Perhehoitoliitto ry

Selvitys: sijaisperheiden sisarussuhteiden tukemiseen liittyviä tarpeita ei tunnisteta

Jaa

Lastensuojelun ammattilaiset eivät tunnista sijaisperheiden sisarussuhteiden tukemiseen liittyviä tarpeita. Tämä selvisi Perhehoitoliitto ry:n Meidän sakki -hankkeen toimeksiannosta toteutetussa selvityksessä, johon vastasi lähes 60 lastensuojelun perhehoidon ammattilaista eri puolilta Suomea. Selvityksen toteutti Innolink Oy.

Sisarussuhteilla on suuri merkitys perhehoidossa. Kuva: Sinikka Moilanen/Perhehoitoliitto ry
Sisarussuhteilla on suuri merkitys perhehoidossa. Kuva: Sinikka Moilanen/Perhehoitoliitto ry

Merkittävimmäksi sisarussuhteiden tukemiseen liittyväksi haasteeksi vastaajat nostivat sen, ettei organisaatioissa tunnisteta sisarussuhteiden tukemiseen liittyviä tarpeita tai tiedetä niistä. Työskentelyn keskiössä ovat sijoitetun lapsen erityistarpeet ja sijaisvanhempien tukeminen, kun taas sijaissisarusten tuki on sattumanvaraisempaa ja toteutuu pääsääntöisesti välillisesti, sijaisvanhempien kautta. Sijaisperheiden saamassa tuessa on kokonaisuudessaan suurta vaihtelua ja vastaajat kokivat lasten ja perheiden olevan siksi hyvinkin eriarvoisessa asemassa.

Hankkeen esittämät lasten asemaa parantavat ehdotukset saivat vastaajilta erittäin myönteisen vastaanoton. Esimerkiksi lähes kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, että kaikkien sijaisperheiden lasten tasa-arvon ja oikeuksien toteutumisen nostaminen keskiöön ja sijaisperheen vuorovaikutuksen tuki voitaisiin toteuttaa helposti tai pienin muutoksin. Haasteena on saada ammattilaiset kohtaamaan ja kuulemaan sijaisperheissä eläviä lapsia siten, että samassa perheessä elävien lasten keskinäinen eriarvoisuus vähenee.

Tule tiistaina 8.1. klo 9-10 kuulemaan, miten lasten aseman parantamiseksi tarpeellisia muutoksia käytännössä voitaisiin toteuttaa osoitteeseen Fredrikinkatu 61 a, 6 krs. Ystävällisesti ilmoita tulostasi etukäteen (hankepäällikkö Emilia Säleksen yhteystiedot löytyvät tiedotteen lopusta).

--

Meidän sakki (2018-2021) on Perhehoitoliitto ry:n hanke, joka nostaa esille sisarussuhteiden ja sijaissisarusten merkityksen perhehoidossa. Hankkeen päätavoite on sisarussuhteiden vahvistuminen pitkäaikaista perhehoitoa antavissa sijaisperheissä. Tavoitteena on myös tukea sijaisvanhempia sisarussuhteiden syventämisessä ja varmistaa, että myös sijaissisarukset saavat tukea perhehoidosta. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Helsingin perhehoito, Perhehoitoyksikkö Pihlaja, Pesäpuu ry, Pelastakaa Lapset ry ja Perhehoitokumppanit Suomessa Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sisarussuhteilla on suuri merkitys perhehoidossa. Kuva: Sinikka Moilanen/Perhehoitoliitto ry
Sisarussuhteilla on suuri merkitys perhehoidossa. Kuva: Sinikka Moilanen/Perhehoitoliitto ry
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Perhehoitoliitto ry
Perhehoitoliitto ry
Ilmarisenkatu 17 A
40100 JYVÄSKYLÄ

http://www.perhehoitoliitto.fi

Perhehoitoliitto ry on valtakunnallinen toimeksiantosuhteisen perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa ja tukee perhehoitajia, sijaisvanhempia ja perhehoidossa hoidettavia lapsia ja aikuisia. Perhehoitoliitto ry on perustettu vuonna 1983. Perhehoitoliittoon kuuluu 21 perhehoitajien ja sijaisvanhempien alueellista jäsenyhdistystä, joissa on noin 4100 jäsentä.

Perhehoitoliitto kuuluu Monimuotoiset perheet -verkostoon, www.monimuotoisetperheet.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry

Perhehoitoliiton liittokokous: Perhehoitajan sosiaaliturvaa parannettava29.4.2019 10:57:57 EESTTiedote

Perhehoitajan aseman ja erityisesti perhehoitajan sosiaaliturvan parantaminen jäivät perhehoitolakia uudistettaessa pahasti kesken. Lauantaina 27.4.2019 Jyväskylässä kokoontunut Perhehoitoliiton liittokokous vaatiikin uudelta hallitukselta toimia perhehoitajan aseman parantamiseksi. Jotta perhehoito ja sen lisääminen maassamme on mahdollista, on perhehoidon toimintaedellytysten oltava kunnossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme