Oulun yliopisto

Seutuvertailu: Arvostus ja vuorovaikutteinen elinkeinopolitiikka edistävät alueen yrittäjyyttä

Jaa

Kunnan tai kaupungin aktiivinen vuorovaikutus alueen pk-yritysten kanssa edistää myönteisen yrittäjyysilmapiirin syntymistä ja edistää alueen yrittäjyyttä. Oulun yliopiston Mikroyrittäjyyskeskuksessa tehdyn tutkimuksen mukaan heikosta yrittäjyysilmapiiristä kärsivien alueiden tulisi panostaa myös mikro- ja pk-yritysten palvelujen nopeaan saavutettavuuteen sekä luoda mahdollisuudet yrittäjien keskinäiseen vertaistoimintaan.

Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto

Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE:n tutkijatohtori Kyllikki Taipale-Erävala vertaili tutkimuksessaan Seinäjoen ja Kymenlaakson seutukuntien yrittäjyyden ulkoisia ominaispiirteitä kuten yrittäjien kokemuksia alueiden elinkeinopolitiikasta. Seinäjoen seutukunta on ollut pitkään yritystoimintaa mittaavan EK:n Kuntarankingin kärjessä kun taas Kymenlaakson seutukunnat ovat saaneet yrittäjyystutkimuksissa heikkoja tuloksia. Tutkimuksessa pyrittiin selvittämään mistä erot johtuvat.

Kyselytutkimuksessa selvisi, että kymenlaaksolaiset mikro- ja pk-yritykset kokevat saavansa vähemmän arvostusta kuin vastaavat yritykset Seinäjoen seutukunnissa. Lisäksi Kymenlaakson mikro- ja pk-yritykset kokevat jääneensä huomioitta alueensa elinkeinostrategiassa ja sen laadinnassa. Samoin yritysten mielestä Kymenlaaksossa elinkeinotoimijat keskittyvät pikemmin uusien yritysten hankintaan paikkakunnalle kuin kauemmin paikkakunnalla olleisiin yrityksiin. Elinkeinotoimistojen väki nähtäisiin myös mieluusti liikkuvan enemmän kentällä omalla toimistolla istumisen sijaan.

Mikro- ja pk-yritysten sisäisissä ominaisuuksissa, kuten riskinottokyvyssä tai yrittäjyysosaamisessa ei ilmennyt eroja. Kunnan tai kaupungin talouden tilalla ei ollut vaikutusta yrityksen sijoittumiseen.

Vastausten ja avokommenttien perusteella yrittäjät haluavat tulla kuulluksi yrittäjyyttä koskevissa asioissa. Yrittäjät toivovat, että niitä arvostettaisiin ja kuultaisiin esimerkiksi elinkeinostrategiaa koskevassa päätöksenteossa. Yrittäjät toivovat lisäksi nopeahkoa palvelua yrittäjyyteen liittyvissä asioissa sekä vertaisvuorovaikutusmahdollisuuksien lisäämistä muiden yrittäjien kanssa. Vertaistukea ja -toimintaa toivotaan mm. liiketoiminnan arkisiin asioihin, yrityksen kehittämiseen ja yhteistyön lisäämiseen.

Elinkeinoelämän keskusliiton kuntaranking 2019

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkijatohtori Kyllikki Taipale-Erävala, Oulun yliopisto, Kerttu Saalasti Instituutti, MicroENTRE Mikroyrittäjyyskeskus, puh. 050 576 5764, sposti kyllikki.taipale-eravala@oulu.fi

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto
Kuva: Oulun yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sukusiitos lyhentää varpusten elinikää ja poikasten määrää riippumatta lintuyhteisön koosta tai elinympäristöstä26.6.2020 07:30:00 EESTTiedote

Sukusiitos lyhentää erittäin voimakkaasti villien varpusten elinikää ja niiden aikuisikään selviävien poikasten määrää. Sukusiitoksen vaikutukset olivat samanlaisissa kaikissa lintuyhteisöissä riippumatta niiden erilaisista elinympäristöistä tai populaatioiden koosta, todettiin uudessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa. Tulos on luonnonsuojelun kannalta merkittävä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme