Senaatintorin kesäterassille ei saatu toteuttajaa

Jaa
Senaatintorin kesäterassihankkeelle ei onnistuttu löytämään operaattoria eli toteuttajaa, joka olisi ottanut kokonaisvastuun kesäterassitoiminnasta ajalle 2023–2026. Helsingin Kaupunkitilat Oy:n toteuttama operaattorihaku tuotti vain yhden, ehdollisen hakemuksen, eivätkä neuvottelut operaattoriehdokkaan kanssa johtaneet sopimukseen. Tilanteeseen vaikuttivat muun muassa kustannusten yleinen nousu, ravintola-alan työvoimapula sekä kulttuurihistoriallisesti merkittävän alueen terassitoimintaan liittyvät laatukriteerit.
Helsingin kesäinen keskusta tarjoaa aurinkoisia terassipaikkoja, vaikkei suurterassia tänä vuonna tulekaan. Kuva: Jussi Hellsten, Helsingin Kaupunkitilat Oy
Helsingin kesäinen keskusta tarjoaa aurinkoisia terassipaikkoja, vaikkei suurterassia tänä vuonna tulekaan. Kuva: Jussi Hellsten, Helsingin Kaupunkitilat Oy

– Perusteellisista neuvotteluista huolimatta toimivaa vastuiden, kustannusten ja riskien jakautumisen mallia ei onnistuttu Senaatintorin kesäterassille löytämään, kertoo Helsingin Kaupunkitilat Oy:n toimitusjohtaja Peggy Bauer.

Operaattorihaku toteutettiin hankintalain mukaisena kilpailutuksena tammi-helmikuussa. Operaattorille tarjottiin aiemmista vuosista poiketen ensimmäistä kertaa mahdollisuus useamman vuoden sopimukseen, jotta investoinneista olisi tullut kannattavampia ja konseptin kehittämiselle olisi ollut aikaa.  

Bauer arvioi, että vähäisen kiinnostuksen taustalla oli se, että yrittäjät kokevat toriympäristön haastavaksi, sillä alueen vuokrataso sekä vesien, viemäröintien, sähköjen, vessojen yms. perusinfran puute nostavat lähtökohtaiset tuotantokustannukset korkealle.

– Laatukriteerit ovat tällaisissa hankkeissa korkealla, kun puhutaan kulttuurihistoriallisesti hyvin merkittävässä kohteesta. Lisäksi koronavuodet näkyvät edelleen yritysten riskinsietokyvyssä. Myös kustannusten yleinen nousu ja työvoimapula vaikuttavat vahvasti ravintola- ja tapahtuma-alaan, Bauer summaa.

Helsingin Kaupunkitilat Oy on aiemmin tuottanut kesäterassin Senaatintorille vuonna 2020 ja Kasarmitorille vuonna 2021. Senaatintorin ja Kasarmitorin terassit olivat kuitenkin korona-ajan poikkeustekoja ja siksi kaupungilla oli niissä vahva veto- ja tukirooli. Tahtotilana on ollut siirtää suurterassin konsepti enemmän yrittäjävetoiseksi, mutta operaattorin haku epäonnistui nyt jo toistamiseen.

– Pettymys on tietysti suuri, niin meille kuin monille kaupunkilaisillekin. Helsinkiläisen ruokakulttuurin näyteikkunana ja keskustan elävöittäjänä suurterassilla olisi ollut tärkeä rooli. Onneksi Helsingissä on joka tapauksessa paljon viihtyisiä, persoonallisia terasseja, joilla voi nauttia aurinkoisista kesäpäivistä hyvän ruoan ja juoman äärellä, toteaa Bauer.

Helsingin kaupunki arvioi nyt uudestaan Senaatintorin edellytyksiä terassikäyttöön tulevina vuosina. Tavoitteena on saada aikaan ratkaisuja, jotka edistävät Helsingin keskustan elinvoimaa ja luovat viihtyisää kaupunkia.

Senaatintoria ja sen ympäristöä elävöittävät kesällä terassin peruuntumisesta huolimatta monet tapahtumat. Päätapahtumina alueella ovat muun muassa Sambakarnevaalit kesäkuussa, Pride-tapahtuma heinäkuun alussa sekä Helsinki Midnight Run -juoksutapahtuma 9. syyskuuta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Peggy Bauer
Toimitusjohtaja
Helsingin Kaupunkitilat Oy
0408283140
peggy.bauer@kaupunkitilat.fi

Kuvat

Helsingin kesäinen keskusta tarjoaa aurinkoisia terassipaikkoja, vaikkei suurterassia tänä vuonna tulekaan. Kuva: Jussi Hellsten, Helsingin Kaupunkitilat Oy
Helsingin kesäinen keskusta tarjoaa aurinkoisia terassipaikkoja, vaikkei suurterassia tänä vuonna tulekaan. Kuva: Jussi Hellsten, Helsingin Kaupunkitilat Oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Kaupunkitilat OyHelsingin Kaupunkitilat Oy (ent. Helsingin Leijona Oy ja Tukkutori) on Helsingin kaupungin kokonaan omistama yhtiö, jonka toimialana on vuokraamiensa tilojen ja alueiden kehittäminen. Yhtiön tehtävänä on kasvattaa Helsingin profiilia vetovoimaisemmaksi ja kilpailukykyisemmäksi kaupungiksi kehittämällä mm. Helsingin kaupunki- ja ruokakulttuuria ja tori- ja kauppahallitoimintaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Kaupunkitilat Oy

Suurterassi tekee paluuta Senaatintorille – haussa monivuotinen operaattorikumppani18.1.2023 17:00:00 EET | Tiedote

Senaatintorin suurterassin paluu on hyvässä myötätuulessa. Helsingin Kaupunkitilat Oy ja Helsingin kaupunki ovat tehneet Senaatintorista monivuotisen aluevuokrasopimuksen, jonka turvin alueen infraa ja tapahtumallisuutta voidaan ryhtyä kehittämään pitkäjänteisesti. Nyt Kaupunkitilat hakee hankkeelle monivuotista kumppania operoimaan kesäterassitoimintaa ja kehittämään kaupungin ruokakulttuuria yhdessä yhtiön kanssa.

Tilanvaltaajat-kokeilu on tuonut uudenlaista vilinää Torikortteleihin8.12.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Jo lähes vuoden jatkunut Tilanvaltaajat-kokeilu on ollut menestys Torikortteleissa. Valtaajat ovat tuoneet kukin vuorollaan kortteleihin uudenlaista vilinää, ja vastavuoroisesti saaneet itse kokeilla kivijalassa erilaisia luoviakin liiketoiminnan muotoja. Joulukuussa Tilanvaltauksia on peräti kaksi: Taiteilijapariskunta Meeri Koutaniemen ja Sami Yaffan Koutaffa Pop up Art Shop, sekä Torikortteleiden toimijoiden oma joulukauppa ja talviterassi, Orange Market.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme