Väestörekisterikeskus

Selkokartat käyttöön Suomi.fissä

Jaa

Näkökyvyn puutteet huomioitiin kartan suunnittelussa, kun Suomi.fi:hin tehtiin uusi Selkokartta.

Selkokartoissa ei ole kyse näkövammaisten käyttämistä 3D-kohokartoista, vaan uusi kartta on verkkoympäristössä avuksi heikkonäköisille ja niille, joiden kognitiiviset kyvyt ovat alentuneet.

”Selkokieli on tarkoin määritettyä, joten otimme sen lähtökohdaksi ja peilasimme siihen, millaista selkokartografia voisi olla. Meidän tutkijoiden näkökulmasta selkokartografian periaatteiden formalisoinnilla voisi olla myös maailmanlaajuista kysyntää”, kertoo tutkimuspäällikkö Juha Oksanen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

”Tavoitteenamme oli tehdä yksinkertainen, selkeä ja hyvin luettava taustakartta, joka toimii myös opaskarttana”, sanoo karttaa tehnyt Paikkatietokeskuksen tutkija Christian Koski. ”Näkövammaisilta saadun testipalautteen perusteella lisäsimme esimerkiksi valkoiset laatikot tekstien taustalle”, Koski jatkaa.

Suomi.fi:ssä aiemmin käytetystä Maanmittauslaitoksen taustakartasta uusi Selkokartta eroaa yksinkertaisuudessaan.

”Selkokartan helppous näkyy kartan visuaalisessa ilmeessä, mutta yhtä oleellista on, että tietoa on karsittu eli esimerkiksi nimistön esityshierarkiaa on yksinkertaistettu, jotta tekstit, tiet ja rakennukset erottuvat selkeästi”, Christian Koski toteaa.

Julkishallinnon palvelupisteet selkokartalla

Maanmittauslaitos ja Väestörekisterikeskus ovat toteuttaneet selkokartan osana Kansallista palveluarkkitehtuuriohjelmaa. Kartta on keskeinen osa juuri uudistettua Suomi.fi-verkkopalvelua.

”Meille Väestörekisterikeskuksessa oli äärimmäisen tärkeää varmistaa, että kaikki Suomi.fi-palvelun osat ovat saavutettavia, karttapalvelu mukaan lukien. Käytämme tällä hetkellä karttapalvelua muun muassa Suomi.fi-verkkopalvelussa kaikkien julkisen hallinnon palvelupisteiden sijaintitietojen esittämiseen ja reititykseen, mutta jatkossa sen merkitys kasvaa entisestään”, kertoo hankepäällikkö Jani Ruuskanen.

Selkokartta on käytössä myös Suomi.fi-kartoissa. Suomi.fi-kartat tarjoaa julkishallinnolle keskitetyn palvelun karttojen ja paikkatietojen hyödyntämiseen. Määritellyn karttakäyttöliittymän voi upottaa verkkosivuille tai sitä voi hyödyntää asiointipalvelun karttakomponenttina. Ensisijaiseksi kartaksi palvelussa tarjotaan selkokarttaa, mutta halutessaan palvelun tuottaja tai sivuilla kävijä voi valita käyttöönsä myös muun taustakartan.

”Selkokartat hyödyttävät laajasti yhteiskuntaa, koska Suomi.fi-karttojen avulla kaikkien julkisen hallinnon organisaatioiden on nyt helpompaa varmistaa paikkatiedon esittäminen mahdollisimman saavutettavalla tavalla. Tuleva saavutettavuusdirektiivi ja kansallinen lainsäädäntö tulevat tätä myös edellyttämään”, kertoo Ruuskanen, joka on mukana saavutettavuusdirektiivin toimeenpanossa.

Suomi.fi:n lisäksi Selkokartta on lisätty myös Maanmittauslaitoksen Karttapaikalle, Paikkatietoikkunaan ja Karttakuvapalveluun.

Kuva:

Suomi.fi:ssä voit hakea Selkokartalla nopeimman reitin esimerkiksi Norpanhovin päiväkotiin Mikkelissä. Kuva: Ilari Räsänen / Maanmittauslaitos

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maanmittauslaitos, Tutkimuspäällikkö Juha Oksanen, 040 831 4092, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Väestörekisterikeskus, Hankepäällikkö Jani Ruuskanen, 046 920 6231, etunimi.sukunimi@vrk.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Väestörekisterikeskus
Väestörekisterikeskus
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

0295 535 001http://www.vrk.fi

Väestörekisterikeskus toteuttaa yhdessä valtiovarainministeriön kanssa kansallista palveluarkkitehtuuria. Viraston tehtävänä on edistää digitaalista yhteiskuntaa tuottamalla ja kehittämällä sähköisen asioinnin tukipalveluja kansalaisten ja julkisen hallinnon käyttöön. Lisäksi Väestörekisterikeskus on yhdessä maistraattien kanssa väestötietojärjestelmän rekisterinpitäjä. Virasto ylläpitää ja kehittää väestötietojärjestelmää, sen tietoja ja tietojen laatua sekä varmennettua sähköistä asiointia. Väestörekisterikeskus tarjoaa väestötietojärjestelmän tietopalveluja ja varmennepalveluja sekä hoitaa vaalitehtäviä. www.vrk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Väestörekisterikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme