Suomen Setlementtiliitto ry

Setlementti Tampereen video nuorista kehitysvammaisista taiteentekijöistä festivaaliesitykseen Etelä-Koreassa

Jaa

Setlementti Tampere ry:n tuottama Kuva Rohkeudesta –lyhytdokumentti kertoo nuorista kehitysvammaisista taiteentekijöistä, jotka keskustelevat taiteesta ja ihmisoikeuksista. Videon tehtävänä on rohkaista erityisnuoria puhumaan oikeuksistaan ja ilmaisemaan itseään. Video kuvattiin tamperelaisen NEO-OmaPolun taidepajalla ja sen ensiesitys piti olla Youtubessa. Suunnitelmat muuttuivat, kun Etelä-Korean vanhin lyhytelokuvafestivaali Busan International Short Film Festival kiinnitti sen neljään näytökseen kahdessa eri esityssarjassa.

Dokumentissa nuoret työstävät puupiirrosgrafiikkaa Tampereen yliopistollisen sairaalan seinille. Jukka esittelee koevedosta teoksesta ”Kalle sienessä”, joka on Salvador Dalin innoittama.
Dokumentissa nuoret työstävät puupiirrosgrafiikkaa Tampereen yliopistollisen sairaalan seinille. Jukka esittelee koevedosta teoksesta ”Kalle sienessä”, joka on Salvador Dalin innoittama.

Setlementti Tampere ry:n viestintäsuunnittelija Leevi Ikonen kertoo, että festivaalihuomio lämmittää mieltä, muttei ole videon keskeisin tavoite.

- Kuva Rohkeudesta toimii sosiaalityön apuvälineenä. Videon tehtävänä on rohkaista erityisnuoria puhumaan oikeuksistaan ja ilmaisemaan itseään. He ovat meille se tärkein yleisö, sanoo Ikonen.

NEO-OmaPolun yksikönjohtajan, Valtteri Rantasen mukaan taide ja itseilmaisu edesauttavat tehokkaasti oikeusturvan toteutumista.

- Monesti ajatellaan, ettei kehitysvammainen ihminen voi ymmärtää omaa parastaan. Ihminen oppii uskomaan tähän ja hyväksikäytön riski kasvaa. Itseilmaisu opettaa rohkeutta ja itsenäistä päätöksentekoa.

NEO-OmaPolun taidepajanohjaaja Hannele Ala-Keskinen puoltaa Rantasen näkemystä.

- Moni ei ole koskaan päättänyt itse, syökö tummaa vai vaaleaa leipää. Siitä on edettävä pienin askelin. Värien valitseminen on monelle iso juttu, kuvailee Ala-Keskinen.

Ala-Keskisen mukaan taidepajan nuorista on hauskaa, että heidän ajatuksiaan kuunnellaan toisella mantereella asti.

- Sellainen auttaa uskomaan, että omilla mielipiteillä on merkitystä. Ihminen rohkaistuu todennäköisemmin puhumaan, kun on kerran tullut kuulluksi. Ei kukaan synny rohkeana.

Video on osa Oikeusministeriön rahoittamaa Setlementti Tampereen Hae Apua –kampanjaa, joka julkaistaan toukokuussa. Kampanjan tavoitteena on parantaa haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten oikeusturvaa.

Kuva Rohkeudesta -lyhytdokumentti

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valtteri Rantanen, NEO-OmaPolun yksikönjohtaja
valtteri.rantanen@setlementtitampere.fi

Leevi Ikonen, kampanjan viestintäsuunnittelija, videon ohjaaja
leevi.ikonen@setlementtitampere.fi

Jaana Kymäläinen, viestintäjohtaja, Suomen Setlementtiliitto
jaana.kymalainen@setlementti.fi, 0505772262

Kuvat

Dokumentissa nuoret työstävät puupiirrosgrafiikkaa Tampereen yliopistollisen sairaalan seinille. Jukka esittelee koevedosta teoksesta ”Kalle sienessä”, joka on Salvador Dalin innoittama.
Dokumentissa nuoret työstävät puupiirrosgrafiikkaa Tampereen yliopistollisen sairaalan seinille. Jukka esittelee koevedosta teoksesta ”Kalle sienessä”, joka on Salvador Dalin innoittama.
Lataa
Nooran ”Sudet sateenkaarella” esittää pelottavan asian humoristisessa valossa.
Nooran ”Sudet sateenkaarella” esittää pelottavan asian humoristisessa valossa.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Setlementtiliitto ry
Suomen Setlementtiliitto ry
Sturenkatu 11 A
00510 HELSINKI

010 837 5500http://www.setlementti.fi

Setlementti Tampere ry edistää ja tukee ihmisten hyvinvointia, yhdenvertaisuutta sekä osallisuutta yhteiskunnassa. Setlementti on läsnä ihmisten arjessa ja kutsuu heitä yhteiseen kanssakäymiseen. Setlementti Tampereen palveluksessa on noin 70 työntekijää. Heidän lisäkseen toiminnassa on mukana suuri joukko vapaaehtoisia sekä työllistettyjä, harjoittelijoita ja opiskelijoita. Setlementti Tampere on Suomen Setlementtiliiton jäsen ja sen toiminta perustuu kansainvälisen setlementtiliikkeen arvoihin. Setlementtityön arvot ovat rohkeus ja luottamus, paikallisuus ja yhteisöllisyys sekä yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus. www.setlementtitampere.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Setlementtiliitto ry

Kansainvälinen Setlementtiliitto: demokratian puolesta pitää taistella14.6.2018 13:12Tiedote

Kesäkuussa 2018 Helsingissä kokoontuivat setlementtityöntekijät ympäri maailman. Tarkoituksena oli tutkia kansalaisyhteiskunnan ja demokratian tilaa Kansainvälisen Setlementtiliiton konferenssissa, joka kantoi teemaa “Demokratia – onko se vaarassa?”. Kansainvälinen Setlementtiliitto (IFS) on maailmanlaajuinen verkosto, johon kuuluu 4000 järjestöä ja satojatuhansia aktiivisia kansalaisia, vapaaehtoisia, opiskelijoita ja ammattilaisia yli 30 maasta. IFS:n jäsenet ympäri maailman kohtaavat työssään ja arjessaan demokratiaan liittyviä ongelmia. Tästä syystä IFS:n hallitus laati konferenssissa julistuksen demokratian puolesta. Kansainvälisen Setlementtiliiton jäsenet ovat yhtä mieltä siitä, että demokratia on enemmän kuin menetelmä tai poliittinen edustus valtionhallinnossa. Demokratian visio perustuu ihmisoikeuksien ja monimuotoisuuden kunnioittamiseen ja uskoon kaikkien ihmisten arvoon maailmanlaajuisesti. Se on joukko arvoja, suuntausta ja käytänteitä, jotka voimauttavat ihmisiä ja paika

Me selviydyimme – sinäkin voit selviytyä23.5.2018 09:05Tiedote

100-vuotias Suomi on kahtiajakautunut. Arvomme ovat koventuneet. Puhutaan heikommasta aineksesta, halveksutaan syrjäytyneitä ja huudellaan omista kuplista. 100-vuotias Suomen Setlementtiliitto haluaa rakentaa luottamusta. Me luotamme ihmiseen, kuljemme rinnalla ja haluamme puhkaista jokaisen kuplan. Suomen Mestarit -kampanjassamme äänen saavat arjen selviytyjät, jotka eivät suostu asettumaan mihinkään lokeroon. Tutustu Mikkoon, Tiinaan ja seitsemään muuhun selviytyjään osoitteessa www.setlementti.fi/suomenmestarit

Suomen setlementtiliike vastustaa kaikenlaista sortoa ja rasismia17.5.2018 16:47Tiedote

Olemme saaneet lukea ja nähdä mediasta järkyttäviä tapahtumia, joissa romanitaustaiselta henkilöltä kielletään huoltoaseman kassapalvelut, koska hän on romani. Kun tämä tapaus sai julkisuutta, on vastaavia tapauksia tullut esille useita. Romanit joutuvat usein arjessaan kohtaamaan erottelua ja syrjintää. Yksittäiset romanit joutuvat kantamaan raskasta taakkaa harteillaan jonkun toisen tekemisistä tai tekemättä jättämisestä. Tällainen ihmisten erottelu ja profilointi ei sovi yhteiskuntaamme, tällaiselle toiminnalle emme saa antaa jalansijaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme