Jyväskylän yliopisto

Shakista on moneksi – kirja lautapelien ja niiden teorian maailmaan

Jaa

Shakinpeluu on tunnetusti loogista päättelyä ja ennakointia kehittävä laji, jonka harjoittelusta hyötyvät niin aikuisten kuin kasvavien lasten aivot. Jorma Kypön monipuolinen julkaisu luo seikkaperäisen katsauksen lautapelien historiaan ja matemaattiseen teoriaan.

Lautapelejä on kehitetty vuosituhansia sekä opetus- että viihdetarkoituksiin. World Scientificin julkaisemassa Board Games – Throughout the History and Multidimensional Spaces -kirjassaan yliopistonopettaja, KTT Jorma Kyppö Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnasta esittelee älypelien historiaa sekä tutustuttaa lukijan shakin moniin ulottuvuuksiin.

– Siinä missä moniulotteinen shakki tuo kokeneellekin pelaajalle uusia haasteita, soveltuu kolmishakki niin aloittelijoiden kuin enemmän shakkia pelanneiden pelipöydälle, shakkipelejä urallaan tutkinut ja kehittänyt Kyppö kertoo.

Aloittelijoista nuorimmille Kyppö tarjoaa pelattavaksi primitiivisemmän, niin kutsutun ”vauvashakin” – 2x3 kokoisen shakkilaudan, jossa pelinappuloina toimivat vain soturit. Peliversio harjoittaa tavallisen shakin tavoin loogista päättelykykyä, mutta on nuorille lapsille suunniteltuna aitoa shakkipeliä helpompi hallita.

Uusia ideoita kilpaurheiluun ja pelipöydille

Teos esittelee ideoita ja konkreettisia ratkaisuja, jotka tarjoavat soveltamisen arvoista materiaalia myös markkinoille.

Samaan tapaan kuin kilpasuunnistajien seuraamisesta on tehty tv-katsojille jännittävämpää kilpailijoiden liikkeitä seuraamalla, voitaisiin myös shakinpeluuta visualisoida seuraajille mielekkäämmäksi. Moniulotteista shakkia voikin pelata vain tietokonemallilla, joka visualisoi siirrot. Visualisointi voisi siirtää klassisen lajin seuraamisen seuraavalle vuosikymmenelle. Lisäksi Kyppö kehitti algoritmimallin, jolla voidaan seurata pienten lasten päättelyä ja ajattelumalleja alkeellisen shakkiottelun siirroissa. Algoritmi mahdollistaa pelaajien ajattelutavan seurannan.

Kirja sisältää myös joukon uusia ideoita ja toimintaperiaatteita mahdollisille lautapeleille sekä esittelee liudan tuhansia vuosia vanhoja lautapelejä. Teos perustuu Kypön vuonna 2016 julkaistuun, ja 2018 suomennettuun, väitöskirjaan, jonka tuloksena syntyi shakkipeleihin perustuva, symmetrisen ja pelaajaluvultaan rajoittamattoman strategiapelin malli.

Kirja tarjoaakin oivalluksia paitsi lautapelien teoriasta ja historiasta kiinnostuneille, myös niille, joita kiehtoo pelaamisen ja pelien matemaattinen ulottuvuus.

Lisätietoja:

Yliopistonopettaja Jorma Kyppö, jorma.kyppo@jyu.fi, +358 40 3585844

Kyppö J. (2019). Board Games: Throughout the History and Multidimensional Spaces. World Scientific Publishing

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, 040 024 7458

Kuvat

Lataa
Mehen, 5000 vuotta vanha egyptiläinen monen pelaajan käärmepeli.
Mehen, 5000 vuotta vanha egyptiläinen monen pelaajan käärmepeli.
Lataa
Viikinpeli Hneftafl eli viikinkishakki. Peliä pelattiiin mm. National Geographicin Viikingit-sarjassa
Viikinpeli Hneftafl eli viikinkishakki. Peliä pelattiiin mm. National Geographicin Viikingit-sarjassa
Lataa
Kyppö on spekuloinut myös sitä, oliko kreetalainen Faistoksen kiekko ollut alkujaan peli.
Kyppö on spekuloinut myös sitä, oliko kreetalainen Faistoksen kiekko ollut alkujaan peli.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat taustoittavat vuoden nobelistien saavutukset yleisöluennolla5.12.2019 08:00:00 EETTutkimus

Samaan aikaan kun Tukholmassa vietetään Nobel-illallisia tiistaina 10. joulukuuta, pääsemme Jyväskylässä Nobel-kattauksen äärelle! Jyväskylän yliopisto järjestää tiedeillan, jossa Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät fysiikan, kemian, lääketieteen ja taloustieteen vuoden 2019 Nobel-palkitut ja heidän läpimurtoihin johtaneet aiheensa. Kaikille avoin yleisöluento on tiistaina 10.12. klo 18-19.30 Jyväskylän kaupunginkirjaston Unonsalissa (Vapaudenkatu 39-41).

Tut­ki­mus osoit­ti ensi ker­ran me­ka­nis­min, jol­la isän­tä­so­lun omat kal­paii­ni-ent­syy­mit edis­tä­vät en­te­ro­vi­rusin­fek­tio­ta3.12.2019 10:10:26 EETTutkimus

Pitkään on arveltu, että jotkut solun omat proteaasit (valkuaisaineita pilkkovat entsyymit) osallistuisivat virusinfektion edistämiseen enterovirusten infektoimissa soluissa. Tähän mennessä on ollut epäselvää, mitä nämä proteaasit ovat. Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin ensi kertaa, että viruksen sisältämien proteaasien lisäksi isäntäsolun omat kalpaiini-entsyymit pystyvät pilkkomaan viruksen polyproteiinia ja siten tuottamaan viruspartikkelien kasauksessa tarvittavia kapsidiproteiineja. Tuloksia voidaan hyödyntää antiviraalihoitojen kehittämisessä. Tutkimus julkaistiin Viruses-tiedejulkaisussa marraskuussa 2019.

Väitös 11.12.2019: Historia ja yritysten yhteiskuntavastuu3.12.2019 08:00:00 EETTutkimus

Tutkimuksen kapea-alaistuminen voi rajoittaa sen tulosten käytettävyyttä etenkin monitahoisten yhteiskunnallisten kysymysten yhteydessä. Vastaavasti rahoittajat ja tutkijat suosivat yhä enemmän poikkitieteellisiä tutkimushankkeita. Tutkimus osoittaa, että vaikka poikkitieteellisyyden tarjoamat mahdollisuudet kuulostavat lupaavilta, voivat niiden pohjalta asetetut tavoitteet olla erittäin hankalia toteuttaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme