Gummerus

Sensei viitoitti Minna Eväsojan tien tiedon vuorelle – Tarinallinen tietokirja piirtää kuvan arvoituksellisesta mutta inhimillisestä japanilaisesta opettajasta

Jaa
Minna Eväsoja asui vuosia Japanissa opiskellen taiteentutkimusta yliopistossa ja teetaidetta Urasenken vanhassa teekoulussa. Kirjassaan Sensei – Oppilaana Kiotossa (Gummerus) hän kertoo opettajastaan ja kuvaa, miten poikkeuksellisen vahva side kunnianarvoisan taiteentutkijan ja hänen ensimmäisen ja ainoan länsimaisen oppilaansa välille vuosikymmenten aikana muodostui. Samalla lukija saa kiehtovan perehdytyksen vanhaan japanilaiseen maalaustaiteeseen, nō-teatteriin, teetaiteeseen ja puutarhojen salattuihin merkityksiin.
Minna Eväsoja (kuva Marek Sabogal)
Minna Eväsoja (kuva Marek Sabogal)

Meillä on tapana kysyä, mistä yliopistosta olet valmistunut, kun taas Japanissa kysytään, kenen ohjauksessa olet opiskellut. He kysyvät henkilöä, me kysymme rakennusta. 

Kun Minna Eväsoja aloitti väitöskirjatyönsä wabista – karun kauneuden ilmenemismuodoista – hänelle nimettiin Sensei, opettaja. ”Kioton vuosien aikana opin, että opettajan valinta on oppimisprosessin kannalta ratkaisevin hetki. Sensein valinnassa ei kannata erehtyä, sillä se määrittelee tulevaisuuden”, hän toteaa. 

Sensei on ollut minulle mentori, rinnallakulkija nuoren tutkijan alkutaipaleella sekä ovien ja urien avaaja. Sensei on tukenut niin arjen huolissa kuin tiedeyhteisön kiemuroissa. Sensei on ollut arjen tuki ja turva, joka lainaa rahaa, kun stipendi on myöhässä, ehdottaa sopivia kirjoja antikvariaatin katalogista ja vie mukanaan seminaareihin ja taidenäyttelyihin, esittelee kollegoilleen, nostaa, kannattelee ja auttaa eteenpäin. Sensein kanssa juhlistetaan niin uuden vuoden ensimmäistä seminaaria, keskikesän kuumuutta kuin syksyn lehtien ruskaa, ja vuodenvaihteen kiireessäkin muistellaan yhdessä kulunutta vuotta. Vasta aivan viimeiseksi Sensei on yliopiston virkamies. 

Ihmisenä, isänä ja aviomiehenä Sensei on jäänyt Eväsojalle vieraaksi, vaikka hän vierailikin säännöllisesti opettajansa kotona tutkijaseminaarissa ja yksityisoppilaana ja piti yhteyttä kirjein, postikortein ja faksein Suomeen muutettuaan. Vuosien varrella paljastuneista yksityiskohdista Eväsoja punoo kudelman miehestä, joka edustaa katoavaa maailmaa. Sensei tuli vaatimattomista oloista, asui opiskeluaikanaan temppelissä ja liikkui polkupyörällä. Hän teki pitkän uran professorina jääden eläkkeelle 85-vuotiaana. Hän ei ole opetellut käyttämään älypuhelinta eikä häntä löydy somesta. Ruokakaupassakin Sensei kävi ensimmäisen kerran vasta 85-vuotiaana vaimon sairastuttua. 

Minna Eväsoja on asunut vuosia Japanissa ja opiskellut Koben ja Takarazukan yliopistoissa sekä Urasenken perinteisessä teekoulussa. Hän toimi pitkään tutkijana akateemisessa maailmassa ennen siirtymistään terveydenhoitoalalle. Nykyisin hän toimii terveydenhoidon asiantuntijatehtävissä intohimonaan taiteen tuominen hoitoympäristöihin. Eväsoja on pidetty puhuja ja luennoitsija, joka on julkaissut useita kirjoja japanilaisesta estetiikasta ja taiteesta. Hän asuu perheineen Espoon Tapiolassa.  

Minna Eväsoja: Sensei – Oppilaana Kiotossa 
348 sivua 
Ilmestyy myös äänikirjana 22.5., lukija Minna Eväsoja 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja sekä haastattelu-, arvostelukappale- ja kuvapyynnöt:
Eeva Herrainsilta, viestintäpäällikkö, p. 040 514 6360, eeva.herrainsilta@gummerus.fi

Kuvat

Minna Eväsoja (kuva Marek Sabogal)
Minna Eväsoja (kuva Marek Sabogal)
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Gummerus
Gummerus
PL 1000 / Käenkuja 3 A
00501 HELSINKI

*010 6836 200http://www.gummerus.fi

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Yli puoli miljoonaa yliannostuskuolemaa – Kivun valtakunta on pysäyttävä tietokirja opioidikriisin salailluista syistä20.3.2023 09:49:33 EET | Tiedote

Vahvojen kipulääkkeiden yliannostukseen on Yhdysvalloissa kuollut 2000-luvulla yli puoli miljoonaa ihmistä. Kriisi alkoi, kun lääkemarkkinoille rynnisti OxyContin-niminen kipulääke. Kertovan tietokirjallisuuden mestari ja huipputoimittaja Patrick Radden Keefe kertoo uutuuskirjassaan Kivun valtakunta – Suku joka rikastui lääkeriippuvuudella (Gummerus), kuinka OxyContinin kehittänyt yritys Purdue Pharma ja sen omistava Sacklerien perhe on vältellyt vastuutaan kriisissä, terveysviranomaisten avustuksella.

Miesten syvimmät salaisuudet -suomennos ehdolla Mikael Agricola -palkinnon saajaksi15.3.2023 17:00:00 EET | Tiedote

Suomentajat Marja Luoma ja Sampsa Peltonen ovat ehdolla Mikael Agricola -palkinnon saajiksi Mohamed Mbougar Sarrin romaanin Miesten syvimmät salaisuudet (Gummerus) suomennoksesta. Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto (SKTL) ja Suomen Kirjasäätiö myöntävät palkinnon tunnustuksena edellisenä vuonna julkaistusta merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta.

Brittiläisen nykykirjallisuuden tärkeimpiin nimiin lukeutuva Tessa Hadley vierailee Helsinki Lit -festivaalilla toukokuussa – Vangitseva uutuusromaani kuvaa nelikymppisen naisen seksuaalista ja älyllistä heräämistä6.3.2023 11:36:08 EET | Tiedote

Palkitun brittikirjailijan Tessa Hadleyn ensimmäinen suomeksi ilmestyvä teos on 1960-luvun Lontooseen sijoittuva perhedraama Vapaa rakkaus (Gummerus). Herkkävireinen romaani tutkii pystyttämiämme kulisseja, rakkautta, seksuaalisuutta ja sitä, millaista on elää itselleen uskollisena. Elena Ferranten romaaneihin pohjaavan Loistava ystäväni -tv-sovituksen tehnyt tuotantoyhtiö työstää kirjasta tv-sarjaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme