Energiavirasto

Sellu ja biopolttoaineet pitävät uusiutuvan energian käytön tavoiteuralla

Jaa
”Suomen vuodelle 2020 asetettu EU:n uusiutuvan energian direktiivin mukainen 38 prosentin saavutetaan, vaikka tuulivoimatuotanto ja metsähakkeella tuotetun sähkön määrä ei ole lisääntynyt odotetusti. Niiden osuus uusiutuvan energian kokonaistavoitteesta on kuitenkin vain noin kymmenesosa”, arvioi johtaja Pekka Ripatti Energiaviraston uusiutuvan energian ajankohtaispäivillä.

Metsähakkeen kokonaiskäytön ja liikenteen biopolttoaineiden käytön kehitys on ollut tavoitteen mukaisella kasvu-uralla. Selluteollisuuden sivutuotteena syntyvän energian arvioidaan kasvavan odotettua suuremmaksi metsäteollisuuden kaavailemien uusinvestointien myötä

Suomessa tuotettiin uusiutuvilla energialähteillä noin 35 prosenttia (117 terawattituntia) energian loppukulutuksesta vuonna 2013 ja liikennepolttoaineiden bio-osuus oli noin 10 prosenttia, kun jakeluvelvoitteen mukainen osuus vuosille 2011–2014 oli 6,5 prosenttia. Vuoteen 2012 verrattuna uusiutuvan energian käyttö laski hieman. Tämä johtui ennen kaikkea vesivoimalla tuotetun sähkön määrän vähenemisestä. Leudon talven vuoksi myös pientalojen lämmityksen puunkäyttö väheni.

Ennakkotietojen perusteella arvioituna uusiutuvan energian osuus energian loppukulutuksesta oli viime vuonna hieman suurempi kuin vuonna 2013. Vuoden 2005 jälkeen uusiutuvien energialähteiden käyttö on lisääntynyt yli 30 prosenttia.

Metsähakkeen käyttöä ja tuulivoimaa sähköntuotannossa tuetaan syöttötariffijärjestelmällä. Tavoitteena on, että vuonna 2020 metsähakkeella tuotetaan 5,3 ja tuulivoimalla 6 terawattituntia sähköä. Vuonna 2013 syöttötariffijärjestelmän laitokset tuottivat sähköä metsähakkeella 2,3 ja tuulivoimalla 0,8 terawattituntia.

Energiaviraston hallinnoima syöttötariffijärjestelmä tuli tukitasoineen voimaan maaliskuussa 2011. Sen jälkeen järjestelmään on hyväksytty 106 voimalaitosta, joista metsähakevoimaloita on 50 ja tuulivoimaloita 53 nimellisteholtaan 711 MVA. Metsähakevoimaloilla ei ole kiintiötä, mutta tuulivoimaloita järjestelmään voidaan hyväksyä nimellisteholtaan yhteensä 2 500 MVA.

Viime vuonna sähkön syöttötariffitukia maksettiin 82 miljoonaa euroa, josta 30 metsähakevoimaloille ja 52 miljoonaa euroa tuulivoimalaitoksille. Suomen nykyinen syöttötariffijärjestelmä tukitasoineen on EU:n hyväksynnän mukaisesti voimassa huhtikuuhun 2021 saakka. Tukea voimaloille maksetaan 12 vuotta järjestelmään hyväksymisen jälkeen.  

Metsähakkeella tuotetun sähkön tuki määräytyy päästöoikeuden markkinahinnan ja turpeen veron perusteella. Viime vuonna tuki oli 13,13 euroa megawattituntia kohden. Jos päästöoikeuden markkinahinta pysyy tänäkin vuonna alle 10 eurossa hiilidioksiditonnia kohden, niin turpeen veron alentamispäätöksen vuoksi metsähakkeen tuki on tänä vuonna 15,9 euroa megawattituntia kohden. Tuulivoimalaitoksille maksettavan tuki on takuuhinnan ja sähkön markkinahinnan erotus. Takuuhinta on 83,5 euroa megawattituntia kohden, josta poikkeuksena maksetaan korotettua takuuhintaa (105,3 €/MWh) tämän vuoden loppuun saakka.

Lisätietoja: Johtaja Pekka Ripatti, puh. 029 5050 075, pekka.ripatti(at)energiavirasto.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Energiavirasto
Energiavirasto
Lintulahdenkuja 4
00530 HELSINKI

029 5050 000http://www.energiavirasto.fi

Energiavirasto toimeenpanee suomalaista ja eurooppalaista energia- ja ilmastopolitiikkaa. Tehtävämme toteutamme valvomalla ja edistämällä energiamarkkinoiden toimintaa ja ilmastotavoitteiden toteutumista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Energiavirasto

Päästöoikeuden hinnannousu ohjaa uusiutuvan energian edistämistä22.1.2019 08:00:00 EET | Tiedote

Sähkön ja päästöoikeuksien hinnannousun taustalla vaikuttaa monien muiden tekijöiden ohella EU:n ja Suomen ilmastopolitiikka. Hinnannousun seurauksena uusiutuvan energian syöttötariffien tukitasot ovat romahtaneet. Syöttötariffijärjestelmään ei enää hyväksytä uusia voimaloita ja jatkossa tukien tulee perustua kilpailuun. Energiavirasto käsittelee parhaillaan uusiutuvan energian tarjouskilpailun tarjouksia.

Energiavirasto hakee energianeuvojia maakuntiin11.1.2019 14:47:19 EET | Tiedote

Mediatiedote 11.1.2019. Energiavirasto hakee alueellisen energianeuvonnan toteuttajia maakuntiin. Alueellisen energianeuvonnan tavoitteena on antaa puolueetonta tietoa energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämiseen. Energianeuvonnalla pyritään sekä laajentamaan tietoutta energiatehokkuuden ja uusiutuvan energian lisäämisen keinoista että tuomaan energianeuvontaa helposti kohderyhmien - kuluttajien, kuntien ja pk-yrityksien - saataville kussakin maakunnassa.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye