Helsingin yliopisto

Selkeä puhemalli tukee kielen oppimista sisäkorvaistutetta käytävällä lapsella

Jaa

Hidastus, korostus ja avainsanojen painotus auttavat sisäkorvaistutteen saaneiden lasten puheenkehitystä, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa. Myös vanhempien osallistuminen puheterapiaan on tärkeää.

– Puheenkehityksen tukemiseksi on tärkeää tarjota lapsille selkeä puhemalli. Siinä auttavat esimerkiksi puheen hidastaminen, sävelkulun korostaminen ja avainsanojen painottaminen, sanoo Riitta Ronkainen, joka tutki tuoreessa logopedian alan väitöskirjassaan vuorovaikutusta vaikea-asteisesti kuulovammaisten, sisäkorvaistutetta käyttävien lasten puheterapiassa.

Sisäkorvaistute on sähköinen, ihon alle asennettava kuulokoje, joka ei tee käyttäjästään normaalikuuloista, mutta mahdollistaa ääniaistimukset ja kommunikoinnin puhekielellä kuulonvaraisesti.

Ronkaisen tutkimusaineisto koostuu seitsemän sisäkorvaistutetta käyttävän lapsen puheterapiasta kootuista videonauhoituksista, joiden yhteiskesto on noin 36 tuntia. Erilaisista leikki- ja tehtävätilanteista koostuvan puheterapian tavoitteena on kuuntelutaitojen ja puhekielen kehittyminen.

– Tutkimuksessa tarkastelin keskustelunanalyysin keinoin, miten puheterapeutti tukee puhekielen kehitystä, ja millaisilla ammatillisilla käytänteillä puheterapian tavoitteet pyritään saavuttamaan, Ronkainen kertoo.

Tutkimuksen havainnot osoittivat, että puheterapeutti tukee systemaattisesti ja tavoitteellisesti lasten kuuntelutaitojen ja puhekielen kehitystä puheen avainsanojen korostamisen ja runsaan toiston lisäksi eleiden, viittomien ja kehon liikkeiden avulla.

Osassa tilanteista olivat mukana myös lasten vanhemmat.

– Tärkeä havainto oli myös se, että puheterapiaan osallistuessaan lapsen vanhemmat voivat oppia puheterapeutin mallin ja ohjauksen avulla lapsen kieltä kehittäviä käytänteitä, Ronkainen sanoo

FM Riitta Ronkainen väittelee 16.6.2017 kello 12 Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Promoting the spoken language learning of children with cochlear implants – A conversation analytic study on speech and language therapy interaction". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Biomedicum 1, luentosali 2, Haartmaninkatu 8.

Väitöskirja on myös elektroninen julkaisu ja luettavissa E-thesis -palvelussa.

Väittelijän yhteystiedot: Riitta Ronkainen, rjronkainen@gmail.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 33
00014 Helsinki

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto osallistuu globaalien kestävyysongelmien ratkaisemiseen perustamalla Kestävyystieteen instituutin17.1.2018 10:10Tiedote

Ilmastonmuutos, köyhyys, kaupungistuminen ja luonnon monimuotoisuuden ehtyminen ovat aikamme akuutteja kestävyysongelmia, joiden ratkaiseminen vaatii ratkaisuhakuista ja tieteidenvälistä tutkimusta. Kestävyystieteen instituutti (HELSUS) vastaa haasteeseen palkkaamalla kymmenen uutta professoria ja yhdistämällä lähes 200 tutkijaa kuudesta eri tiedekunnasta.

Sormenjälkitutkimusten laatu ja asiantuntijuus tärkeä osa rikostutkinnan luotettavia tuloksia15.1.2018 09:09Tiedote

Asiantuntijapalveluiden tuottamiseen käytettävien eri tietojärjestelmien ja tutkimusprosessien digitalisointi, standardit ja laatujärjestelmät, alati kasvava tieteellisten tutkimusten ja niiden tuottamien tulosten soveltamispaineet sekä myös maailmanlaajuinen verkostoituminen ja tietojen vaihtoon liittyvät haasteet tuottavat jatkuvasti uusia osaamisvaatimuksia ja palveluita eri asiantuntija-aloille. Haasteet koskettavat myös Keskusrikospoliisin Rikosteknistä laboratoriota ja siellä työskenteleviä sormenjälkiasiantuntijoita. Rikostekninen laboratorio on jo vuosia kehittänyt toimintaansa kohti yhtenäisiä ja läpinäkyviä toimintamalleja, kriteereitä ja työprosesseja sekä osaamisen pätevyysvaatimuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme