HUS

Sepsiksen varhainen tunnistaminen vaikuttaa ennusteeseen

Jaa

Sunnuntaina 13. syyskuuta vietetään maailman sepsispäivää. Sepsis eli verenmyrkytys on vakava sairaustila, joka hoitamattomana johtaa kuolemaan. Oireiden varhaisella tunnistamisella ja nopealla hoitoon pääsyllä on suuri merkitys sairauden ennusteeseen.

Sepsiksen aiheuttaa infektio, tavallisimmin bakteeri-infektio. Maailmassa rekisteröitiin vuonna 2017 melkein 50 miljoonaa sepsistapausta ja 11 miljoonaa sepsiskuolemaa.

Vaikka lapset ja vanhukset ovat riskiryhmiä, kuka tahansa voi kuolla sepsikseen. Suomessa sepsiksen vuoksi hoidettujen potilaiden kuolleisuus on ollut tehohoidossa 15 % ja vuodeosastohoidossa 28 %. Vuoden sisällä tehohoidosta 59 % sepsikseen sairastunutta on hengissä.

Sepsis – huonosti tunnettu vakava sairaustila

Sepsiksen oireet vaihtelevat paljon. Infektio-oireiden lisäksi yleisimpiä oireita ovat horkkamainen kuume, erittäin huono ja sairas olo, tihentynyt hengitys, vähentynyt virtsaneritys sekä sekavuus. Joillakin potilailla oireet voivat olla varsin vähäisiäkin, erityisesti iäkkäillä ja henkilöillä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt.

Sepsis on kuolemaan johtava tila, joka voidaan pysäyttää tai jopa estää tunnistamalla riskipotilaat ja aloittamalla hoito ajoissa.

”Huolimatta sepsikseen liittyvästä korkeasta kuolleisuudesta, se on suhteellisen huonosti tunnettu sairaustila. Moni sepsiksestä selviytynyt on kertonut, kuinka terveydenhuollon ammattilaisten on ollut vaikeaa tunnistaa sepsis tai sen uhka”, kertoo anestesiologian ja tehohoitolääketieteen erikoislääkäri Johanna Hästbacka HUSista.

Maailman sepsispäivänä Meilahden tornisairaala ja Biomedicum valaistaan

HUS osallistuu Maailman sepsispäivään ja kampanjoi tietoisuuden lisäämiseksi sepsiksestä kansalaisten ja terveydenhuollon henkilökunnan keskuudessa. Sunnuntaina 13.9. Meilahden tornisairaala ja Biomedicumin julkisivut valaistaan pinkiksi, joka on Maailman sepsispäivän tunnusväri.

www.worldsepsisday.org

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Johanna Hästbacka
dosentti, anestesiologian- ja tehohoitolääketieteen erikoislääkäri, HUS
puh. 050 428 6701
johanna.hastbacka@hus.fi

Medialla on mahdollista haastatella sepsiksestä selvinnyttä henkilöä. Haastattelupyynnöt tiedottaja Laura Arholle laura.arho@hus.fi p. 040 653 5537 (to-pe klo 8–16)

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme