HUS

Seulonnan avulla kevyempää hoitoa paksunsuolensyöpään sairastuneille miehille

Jaa

Tuoreessa British Journal of Surgeryssä julkaistu suomalaistutkimus osoittaa, että paksusuolen syövän seulonnoista on hyötyä sairastuneille miespotilaille, vaikka seulonnat eivät vähentäneet kuolleisuutta väestötasolla.

Paksusuolisyöpäleikkaus Meilahden sairaalassa. Vatsaelinkirurgit Laura Koskenvuo (vas.) ja Ville Sallinen.
Paksusuolisyöpäleikkaus Meilahden sairaalassa. Vatsaelinkirurgit Laura Koskenvuo (vas.) ja Ville Sallinen.

Suomessa todetaan vuosittain noin 3000 uutta paksusuolen (umpisuolen, koolonin ja peräsuolen) syöpää, ja tautiin kuolee vuosittain noin 1200 potilasta. Vuosina 2004-2016 järjestettiin paksusuolen syövän kansallinen seulonta laajana terveydenhuoltotutkimuksena. Seulonta toteutettiin käyttämällä ulosteen piilevän veren guajakkitestiä. Tutkimuksessa satunnaistettiin vuosina 2004-2011 noin 300 000 henkilöä: puolet heistä seulontaan ja puolet verrokeiksi. Ensimmäinen kuolleisuusarvio tehtiin vuonna 2015, jolloin havaittiin, että seulonta ei vähentänyt paksusuolisyöpäkuolleisuutta keskimäärin 4,5 vuoden seuranta-ajalla.

HUSin ja Syöpärekisterin yhteisessä tutkimushankkeessa selvitettiin samasta aineistosta, onko seulonnoilla muita etuja potilaille, joilla todetaan paksusuolensyöpä.

- Halusimme selvittää, pääsevätkö potilaat kevyemmillä hoidoilla, jos heidät oli kutsuttu seulontaan, kertoo vatsaelinkirurgian erikoislääkäri, dosentti Ville Sallinen HUSista.

Tutkimusaineisto osoitti, että seulontaan kutsutuilla potilailla kasvain saatiin useammin kokonaan leikattua ja solunsalpaajahoitoja tarvittiin harvemmin. Potilaat joutuivat myös harvemmin päivystykselliseen leikkaukseen kasvaimensa vuoksi

- Tarkemmissa analyyseissämme havaitsimme, että kyseiset edut kohdistuivat vain miespotilaisiin. Naisilla emme vastaavia hyötyjä havainneet, tarkentaa vatsaelinkirurgi, LT Laura Koskenvuo.

- Toinen tärkeä havainto oli, että käytetty seulontamenetelmä havaitsi kunnolla vain vasemmanpuoleiset paksusuolen syövät, eikä seulonnan hyötyjä ollut nähtävissä potilailla, joilla oli oikeanpuoleinen paksusuolen syöpä, toteaa Syöpärekisterin johtaja, dosentti Nea Malila.

Jatkossa tuleekin selvittää, voidaanko eri seulontatekniikoilla parantaa myös naispotilaiden hoitoa sekä löytää paremmin oikeanpuoleiset syövät, tutkijat toteavat.

Tutkimuksen vahvuus on, että se oli väestötasoinen satunnaistettu työ, jossa oli mukana suuri määrä ihmisiä. Tutkijat pystyivät siten objektiivisesti arvioimaan seulonnan toimivuutta. Saman tyyppisiä seulontatutkimuksia on tehty pienempinä muissa maissa, mutta vastaavia havaintoja syöpään sairastuneiden potilaiden saamasta hyödystä ei ole saatavissa muualta.

Paksusuolen syövän seulonta aloitetaan uudelleen ensi vuonna käyttäen ulosteen piilevän veren immunokemiallista testiä (FIT), jonka herkkyyttä voidaan säätää.


LISÄTIEDOT:

Ville Sallinen, vatsaelinkirurgian erikoislääkäri, dosentti, p. 050 4285361
Laura Koskenvuo, LT, vatsaelinkirurgian erikoislääkäri, p. 050 4274957
Nea Malila, dosentti, Suomen Syöpärekisteri, p. 050 305 5730

Avainsanat

Kuvat

Paksusuolisyöpäleikkaus Meilahden sairaalassa. Vatsaelinkirurgit Laura Koskenvuo (vas.) ja Ville Sallinen.
Paksusuolisyöpäleikkaus Meilahden sairaalassa. Vatsaelinkirurgit Laura Koskenvuo (vas.) ja Ville Sallinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

HUS ei kannata sairaanhoitokorvausten poistamista / HUS understöder inte avvecklingen av sjukvårdsersättningar3.12.2018 15:33Tiedote

HUSin virkamiesjohto on antanut STM:lle lausunnon esitysluonnoksesta, joka tähtää sairausvakuutuslain muuttamiseen. Lausunto annettiin tänään HUS-kuntayhtymän hallitukselle tiedoksi. Hallituksessa lausuntoa pidettiin erinomaisena. Esitysluonnoksessa ehdotetaan sairausvakuutuksen sairaanhoitokorvausten poistamista. Tämä tarkoittaa yksityisiä lääkäri-, hammaslääkäri-, laboratorio-, röntgen- ja fysioterapiapalveluista maksettavia Kela-korvauksia. Tarkoitus on siirtää näin vapautuvat rahasummat sote-uudistukseen kuuluvien maakuntien rahoitukseen. HUS ei kannata luonnoksessa ehdotettua sairaanhoitokorvausten poistamista. HUSilla on kannalleen useita perusteita. Olisi hyvin epätodennäköistä, että tulevaisuudessa hoidon laatu ja saatavuus pystyttäisiin turvaamaan, koska korvausten poistaminen aiheuttaisi maakunnille yli miljardin euron kustannuspaineen samalla, kun ne olisivat saamassa vain 179 miljoonaa euroa lisää rahoitusta. Esitys lisäisi painetta julkisten terveyspalvelujen käyttöön noin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme