HSL Helsingin seudun liikenne

Seutubarometri 2021: Helsingin seudun asukkaat toivovat, että joukkoliikenteeseen satsataan

Jaa

Seutubarometri 2021 kertoo, että seudun asukkaat arvostavat luonnonläheisyyttä, lähellä olevia palveluja sekä joukkoliikenteen ja pyöräilyn kehittämistä. Yli puolet vastaajista toivoo lisäpanostuksia joukkoliikenteeseen.

Joukkoliikenteellä on tärkeä merkitys Helsingin seudun asukkaiden viihtymiselle, Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen Seutubarometri 2021 kertoo. Barometri selvitti Helsingin seudun 15 kunnan asukkaiden näkemyksiä ja mielipiteitä asumisesta ja liikenteestä sekä niiden kehittämisestä.

Tärkeimmät tekijät, jotka asukkaiden mielestä lisäävät heidän kotikulmiensa viihtyisyyttä, ovat luonnonläheisyys, kävelyetäisyydellä sijaitsevat lähipalvelut sekä lähellä oleva joukkoliikenteen pysäkki tai asema. Viihtyisyyttä laskevat muun muassa palvelujen puute, rauhattomuus ja turvattomuus, huonot joukkoliikenneyhteydet sekä liikenteen melu.

Barometrissa kysyttiin, pitäisikö vastaajan asuinkunnan satsata eri liikennemuotoihin nykyistä enemmän vai vähemmän. 54 prosenttia vastaajista toivoo enemmän satsauksia joukkoliikenteeseen, 49 prosenttia pyöräliikenteeseen, 41 prosenttia kävelyyn ja 21 prosenttia autoliikenteeseen.

Joukkoliikenteeseen enemmän panostuksia haluavien osuus on laskenut edellisistä barometreista, joka tehtiin vuosina 2018 ja 2017. Toisaalta myös halukkuus satsata autoliikenteeseen on vähentynyt. Pyöräliikenteen ja kävelyn osalta mielipiteet ovat suurin piirtein ennallaan.

Puolet vastaajista halua hillitä henkilöautoliikenteen kasvua. Aikaisempaa harvempi asukas on tätä mieltä. Tiemaksujen käyttöönottoa kannatti 17 prosenttia vastaajista ja 58 prosenttia vastusti. Kannatus ja vastustus olivat samalla tasolla kuin edellisissä barometreissa.

Etätyö kiinnostaa

Barometrissa kysyttiin eri kulkutapojen käyttöä ennen koronapandemiaa ja tällä hetkellä. Jalankulku ja henkilöauto olivat suosituimmat kulkutavat sekä ennen koronaa että nykyisin. Asukkaiden joukkoliikenteen käyttö on vähentynyt selvästi.

Muiden kulkutapojen käytössä muutokset olivat suhteellisen vähäisiä. Viidennes asukkaista arvioi liikkumistapojensa muuttuvan pysyvästi. Viidenneksellä asukkaista asumistoiveet tai -tarpeet ovat muuttuneet koronaepidemian vuoksi.

Etätöitä vastaajat haluavat tehdä koronaepidemian jälkeen selvästi enemmän kuin ennen pandemiaa, mutta vähemmän kuin he nyt pandemian aikana tekevät. Etätyö kahdesta kolmeen päivänä viikossa olisi pandemian jälkeen suosittua.

Noin puolelle 15 vuotta täyttäneistä Helsingin seudun asukkaista etätyö ei kuitenkaan ole olennainen kysymys. Vastaaja ei joko ole työelämässä, etätyö ei ole mahdollista tai hän ei halua tehdä sitä.

HSL toteutti Seutubarometrin Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) suunnittelua varten. Barometri tehtiin posti- ja nettikyselyn yhdistelmänä 11.1.–16.3.2021. Tutkimuskuntia olivat Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti.

Tutkimukseen poimittiin väestörekisteristä satunnaisesti 11 500 alueen 15 vuotta täyttänyttä asukasta, joista 3 690 vastasi kyselyyn. Tiedot keräsi Taloustutkimus Oy.

Yhteyshenkilöt

Liikennetutkija Elina Brandt, 040 504 2930
Ryhmäpäällikkö Marko Vihervuori, 040 767 2208

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 390 työntekijää ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain yli 370 miljoonaa matkaa, mikä on 66 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme