användningen av berusningsmedel bland unga i Finland fortsätter att förändras. I fjol publicerade Institutet för hälsa och välfärd THL rapporten Näin Suomi juo (Så här dricker Finland). Rapporten konstaterar att alkoholbruket och berusningsdrickandet minskat bland minderåriga unga under hela 2000-talet och även bland unga vuxna sedan 2008. Unga upplever inte längre att alkoholbruk skapar sammanhållning mellan kompisarna på samma sätt som tidigare generationer. Även tobaksrökningen har minskat betydligt bland unga. De unga gör alltså bra ifrån sig på det här området.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme